Гастарбайтерите ни – най-големият инвеститор в България

Близо 300 млн. евро пратили от началото на годината до април
29 юни 2017 20:30, Екип на Investor.bg
190
Гастарбайтерите ни – най-големият инвеститор в България
Снимка: Reuters, архив

От началото на годината до края на април българските граждани, които живеят и работят зад граница, са изпратили на близките си тук 293,9 млн. евро, показват данните на Българска народна банка (БНБ) за платежния баланс на страната.

Преките инвестиции в България за същия период са в пъти по-малко. За първите четири месеца от годината капиталовложенията възлизат на едва 125 млн. евро, което е с 269,9 млн. евро (68,2%) по-малко спрямо януари – април 2016 г.

По-конкретно, през април 2017 г. инвестициите нарастват с 26,8 млн. евро, при увеличение със 178,4 млн. евро за април 2016 г., показват още данните на БНБ.

Данните затвърждават теориите, че емигрантите от години са най-големият инвеститор в България.

Парите от емигрантите се увеличават с 3,9 млн. евро за периода спрямо година по-рано. Само за четвъртия месец от 2017 г. гастербайтерите са превели на близките си с над 1 млн. евро повече, отколкото през април 2016 г.

От началото на годината най-много пари са дошли от сънародниците ни зад граница през март – 81,1 млн. евро. Очаквано, най-малко са били през януари – 65 млн. евро.

Основните парични трансфери на българите са от САЩ, Испания, Италия и Гърция.

Парите, които идват от българите, работещи в чужбина, всъщност са доста повече от отчитаната от БНБ статистика, тъй като в нея не се включват донесените пари в брой.

Голяма част от този паричен поток отива за покриване на текущи разходи, здравеопазване, образование и погасяване на заеми.

Според изследване на БАН най-много средства от чужбина влизат в Южен централен район, следван от Североизточния и Югоизточния, а най-малко – в Северен централен район.

Редица експерти са на мнение, че парите, които българите в чужбина пращат у нас, не помагат за развитието на икономиката на страната, тъй като те се вливат именно в домакинствата, а не в бизнеса. Според доклада на БАН тези пари оказват и негативно влияние върху пазара на труда.

Факт е обаче, че тези средства играят огромна роля върху потреблението и безспорно имат стабилизиращ ефект върху доходите на населението.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
10
 
12
 
! Отговори
пацо преди 6 години
Това не са инвестирани пари. Това са пари за харчене. Инвестиция е когато със 10млн. се изгради ново производство, където ще работят 50души ще се плащат данъци осигуровки и т.н. От тия изпратени пари единствения кяр за държавата е ДДС-то. Средно всеки гастарбайтер е пратил 1000лв. за една година за харчене, а аз съм изкарал 25 000 за харчене и съм платил 8000 за осигуровки и данъци. Та тия миячи предатели не ми ги възхвалявайте. Родители си продадоха апартаменти и земи да пращат за издръжка на
121
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Парадокса в България е, че хората отиват на запад да изкарват с труда си пари работейки за чужди икономики, който вкарват в България, а българските олигарси направили пари с корупция, измами и експлоатация на собствения си народ, изнасят капитали, инвестирайки в чужди икономики или купувайки локсозни стоки. Не се ли оправи съдебната система, образованието и администрацията, България е обречена, няма смисъл да си харчите парите там.
120
1
 
9
 
! Отговори
Жоре Гастарбайтеро преди 6 години
Не умнико, не взимам нито стотинка, а плащам над 20 бона данъци на държавата, така че няма да им преседне на децата ми :-) Не казвам, че вече двата милиарда ( а бяха милиард и половина по-долу:-)) които се пращат не са от полза, а казвам че са сума която е пренебрежимо малко за стокооборота в държавата, да не говорим за икономиката..За проста математика ставаше въпрос, но като гледам ти се опира и това елементарно действие. Хайде със здраве
119
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С една дума: "патриотите", ултрасите, контингента, "Ало - апашите", проруските "Нон стоп" *** в нета, както и Първия котарак Чарли са на разкладка на Гастарбйтерите.
118
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БВП са оборотни пари , а тези са си чист кеш :)
117
10
 
8
 
! Отговори
Жоре Гастарбайтеро преди 6 години
Пич ако имаш 2 (две) мозъчни клетки и си направиш елементарна сметка ще осъзнаеш какви глупости дрънкаш. В България 3 милиона работещи произвеждат 50 млрд. долара...в чужбина има да речем 1.5 милиона които са "допринесли" с хайде да речем 1.5 млрд. евро както твърдиш.Умееш ли простата математика? Ако да, сметни и млъкни, а ако не, то нема кво да си говорим. Друга е темата, че децата ви които са тук в мнозинството си се превръщат в мързеливи търтей, които само чакат месечното преводче..
116
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Питайте ,как така всички,повтарям ВСИЧКИ кагебейци които бяха депозирали пари във КТБ после получиха суми във ТРОЕН РАЗМЕР от държавата .ПАК ЩЕ ГО КАЖА,КАК ВСИЧКИ КАГЕБЕЙЦИ КОИТО БЯХА ПОЗИЦИОНИРАНИ ВЪВ БЪЛГАРИЯ СЛЕД РАЗПАДА НА ИЗТОЧНА ГЕРМАНИЯ БЯХА ОБЕЗЩЕТЕНИ ОТ ЗАГУБИТЕ СИ ВЪВ КТБ СЪС СУМИ ВЪВ ТРОЕН РАЗМЕР? Днес пазарят огромни апартаменти със морска панорама ?
115
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
от един гастарбайтерДо Жоре ГастарбайтероГастарбайтере тези пари, които пращате не ги изпращате на България, а на вашите близки , така че не ми говори за благодарности.....................Абе ти мало.умник ли си или на такъв се правиш ?!Е като пращаме парите на роднините си ,нашите роднини от къде пазаруват, не пълнят ли хазната на България или тези пари си ги държат под възглавницата ,не ги харчат ,а само ги миришат ?! Като вземете да се правите на философи ставате отвратителни !
114
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен..... Лукойл е собственост на ,,Ротшилдгруп,,.....
113
6
 
13
 
! Отговори
Жоре Гастарбайтеро преди 6 години
Гастарбайтере тези пари, които пращате не ги изпращате на България, а на вашите близки , така че не ми говори за благодарности. От моите удръжки, от удръжките на жена ми и всички работещи хора в БГ се плаща за пенсии и майчински (включително и на близките на тези в чужбина), докато вие издържате тамошните пенсионери....Това, че пращате по 100 или 200 евра на месец на децата си не е от кой знае каква голяма помощ за икономиката...
112
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
питайте как така лукойл за 15 години не са платили 1 лев данък печалба с оборот 5 милиарда годишно
111
9
 
10
 
! Отговори
Жоре Гастарбайтеро преди 6 години
Най-големия инвеститор са работещите хора в България, които произвеждат БВП в размер на 50 млрд. долара годишно! Тези 300 млн.долара са прашинка в морето, така че спрете с манипулациите! Най-обичам нЕкой голем разбирач дето бере портокали в Испания за 500 евро на месец да ми се обяснява как едва ли не те ни хранели....
110
1
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Пълни глупости и същинска стъкмистика!Най-големият инвеститор в България е народа, с парите на който се правят на баровци всякакви измислени тарикати "икономисти" ю-пи-та и т.н!А последните като Каролев и подобни ако стане така че има положителен ефект се скъсват да се хвалят, за разлика от обичайното - при трагични резултати се снишават и сочат други за виновници...
109
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да напомня ,че общинският капитал на град Варна минава през кремълската ЦКБ,всички общински сгради на град Варна са застраховани във кремълската Армеец
108
1
 
5
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Предатели са тези които унищожават България.Предатели са тези и от съдебната система.Всички са Предатели
107
2
 
7
 
! Отговори
начо преди 6 години
печелели,инвестирали пари в апартаменти,ама апартаментите са си техни,а пенсиите на родителите им ги плащаме ние
106
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скромна сума от тази народна пара ще бъде отделена и за трансфери във отбора на народа ФК ДОНОС ДС Подуяне.
105
3
 
3
 
! Отговори
108 преди 6 години
Водовъртеж като КТБ -нали ? Захранваме бандитите от кремъл с с евра,или като ЦКБ ???
104
5
 
3
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Българите в чужбина пращат пари в България но чуждестранните вериги на които работя българи почти като роби за чуждестранни собственици изнясат капитала и оборотите .Тогава за какво ни е чуждестранна инвестиция в БГ ?Ние малкия и средния бизнес фалираме и напускаме страната благодарение на глупавата политика на ЕС.
103
2
 
4
 
! Отговори
106 преди 6 години
тук чуждите корпорации за които пишеш те осигуряват на реалната заплата и средствата постъпват в бг социалните фондове.съгласен съм че скатават печалба особено монополиста при горивата който от 15 години не е платил 1 лев данък печалба.ама и нашето правителство не им прави проверка и не им търси парите

Спонсорирани публикации