Обезкървяване: 5 хиляди емигрират всеки месец от България

Емиграцията е проблем, когато от свобода се превърне в единствен изход
Обновена: 28 юни 2017 18:04 | 28 юни 2017 18:00, Екип на Bloomberg
268
Обезкървяване: 5 хиляди емигрират всеки месец от България
Снимка: flickr

Емиграцията се превръща в проблем със сериозни социални и икономически аспекти тогава, когато от опция и въпрос на избор, се превръща в задължение, в единствен изход в търсене на по-добри условия за живот. Това каза проф. Искра Белева от БАН  пред Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

"Според прогнозата на Икономическия и социален съвет на ООН населението на България до 2020 година населението ще бъде под 7 млн., до 2040 ще бъде под 6 млн., а 2060 вече ще бъдем под 5 млн. души".​

"Сметките показват годишен отлив от около 60 хил. човека, което е около 5 хил. месечно и това никак не е малко", пресметна тя.

България се нуждае от иновативни политики и решения за борба с намаляването на работната сила, защото на фона на намаляващите трудови ресурси 1 млн. стои извън пазара на труда, допълни тя.

Може ли да се твърди, че завръщането на български емигранти от чужбина е тенденция? Кои са работещите методи за връщане на емигранти от България и спиране на емиграционната вълна? Какви са порочните кръгове в които се върти българската политика спрямо емиграцията? 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
3
 
31
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Как Ви се струва това?!?Жена на 63 години с пенсия от 180лв. Работи по 10-12 часа на ден за 460лв заплата, 6 дни в седмицата.След данъци и такси и` остават около 350лв.Дават и купони за 50лв, с които да си купи нещо от магазинчето.Тези 50 лв, държавата ги опростява от данъците на работодателя.А работодателят одържа тези 50лв от служителката и тя взима около 300лв на края на месеца.Това е реалността в България!!!Това Ви чака и вас, ако останете да живеете в тази държава.
165
1
 
23
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Отговори си честно на следните въпроси и ще ти просветне. ;)* Какво ще бъде съотношението българи спрямо роми и други етноси 2050г?* Ще има ли достатъчно образование работници, които да създават продукти с висока добавена стойност, следователно да получават висока заплата и да плащат високи данъци?* Какви ще бъдат данъците след 15-30 години - по-високи или по-ниски?* Вярваш ли, че политиците ще направят нужните реформи за да може народът да живее по-добре?
164
1
 
13
 
! Отговори
Иван преди 6 години
* Вашите деца ще получат ли качествено образование в България?* Ще изпратите ли вашите деца да учат и живеят извън България?* Вие и вашето семейство ще получите ли качествено здравеопазване?* Ще получите ли качествено административно обслужване и държавни услуги?* Депутатите ще спрат ли да крадат и да ограбват народа и бизнеса, чрез данъците и такси?
163
1
 
25
 
! Отговори
Иван преди 6 години
* Некоректни работодатели - работодателите в България НЕ плащат осигуровки върху реалното възнаграждение, НЕ спазват трудовото законодателство, НЕ изплащат останалите дни от отпуската след напускане на служител, често бавят заплатите, а някои случаи НЕ изплащат изработеното от служителите възнаграждение.Принуждават служителите да работят извънредно, по 10-12 часа на ден, 6 дни в седмицата, а това време не го заплащат.Е, кажи ми, кои би останал да живее и работи в такава държава?
162
1
 
1
 
! Отговори
карина преди 6 години
До Щастлив българинА защо искате децата ви да имат българско образование и после да идат в чужбина ? Тука авантата до дупка се преследва от цвета на нацията.
161
1
 
13
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Нашите робовладелци или са много хитри или са адски *** и нагли.Вместо да идентифицират причините, които доведоха до проблемите с липсата на работна ръка, и същевременно да решат тези проблеми, те са тръгнали да внасят работници.Сякаш украинците, молдовците и македонците са по-*** от българите, че да дойдат в България, вместо да заминат за Западна Европа!!!
160
0
 
13
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Аз ще Ви изредя причините, които ме накараха да напусна страната.* Корупция, неработеща съдебна и правоохранителна система. Полицията рекетира обикновените хора, но не си мърда пръста за богатите. Виновният излиза невинен, ако е богат. Да сте видели глобен джигит със скъпа кола? Да сте видели да вдигат джипове или мерцедеси при неправилно паркиране? Няма справедливост! * Разбито образование - образованието в България е под всяка критика. Всеки изпраща своите деца зад граница за да учат.
159
2
 
11
 
! Отговори
Иван преди 6 години
* Унищожено здравеопазване - рисковано е да се посети лекар, защото лекарите в България измислят всякакви диагнози, за да могат да точат пари от здравната каса. Ще те изкарат болен, дори и да си здрав.Освен това, лекарите ще ти искат пари. Но малко са хората, които разполагат с високи доходи в България.А и няма гаранция, че ще оцелееш. В днешно време, лекарите са толкова зле, че по-вероятно е да ти объркат диагнозата и да те уморят.
158
0
 
1
 
! Отговори
Сметалото преди 6 години
Изтрезней де :)
157
0
 
13
 
! Отговори
Иван преди 6 години
* Ниски доходи - 70% от населението в България работи на минимална заплата. Работодателите си купуват скъпи джипове, харчат по любовници, пръскат пари, но не инвестират в своите служители.На запад заплатите стигат за спокоен живот. В България се живее ден за ден. Ако излезе непредвидим разход си загинал.* Високи данъци - данъците ще продължават да растат, но нищо положително няма да се усети. До 2020 година ще излязат над 700 хил. раб. от пазара на труда. Те трябва да бъдат замени от роми.
156
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм инженер и работя в България и взимам 3250лв. , Братовчеда родителите му мигранти България , Гърция , Кипър даже в Германия малко , сега са в Лондон .. работи гипсокартон в Лондон и взима 1500 паунда.
155
1
 
18
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Ромите не могат да извършват висококвалифициран труд, да получават високи заплати и да плащат високи данъци.Държавата е обречена на бедност, разбито образование, разбито здравеопазване и корупция.След като няма средна класа в страната, няма да има гражданско общество, което да се изправи срещу корупцията.Според мен, с държавата е свършено. Предпочитам да осигуря светло бъдеще на мен и моето семейство там на Запад, отколкото да чакам още 20 години нещата да се оправят.
154
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Емигрант Ти ако си взимаш 600лв. в София трябва да си негодяй и мързелив адска комбинация..
153
4
 
10
 
! Отговори
Тариката преди 6 години
Вижте, може да се живее готино и тук. Ама трябва предвидливост. На 42 съм. 20 години здраво, ама яко бачкане! Точно една пенсионна и здравна осигуровка съм внесъл! За един месец бе. Всичко останало ми е кеш. На ръка. Та пичове, утре ако реша се пенсионирам с 900 евро. Толкова са ми наемите от двете търговски помещения. А си ги купих, защото не изхранвах с осигуровки непознати за мен хора. Това е положението. Ъъъ, да бе, хваля се! Щото съм бил предвидлив.
152
3
 
14
 
! Отговори
Щастлив българин преди 6 години
Аз съм от 15 години в Германия.Работих честно и си купих 3 апартамента в бг,за да мога да си издържам семейството там.Ако бях останал да работя в бг трябваше да блъскам до пенсия евентуално да купя гарсониерка.Сега децата ми ще имат добър старт в живота и няма нужда да продават наркотици за да си плащат наема докато учат.И като се изучат ще работят в чужбина защото ще им плащат адекватно и ще ги ценят. Чао.
151
0
 
23
 
! Отговори
Емигрант преди 6 години
Върнах се в Бг за година на заплата 600лв.чисто в София голяма грешка. Навсякъде намръщени хора, селяния, беззаконие, мутри, корупция, дискриинация, рекет и т.н. Имам повече права в чуждата държава, отколкото в собствената си ,трябва да си мазохист ,за да останеш
150
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работих и живях тук, излязох и 10 години работих навън. Върнах се, но не се знае за колко време, защото тук е царството на измислените политици, елити и закони. Няма никъде такова чудо, държавата да мачка поданиците си и да се прави, че и липсват! Липсват и роби, данъкоплатци, но не и умни и можещи хора! Защото глупакът не търпи по-умни край себе си, за да се чувства самодържец. За да ни има, за да се върнем - не гласувайте за по-прости от себе си!!!
149
16
 
5
 
! Отговори
Христо преди 6 години
Дрън, дрън! И двете ми деца живеят и работят в България и печелят добре. Кой им плаща на тия " журналисти" да пишат такива статии.
148
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бягат негоядите - една роднитна завърши в Германия - бизнес в мн.добър университет , и се върна в България .. и почна работа в една фирма за облаци ит-сектора..
147
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фирмата в която работя нае 2 румънци и 4 поляка .. Българите да стават инжнери и програмисти и да бачакат в България