Обезкървяване: 5 хиляди емигрират всеки месец от България

Емиграцията е проблем, когато от свобода се превърне в единствен изход
Обновена: 28 юни 2017 18:04 | 28 юни 2017 18:00, Екип на Bloomberg
268
Обезкървяване: 5 хиляди емигрират всеки месец от България
Снимка: flickr

Емиграцията се превръща в проблем със сериозни социални и икономически аспекти тогава, когато от опция и въпрос на избор, се превръща в задължение, в единствен изход в търсене на по-добри условия за живот. Това каза проф. Искра Белева от БАН  пред Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

"Според прогнозата на Икономическия и социален съвет на ООН населението на България до 2020 година населението ще бъде под 7 млн., до 2040 ще бъде под 6 млн., а 2060 вече ще бъдем под 5 млн. души".​

"Сметките показват годишен отлив от около 60 хил. човека, което е около 5 хил. месечно и това никак не е малко", пресметна тя.

България се нуждае от иновативни политики и решения за борба с намаляването на работната сила, защото на фона на намаляващите трудови ресурси 1 млн. стои извън пазара на труда, допълни тя.

Може ли да се твърди, че завръщането на български емигранти от чужбина е тенденция? Кои са работещите методи за връщане на емигранти от България и спиране на емиграционната вълна? Какви са порочните кръгове в които се върти българската политика спрямо емиграцията? 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria


268
Още от
Напиши коментар Коментари
212
0
 
4
 
! Отговори
Крадат милиарди преди 10 месеца
С вдигането на пенсионната възраст бяха нагло престъпно блокирани милиони работни места.Без работа с а оставени милиони млади в детеродна възраст.
Нагли крадци менкащи на власт нарочно създадени групировки маскирани като партии ограбват десетки милиарди годишно през бюджета и чрез монополно високи цени вкл на горива и лекарства.Над 2900 000 нямат никакви доходи вкл за оцеляване.Помощи з а оцеляване не се дават.Ограбващите милиарди не им пука от над 5 000 000 без доходи за оцеляване вкл МВР
211
0
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 10 месеца
Реално това е съвременния "тих" геноцид перфектно - законово оформен и реализиран от българските управляващи последните 3 десетилетия !
Както неможе да не "боде на очи" изобщо не им пука, че към 50-а година България реално няма да съществува, защото основно страната намалява от към млади хора! Повече от 10 -15 години този проблем се повдига от различни международни демографски организации, пред "широко затворените очи" на българските пишман политици! А от тях, "ни звук, ни стон"!
210
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всичко е следствие на некадърно управление последните десетилетия, сърдете се на тия дето продължавате да ги избирате.
209
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А как само ни убеждават колко се връщали. Най-бедната държава в ЕС, с МРЗ нето 320 лв. ако не е точно поправете ме, но е около тази цифра. Как да се върнат хората, като няма работа, явно е само шум колко е атрактивно в БГ да инвестираш и да имаш бизнес. Истината е че дори да искаш някакъв мини бизнес се изискват куп документи и пречките са много.
208
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Добре казват, колко ще е населението, но не уточняват, колко от това население ще е българско. Когато ромите се поизрванвят с българите и турците ще стане много страшно!
Доказателствата са събитията от селото на 'цар' кирчо и случилото се в Асеновград.
207
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Радвам се за всеки, решил да емигрира и да избере цивилизацията пред България. Колкото и да му е трудно в началото, след година- две нещата стават.
На хората, които се двоумят - решавайте по- бързо и заминавайте по-скоро. Колкото сте по-млади, толкова по-бързо ще отвикнете от лошото и ще свикнете на хубавото навън.
206
2
 
1
 
! Отговори
БУНТАР преди 10 месеца
До нормален човек А ЗАЩО НЕ СЕ БОРЯТ СРЕЩУ РОБОВЛАДЕЛЦИТЕ А НЕКА ДА СА ВТОРИ ЛЕВСКИ БОТЕВ И Т Н АМА СТРАХ ГИ Е ЕЕЕЕ ДО КОГА НЕ ВИЖДАТ ЛИ ЧЕ ПОЕДИНИЧНОТО СПАСЯВАНЕ ВОДИ ДО ОБЩА ЛИКВИДАЦИЯ НА ДАДЕН ЕТНОС ЗА ПРИМЕР ВИ ДАВАМ ДПС
205
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
най добрия коментар е на УМЕН.....това е истината.....всичко друго тука ее да си чешем езиците че да ги видим как изпъкват,жалки и смешни сте!!!
204
1
 
4
 
! Отговори
Edna преди 10 месеца
До Дада...200

Да не си в някой "проект" - на *** са сега в администрациите, особено в общините, и все за НАШИ хора, иначе няма как да си тач. И да, така може да си докарваш месечно по 2-3 000 лв.
203
2
 
1
 
! Отговори
Емил преди 10 месеца
До нормален човек
Няма никаде-не само в България
202
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
не са 5 000 , тройно повече са .


Не бе 500000 са!
201
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Туск

Абе, кой нормален човек с висше образование ще стой да бачка за 600 лв. в тая кочина.

Аз не познавам човек с висше, който да работи за 600лв.Даже познатите ми без висше взимат двойно.Като се замисля от всичките ми познати само един е с 600лв заплата.
200
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Имам приятели, които се върнаха от САЩ и Англия.
199
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До От Германия196

Аз лично веднага ти повярвах след като прочетох, че си написал инжинер.
198
3
 
14
 
! Отговори
Умен преди 10 месеца
Не, че на Запад ще им бъде чак толкова хубаво.Просто стана модерно да емигрираш.Я Пиешу отиди в Англия пък аз ще сидя тука ли?Чи той како е повичи от миен?Да емигрираш е начин да се покажеш пред комшиите и пред родата.Бабичките се хвалят - Ти какво работиш?Ааааа - Пък наша Теди отиди в Германия.
197
3
 
24
 
! Отговори
нормален човек преди 10 месеца
България умира, защото БГ политици, олигарси и съдебна система са истинските бандити и колективно са задушили всичко в мъртва хватка. Българите искат достоен живот - нормално заплащане, здравеопазване, ред и законност. Всичко това го няма тук, естествено е да го потърсят другаде.
196
2
 
26
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 10 месеца
Тва във статията не е толкова важно, важното е Баце да не дигне кръвно, затова моля журналята да не създават паника и напрежение!
Сега сериозно: Бочко четеш ли? Всъщност тези тенденции не са нещо ново, те са от край време, какви са действията ви г-н Премиер? Нека да позная: никакви или по- скоро епизодични Пи Ар акции, без никакъв ефект?
195
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
завряният зет разпродаде ключови предприятие на комунистите. Няма ли някой да му потърси сметка, г-жицата с брада Банев колко предприятия наряза, както и други видни другарки? Успешен ще е онзи главен прокурор, който го вкара в панделата. Кой ще стои тука и да гледа как едни тъпи комунисти не знаят как да развиват бизнес и първо те да са добре, а на работниците само трохи. Има и изключения, но те са малко!
194
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сега разбрахте ли, защо разделното спазване и неспазване на ЗАКОНА по расов и имотен признак не върви?
Сега разбрахте ли, защо пладнешкия грабеж на работника не върви, щото видиш ли, "заплатите били такива"?
Сега разбрахте ли, че ако действате като колониална администрация, злобна, продажна и нагла, "робите" ви си намират по-сговорчив господар, на който да служат.
Сега разбрахте ли, защо с-класите и всичко заграбено не е достатъчно, като не можете да намерите "роб" за елементарни дейности?
193
2
 
10
 
! Отговори
И на кой му пука преди 10 месеца
радев се бръмка със самолети,нинова с бузлуджа,бойко купува тениски на мвр,лиляна с ндк ,Абе все важни дела !