Три варианта за минимална заплата - 490, 520 или 550 лв.

Новата методика предвижда ежегодни преговори
Обновена: 5 юли 2017 22:02 | 5 юли 2017 21:05,
15
Три варианта за минимална заплата - 490, 520 или 550 лв.

Експертна група към Министерството на труда и социална политика е взела решение да предлага на синдикатите и бизнеса по три сценария за определяне на минималната работна заплата всяка година. Това каза социалният министър Бисер Петков в отговор на депутатски въпрос в рамките на блиц контрола в парламентарната комисия по труд и социална политика.

Идеята е министерството да предложи на останалите участници в социалния диалог три възможни равнища на минимална заплата, базирани на определени индикатори - социални и икономически, около които да протичат преговорите. Изискване обаче е новият размер, който се договаря, да не е по-нисък от вече договорения.

Петков обясни, че целта е да се улесни диалогът по ежегодното определяне на минималното възнаграждение. Така ще дадем импулс на преговорния процес, коментира министърът.

Всеки един от сценариите е базиран на конкретни индикатори – линията на бедност, съобразена с това колко лица работят в семейството и средната численост в него. Другият е брутната добавена стойност на едно заето лице с инфлацията. Третият сценарий е медианната средна работна заплата (най-често срещаната, която се получава от най-много работещи - бел. авт)., която задава съотношението.

Така на база на тези сценарии и статистическите данни за съответната година ще се задават три числови оценки за минималната работна заплата, уточни Петков. Той даде пример, че по единия сценарий ще излезе 490 лева например, по другия – 520 лева, или 550 лева – това са трите ориентира, които се дават на преговарящите, за да могат да дискутират.

Държавата ще признава достигнатото след преговорите и при съгласие между страните решение. А ако такова не бъде постигнато, държавата ще определя нивото на минималното възнаграждение.

Предложеното съотношение във варианта, който разглежда медианна средна към минимална заплата, е 66%. Петков подчерта, че става въпрос за медианната средна работна заплата.

В момента се чака официалното становище на социалните партньори. Ако методиката бъде одобрена, преговорите ще протичат всяка година след 31 март.

Пред журналисти министърът уточни, че вече е постигнато съгласие между социалните партньори, че минималната заплата ще се договаря на национално ниво за едногодишен период и въпреки че още няма официално становище от работодатели и синдикати предложението за трите сценария е прието позитивно.

По думите на Бисер Петков чрез предлагането на три сценария ще има база за прозрачен механизъм по определяне на минималната заплата. 

Още новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Една българка преди 6 години
Алоу депутатите,елате да поработите по 12 часа смени-4/4,на 31 градуса температура лятото/каквато е в някои заводи в Смолян/ и като получите на края на месеца 500.00лв заплата ще ви питам колко ще издържите и дали няма по-най-бързия начин да намерите терминал 1 и терминал 2.
12
0
 
2
 
! