Гастарбайтерите ни – най-големият инвеститор в България

Близо 300 млн. евро пратили от началото на годината до април
29 юни 2017 20:30, Екип на Investor.bg
190
Гастарбайтерите ни – най-големият инвеститор в България
Снимка: Reuters, архив

От началото на годината до края на април българските граждани, които живеят и работят зад граница, са изпратили на близките си тук 293,9 млн. евро, показват данните на Българска народна банка (БНБ) за платежния баланс на страната.

Преките инвестиции в България за същия период са в пъти по-малко. За първите четири месеца от годината капиталовложенията възлизат на едва 125 млн. евро, което е с 269,9 млн. евро (68,2%) по-малко спрямо януари – април 2016 г.

По-конкретно, през април 2017 г. инвестициите нарастват с 26,8 млн. евро, при увеличение със 178,4 млн. евро за април 2016 г., показват още данните на БНБ.

Данните затвърждават теориите, че емигрантите от години са най-големият инвеститор в България.

Парите от емигрантите се увеличават с 3,9 млн. евро за периода спрямо година по-рано. Само за четвъртия месец от 2017 г. гастербайтерите са превели на близките си с над 1 млн. евро повече, отколкото през април 2016 г.

От началото на годината най-много пари са дошли от сънародниците ни зад граница през март – 81,1 млн. евро. Очаквано, най-малко са били през януари – 65 млн. евро.

Основните парични трансфери на българите са от САЩ, Испания, Италия и Гърция.

Парите, които идват от българите, работещи в чужбина, всъщност са доста повече от отчитаната от БНБ статистика, тъй като в нея не се включват донесените пари в брой.

Голяма част от този паричен поток отива за покриване на текущи разходи, здравеопазване, образование и погасяване на заеми.

Според изследване на БАН най-много средства от чужбина влизат в Южен централен район, следван от Североизточния и Югоизточния, а най-малко – в Северен централен район.

Редица експерти са на мнение, че парите, които българите в чужбина пращат у нас, не помагат за развитието на икономиката на страната, тъй като те се вливат именно в домакинствата, а не в бизнеса. Според доклада на БАН тези пари оказват и негативно влияние върху пазара на труда.

Факт е обаче, че тези средства играят огромна роля върху потреблението и безспорно имат стабилизиращ ефект върху доходите на населението.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
3
 
4
 
! Отговори
Дезертьора-Ванката преди 6 години
89 Съмнявам се брат ти да е по-далеч от Павликени, а ти от Бутово.84 моля те цитирай, къде съм се правил на велик в предишните коментари ;) На 28 години съм, общ работник в Холандия и водя безмислен живот.
81
2
 
5
 
! Отговори
Ванката преди 6 години
ей 83, как разбра? По-лошо. Аз съм *** човек със средно образование и съм общ работник, но имам представа какво е логика, C++, C#, SQL, HTML, Rubby и много други. Но запитай се ти какъв си, щом наричаш твой сънародник предател.
80
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С толкова много Ентелегенти в тази държава, чак да се чудиш как е на този хал! Форумни мишки, 69 ли си, к'ъв си, какви пенсии ще крадеш пък ти от тези, които са работили за тях? Твоите идоли още малко ще правят бибитки на Кратун и ще заминат в историята както предходните жрици, аре у лево!
79
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много българи като мен избягаха от България заради тормозът на който бяха подложени от банките. Просто се изправихме пред избора да мизеруваме или да се борим! Какво бихте избрали? Банките с непосилните си лихви и престъпни практики прокудиха стотици хиляди българи в чужбина. Частните съдебни изпълнители също в комбина с банковия сектор! Сега благодарение на тези чисти и напоени със сълзи пари които,пращаме в България се подържа голяма част от стокооборота в страната. Почти всеки емигрант помага
78
2
 
10
 
! Отговори
от германия преди 6 години
анонимен не знам кой е предател но имигрантите пращат ПАРИ в българия.дали крадат или работят,нискоквалифицирана работа,нашите пари идват в BG.и пак казвам тези цифри са 30%.а и не съм се затъжил много много за бг.нали казваш ще учим доич и каквото му дойде 7 години тук още 20 да изкарам пък ти си говори за предателство.
77
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Северозапада без пари от чужбина вече да е напълно умрял.
76
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боли ме Винкела за този от Германия .. Къв е този какво е завършил да не е инженер от Бош или Сименс.. Българите в Германия учат за началници икономисти , и накрая стават мениджъри на 5-6 араби или турци.. хора които не ги смятам от човешкия вид Хомо Сапиенс.
75
0
 
