КЗК шамароса Марешки с 500 бона за нелоялна конкуренция

С принуда дистрибуторската му компания заставяла аптеки
Обновена: 28 юни 2017 11:31 | 28 юни 2017 11:25, Бойчо Попов
39
КЗК шамароса Марешки с 500 бона за нелоялна конкуренция
Снимка: flickr

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби "Фармнет" АД с 494 839 лв. за извършено нарушение по чл. 29 от Закона за защита на конкуренцията, който касае общата забрана за нелоялна конкуренция, съобщиха от пресцентъра на КЗК, цитирани от Investor.bg.

Санкцията е равна на 0,1% от приходите на дружеството за финансовата 2016 г., които са в размер на 494,8 млн. лв.

Преписката е образувана с решение на Комисията във връзка с постъпило от прокуратурата постановление, в което е посочено, че има данни за осъществена нелоялна конкуренция. 

 

Делото бе образувано по преписка, изпратена от варненската прокуратура до КЗК през пролетта, след като обвинението установило, че бившият собственик (до тази година) Веселин Марешки, Пламен Христов (изпълнителен директор) и Кръстина Таскова–Иванова (сътрудник в компанията) са заставяли аптеки да зареждат лекарства от "Фармнет", като са ги заплашвали, че ще открият срещу тях конкурентни обекти. Тогава прокуратурата не намери това за престъпление, а само за нелоялна конкуренция.

 

 

Но през миналата седмица тя обяви, че в хода на разследването за изнудване, започнало още през декември 2014 г., са събрани доказателства за извършено престъпление, и поиска депутатските имунитети на тримата.

В хода на проучването е установено, че "Фармнет" е заставяло аптеки да закупуват от него лекарствени средства чрез принуда и натиск от страна на представителите на дружеството Марешки,  Христов и  Таскова – Иванова.

По-рано през деня Веселин Марешки, който е и заместник-председателят на Народното събрание, се отказа от депутатския си имунитет.

Имунитетът му беше поискан в петък от главния прокурор Сотир Цацаров, а причината е разследване за изнудване на собственици на аптеки. Тогава двама други депутати от "Воля" - Кръстина Таскова и Пламен Христов, се отказаха доброволно от имунитетите си, след като прокуратурата обвини и тях. 

Марешки отрича да е участвал в подобна схема.

"Нямам интерес да се занимавам с това нещо, ако искам още оборот, аз отварям още аптеки, не виждам защо трябва да притискам някого за нещо, което мога да постигна много лесно", коментира той.

 

Според КЗК недобросъвестните действия включват и отправяне на предупреждения към търговците на дребно за откриване в близост до техните обекти на аптеки, собственост на икономическата група на „Фармнет“ и на други приближени лица, които заради по-ниските цени на лекарствените продукти ще привлекат тяхната клиентела и собствениците им ще бъдат принудени да ги закрият.

Всички установени в решението действия представляват комплексен модел на поведение, извършван в разрез с добросъвестната търговска практика, изискваща привличането на клиенти да се осъществява чрез обичайните търговски способи – предоставяне на отстъпки и други по-добри условия, посочват от комисията.

Вместо това дружеството чрез своите представители използва заплахи и принуда с цел да повлияе върху избора на доставчик на собствениците на аптеки. По този начин се създава реална възможност за увреждане на конкурентите на „Фармнет“, което си осигурява по нелоялен начин конкурентно предимство спрямо другите търговци и засяга конкуренцията на пазара на разпространение на лекарствени продукти на едро, изтъкват от комисията.

От своя страна "Фармнет" твърди, че до сезирането на КЗК се е стигнало в резултат на организирана кампания, която цели дискредитиране на дружеството и посочените в решението лица, и особено на Веселин Марешки.

От "Фармнет" изтъкват, че са дългогодишен договорен партньор на повечето от големите международни и български производители на лекарства, а работата с големи производители изисква безупречна репутация.

