Сценарий: Цената на тока ще продължава да расте! С около 5%

Тенденцията е заради натрупаните в миналото дефицити
Обновена: 3 юли 2017 09:55 | 3 юли 2017 09:47, Петя Славова
35

Ежегодно повишаване на цената на електроенергията с около 5% е единият възможен сценарий за цената на тока у нас.

Тази тенденция е повлияна от натрупаните в миналото финансови дефицити в енергийния отрасъл, сочи доклад на Световната банка.

Още по темата

Конкретно: 1,9 млрд. е дефицитът към днешна дата, който трябва да бъде ликвидиран до 2020 година, разясни в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR енергийният експерт Атанас Тасев.

Той определи последите събития около заседанието на КЕВР и скока в цените на газа, тока и топлата вода като "затишие пред буря", от една страна заради загубите вследствие на забраната за износ на електроенергия, а от друга страна, заради критичното, по думите му, състояние на електроенергийната инфраструктура.

Прогнозата на бившия председател на КЕВР Еленко Божков е сходна - за да се компенсират загубите, цената на тока ще продължава да скача, категоричен е той.

"По никакъв начин не се обръща внимание на това, че имаме едно нереализиране на квотите от продажба на емисии. Бяха планирани около 240 млн лева, които трябваше да се получат от продажба на емисии, които да се акумулират във фонд "Енергийна сигурност" и да служат след това за компенсиране на разходи. Заради ниската цена на емисионните квоти, вместо 7,4 както беше планирана, тя се оказа 4,7 евро на квота и се реализират със сто млн. по-малко", коментира Божков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Загубите от какво?Като се счупват от кражби винаги ще има дефицит.Във всички нормални държави цената на тока е смешна в сравнение с покупателната способност на местният стандарт.Само в България вървим назад и надолу.
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дали ще има кой да го купува? Държавата е празна, за икономиката знаем... . Китайските соларни поефтиняха бая. Алиекспрес работи денонощно, а и Алибаба също.
7
12
 
7
 
! Отговори
До анонимен 2 преди 6 години
Орешарски намали цената на тока за да потуши недоволството на хората и това беше политическо решение а не икономическо. Това, че тогава свалиха цената на тока се отразява на сегашните сметки защото той дефицита си го имаше и при Орешарски...Всички помнят защо свалиха Борисов с протести само дето се протестира за цената на тока който така или иначе си расте а никой не скача да се вдигнат заплатите където е проблема. Не тока е скъп а заплатите са ниски...
6
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
господин Перата-дали ще протестира по случая или това не го засяга ???Едва ли ,като гледам с какъв Мерцедес последен модел се предвижваше този борец за права ,за българщината ,пазителя на границата ....модел за подражание на такива като него с по един метър разпечатка за криминални дела ....обаче е пълно с наивници ,които не си гледат хала ,че са пълни босяци -тръгнали на щурм да превземат махали -щеше да интересно полицията да ги пусне да видим какво щяха да направят..мамините герои!?!
5
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цената на соларка на покрива пък пада!
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обаче не виждам протестиращи по този случай ....така е ходете крякайте по площадите ,блъскайте се като телета в ограда с полицаите ,а през това време ви го набутват в пряк и преносен смисъл ..даже им дойдоха дюшеш на политиците тези размирици -така ще отвлекат вниманието от същинските проблеми ..а вие се бийте в гърдите ,вейте байраци ,правете кръгчета с моторите и играйте на гоненица с полицаите по нощите из уличките направо електората мечта за всеки крадлив политик сте,че повече няма накъде!
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Удриииий!!! Простий българский народ!!! Докато всеки се кефи че и на другите им е зле така ще бъде: ток, парно , бензин, храни - всичко нагоре!!!! Докато народа си трае значи му е добре. Затова този народ си заслужава управниците!!!
2
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия дефицити ги направи Тиквата при Ореха нямаше дефицити и дори тока спадна с 4%. Даже и Дянков Пцата каза, че Ореха е оставил всичко във финсова стабилност.
1
1
 
25
 
! Отговори
Тато из Правец преди 6 години
Ще расте ! Докато българина блее ,,Българи ,юнаци,, ,ще расте...Тояга,кучето скача според тоягата.

Спонсорирани публикации