3
 
! Отговори
Ванката преди 6 години
До 78. Странно... Аз не желая да те напсувам, но ще ти помогна, тъй като виждам, че речника ти е беден. Думата, която търсиш е транс-сексуален и/или хомо-сексуален. Яд ме е, че трябва да се занимавам с вас сега, но така или иначе имам свободен ден и ми е готино да ви обогатявам мисловната и речникова дейност, така че ето ме :) Между другото, аз компютър ли съм?! Очевидно не, така че не те разбирам - сериозно
74
1
 
4
 
! Отговори
Ванката преди 6 години
Ей 77, той си го знае немския, не му давай Ъкъл какво да прави, нали все пак е предател :) Само ни разясни на нас предателите с какво сме ви предали!
73
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ти от Германия след като си поел по пътя на предателя нямаш право да се обръщаш назад.. върви по своя предателски път , какво правиш в сайтове на български , учи немския , ти не си от нас.
72
0
 
12
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Затова ли банките се наговориха да сложат такива високи такси "за получаване" на пари. Една трансакция по която нямат разходи. "Според доклада на БАН тези пари оказват и негативно влияние върху пазара на труда." ха ха ха - хората не са принудени да работят за по 400 лева. Не могат да ги изнудват....
71
1
 
7
 
! Отговори
Ванката преди 6 години
г-н 72, нямам никаква идея на какъв език е "мокакана мама", но прочетено звучи, като някой африкански племенен език. Ще се хвана за каквото си искам, защото съм предател пред такива като вас, които искат да дават Ъкъл на някой, който е АКАЛ, до като вие сте блеели. На 28 години съм и не зная с какво съм ви предал, когато фабриките, правещи БВП-то на България се продаваха съм бил на 9 години.
70
2
 
9
 
! Отговори
от германия преди 6 години
алооо тези пари влизат в българия,там се исползват,дали за хляб,за хапчета,за осигуровки,имоти,почивки има ли значение.и това не са реални числа там пише хиляди трудещи се колеги сезонно носят парите в брой.останахте само пенсионери,учащи,и мързеливи в българия и мноооого ги разбирате.
69
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ванката Айде мокакана мама предател .. хванал се за правописа..
68
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия пари ще изхарчат а вече няма работна ръка за износ.
67
2
 
3
 
! Отговори
Ванката преди 6 години
до 68,Тъй ля? Ни знайх чи няма знъчение. То ако нямаше значение как пишеш и говориш, нямаше да успяваме да комуникираме. А до това колко бързаш, докато си на компютър в 22:10 вечерта в новинарски сайт да вършиш "работа" ми е ясно. Гледай да не увеличиш БВП-то с работата ти сега, че ние тук в чужбина трябва да бъдем предатели все пак.
66
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние предателите едва ли ще ги върнем в България , но на родителите на предателите трябва да се отнемат пенсиите или децата им да се връщат или да умират.. Да видим кой кой сват.. като сте толкова богати на запад хранете си родителите.
65
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
правописа няма значение бързам върша и друга работа на компа..
64
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работа има как за 4 полски инженери и за 2 румънски се намери работа .. при същите условия като на българските инженери. Само че във фирмата на интервю за стажанти има 150кандидати взимат 10-12. след 6месеца на постоянен договор.. Негодници не взимат ..
63
2
 
16
 
! Отговори
сляпо да прогледа преди 6 години
Ами който иска да емигрира - вас какво ви бърка? Аз също ходих по чужбина - събрах пари, върнах се, започнах собствен бизнес. 420лв. заплата е ОК за някой алкохолик дето не може да свърши нищо без да му седи някой на главата да му казва какво да прави. Аз прецених че мога повече и затова взех нещата в свои ръце. А това с "предателите" е смехотворно. Докато бях в чужбина се нагледах на "патриоти" дето пристигат, а 3 месеца по-късно забравяха родина и език.

Спонсорирани публикации