Провеждането на агресивна политика и използването на заплахи от който и да е търговец на едро в повечето случаи би довело до прекратяване на договорите от страна на ключови производители, отбелязват от дружеството.

Според "Фармнет" описаните недобосъвестни практики  не отговарят на бизнес логиката и могат да се определят по-скоро като търговско самоунищожение, отколкото като модел за устойчиво развитие. В становището е заявено, че описаното поведение е крайно нетипично като подход и за Веселин Марешки.   

Самият Веселин Марешки заявява, че като акционер във "Фармнет" АД е провеждал бизнес разговори с клиенти и през годините се е срещал с различни собственици на аптеки. Обсъждана е била и възможността и е предлагал варианти за закупуване на лекарства от „Фармнет“ АД. Според Веселин Марешки пазарът е висококонкурентен, с много участници и чрез „заплахи“ и „агресия“ не се печелят клиенти и в този смисъл не е осъществявал действия от такова естество.

Също така той твърди, че „Фармнет“ АД не е и никога не е било монополист на пазара и не може да определя цени и условия и да избира клиенти като монополист. На Веселин Марешки не било известно аптека да е затворила заради това, че е отказала да купува лекарства от „Фармнет“ АД.

В становището се посочва, че Марешки не е запознат с конкретните локации на аптеките. По отношение на  аптеки „Лидер“ идеята е била да са на атрактивни локации с голям поток на пациенти. За откриването на подходящи локации и всички други въпроси по отварянето на аптеката обаче отговаряли регионалните отговорници, които сключват договорите (за наем, с НЗОК и т.н.), които отговарят и за функционирането на аптеките.

Освен това Марешки изтъква, че  добрите локации за аптеки обичайно са крайно ограничени в градовете (обикновено на централни улици или около болници, поликлиники и МЦ), така че неминуемо на тези добри локации се наблюдава струпване на аптеки на конкуренти. Обратното, ако някъде има отворена аптека, но локацията не е достатъчно атрактивна, не е добра стратегия и няма никаква логика до нея да се отваря друга аптека, която да я конкурира.

Решението на КЗК е подписано с особено мнение от Димитър Кюмюрджиев и Красимир Зафиров, според които изложените мотиви са противоречиви, непълни и не са достатъчни, за да се приеме за доказано извършено нарушение.

Самото решение подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

„Фармнет“ АД осъществява на територията на България с търговия на едро с лекарствени продукти, които дружеството доставя както на търговци на дребно, така и на други търговци на едро от учредяването си през 2010 г. до настоящия момент.

В миналото дистрибуторската компания на Марешки направи несполучлив опит за листване на БФБ. Впоследствие беше направен опит на борсата да се качи друга компания от групата – "Фармхолд", но Комисията за финансов надзор отказа първоначално да издаде потвърждение на проспекта за допускане до търговия. 

През април обаче БФБ-София допусна Фармхолд АД до търговия на борсата от 10 април. До търговия на Основен пазар BSE, сегмент акции „Standard”, бяха допуснати 1,99 млн. акции с номинална стойност на една акция от 1 лев. Борсовият код на емисията е 2PH. Емисията бе поставена под наблюдение за срок от три месеца. 

 


39
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
3
 
! Отговори
MAD преди 3 години
На герб долните номера.

БЪЛГАРИЯ БЕЗ ГЕРБ.

БЪЛГАРИЯ БЕЗ БОЙКО БОРИСОВ, ЦАЦРОВ И ПЕЕВСКИ

Бойко Борисов и Цветан Цветанов в затвора
32
0
 
3
 
! Отговори
До 16 /бг мафия/ преди 3 години
Не смеят да го утрепят.
Сигурно след време ще се разчуе защо, аз няма да съм глашатай.
Но когато се разчуе, ще се убедите, че нашите "страшници" са само едни дребни, жалки смешници.Те биха го удавили и в капка вода, ама не смеят. Затова действат чрез махленски сплетни, за да го очернят в очите на хората, които му симпатизират.
Направили ви впечатление колко беше изплашена В.Ахчийска в онези предавания, чрез които трябваше да го оплюе поръчково? Това не е характерно за нея. Има си крушка опашка!
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Марешки му голема устата и ГЕРБ наказват!!!!!


