90% от българите са запознати с измеренията на сивата икономика

Ограничаването на плащанията в брой няма да се отрази на ръста на потребление
28 юни 2017 15:37, Екип на Bloomberg
14
90% от българите са запознати с измеренията на сивата икономика
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Над 90% от българите заявяват, че са запознати с измеренията на сивата икономика, а 84% от тях изразяват готовност да участват в борбата за ограничаването ѝ. Това коментира генералният мениджър на Mastercard за Балканите Артур Туремка в ефира на Bloomberg TV Bulgaria по повод резултатите от проучване на обществените нагласи към сивата икономика, проведено сред десет държави в Централна и Източна Европа, сред които и България.

По думите му в България почти 90% от всички плащания при търговците на дребно се извършват в брой. Ограничаването на плащанията в брой обаче няма да се отрази негативно на ръста на личното потребление, смята Туремка. Изчисления показват, че потреблението дори ще бъде по-високо, допълни експертът. 

Според него публично-частните партньорства биха могли да съдействат за разрешаването на проблема, свързан с липсата на пос терминали и неприемането на плащания с карти в малките населени места. 

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
крадат ДДС от народа преди 6 години
ОКаза се че данъка убиец на икономиката е нагло престъпен НЕЗАКОНЕН.Проверете колко стотин милиарда живи лева с а ограбени с незаконния ДДС Благодарение на този Незаконен данък ликвидираха над 80% от българската индустрия показно >Милиони останахме без доходи за десетки години
13
0
 
0
 
! Отговори
Арести за цветанов и преди 6 години
Черната икономика е страшна.Нагло корумпирани на власт харчат незаконно ограбвани от народа хиляди милиони живи евра за тежко терористична педофилска техника.Която е ЗАБРАНЕНА ОТ ЗАКОНА/ Мръсните терористи чрез камери са увредили всички деца в училищата и в много градини и ясли.Престъпниците са още на свобода даже се подиграват на МВР нагло
12
0
 
2
 
! Отговори
aaa преди 6 години
Вчера правя превод 9000 лв . от клона на фирмата ни в град X ,до централата в София,сметката е фирмена,имам и пълномощно.Таксата за транзакцията която прибира банката и която се изчислява по незнайни за мен критерии е около 15 лева.Та на всеки с малко ум в главата му е ясно каква "сива" икономика ще борят бан.дитите в парламента.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха,ха,ха! Ами така ще разправя генералният мениджър на Mastercard. Нали те ще спечелят най-много от тази далавера. Не мисля, че и шефът на Visa ще каже нещо друго. Тези ни вземат за пълни балъци. Даже и "проучване" си поръчалили и коментират "резултатите" му. Ненаситни банкери-лихвари които нищо не произвеждат.
10
0
 
3
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Не им стигат парите от данъци - това им е проблема. Че направи сивата икономика бяла се - хората се чудят къде да работят за по-нормални пари.
9
1
 
2
 
! Отговори
Има черна икономика преди 6 години
Най страшна е черната икономика .Терористи крадат милиарди от народа чрез нагло незаконни данъци,акцизи и ДДС. Ограбените десетки милиарди се насочват към НАГЛО КОРУПЦИОННИ ОБЕКТИ ..Това е БЪлгария на БОрисов и Цветанов ,Станишев и други..
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сива икономика евтиното е така и после сива икономика що щото оня бил цените да е отдолу ама не мисли че това се отразява важното тои да е това е във всяка свера що мамините са на власт
7
0
 
2
 
! Отговори
Баба Куна преди 6 години
Хахаха, тези вярват ли си.Баба Куна онзи ден ме пита защо се казва сива а не черна, или пък синя...
6
0
 
6
 
! Отговори
www преди 6 години
ВСИЧКИ ФИРМИ НА ДЕПУТАТИ И МИНИСТРИ СА В СИВАТА ИКОНОМИКА - Е КАК ДА СЕ ОПРАВИМ ???
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Маскировката сега е сивия сектор.Лицемери.
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
90% дори не знаят какво означава "сива икономика" ...
3
0
 
3
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
У нас всеки може да си поръча ,каквото си иска проучване.Истината е ,че не сме готови да плащаме за подобни неща ние като потребители ,а банките още повече.
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами честно казано за никой в малките населени места не го правят, чешат си езиците, важното е да го въведат този минимум за да може банките да започнат да взимат такси за всяка стотинка, реално след 10 години БГ ще е един град икономика, защото няма да има кой да работи вече, тогава ще стане интересното, защото няма да има пари и за пенсии и за заплати в държавният сектор, какво да говорим за обезщетения при пенсиониране за някои?
1
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че на кого му е нужно да купува от малко населено място нещо повече от 1000 лв.като той може да си купи нещо за пределния миниму кеш разрешен,който е в повече от това и освен туй и добавено с карта,с чек дори и т.н. или в малките населени места големи търговски зони,бази ще се правят,за кои интересно като инвеститорите обикновено влагат обикновено много,ако има кой да купи на село над тия пари.

Спонсорирани публикации