В държавата на Воце никой не говори без да пита "големио шеф"
30
0
 
3
 
! Отговори
ONGYLA преди 3 години
Няма как да разберем дали наистина е глобен, от КЗК могат да кажат всичко :)
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Решението на КЗК е подписано с особено мнение от Димитър Кюмюрджиев и Красимир Зафиров, според които изложените мотиви са противоречиви, непълни и не са достатъчни, за да се приеме за доказано извършено нарушение.
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това е 100 процентова фалшива новина :)
27
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не разбирам защо взехте на човека джобните?
26
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е като Марешки се появява заедно с президента Радев, наказателната бригада на герп веднага го наказва и го накара даже да гласува за мажоритарни избори в Народното събрание, гебер..астка полицейщина
25
1
 
13
 
! Отговори
Не може да бъде преди 3 години
Както каза един от лейтенантите на Камората:В България мафията си направи държава!
24
2
 
15
 
! Отговори
Озадачен преди 3 години
Някой знае ли защо бг.лекарствата в Сърбия са в пъти по ефтини от тук?Още повече,че Сърбия не член на ЕС.Имам чувството,че ни правят на *** една шепа едри фармацевтични фирми !
23
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 9

Не е трудно да започнеш работа в голям склад за лекарства и да сравниш малко цени. Когато една от аптеките му продава лекарство по-ефтино отколкото го купува голям склад за лекарства от завода работата не само намирисва, но направо смърди. Само че няма как да го хванат за това, понеже и заводите са в схемата, а всяка партия има свои хора в управилните съвети.
22
0
 
14
 
! Отговори
eeeee преди 3 години
*** държавата дето сме,щом продаваш по евтино от другите значи си нелоялна конкуренция.
21
0
 
7
 
! Отговори
Бургас преди 3 години
Значи Еко такси в Бургас трябва са следващите глобени от КЗК !!!!!
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и аз подкрепям Марешки, ама от фалшиви новини... ама какво да се прави все пак това е нещо нормално да се случва... и аз като направя едно проучване в нета виждам писания от моето име по чужд адрес, но какво да правя, нито има къде да се оплача нито на някой му пука, все пак не съм депУтат.
19
0
 
5
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
"Санкцията е равна на 0,1% от приходите на дружеството за финансовата 2016"


Малеее те са го разорили !
18
9
 
23
 
! Отговори
Дончо преди 3 години
Мафията не разрешава да се продават евтини лекарства и горива!

Марешки с теб сме!!
17
0
 
10
 
! Отговори
бг простаци преди 3 години
прокаратурата отдавна действа по пОръчка У БГ ! нищо хубаво не очакавайте от там ....Дончев се опита пък да си ппръчва цената на газа на КЕВР ........освен тва с Прокопиев се опитаха да бутнат ЦАЦАТА .....не че ЦАЦАТА не е за бутане ама точно от тези не ми струва добре ......
16
0
 
16
 
! Отговори
бг мафия преди 3 години
ТО Е ЯСНО НА КОЙ ВЛЕЗНА В БИЗНЕСА - НА СИКаджиите ...... Маджо и Маргините вкарват контрабдно гориво в българия .......ако не се усети за кво става въпрос може и да го утерпят дори ......просто държавната машина ше го смачка сега ........
15
6
 
26
 
! Отговори
ангел преди 3 години
Не съм фен на Марешки , но това обвинение е несериозно , направо смешно , прокуратурата прекали , вместо да разследва Сашо Дончев и компания се разправя с глупости !
14
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези му трикове са известни от много време, трябва да се действа още като ги прилага, а не след 2 години. Ама пак добре, че КЗК прави нещо, ако чакаш прокуратурата - все едно да чакаш от умрял писмо.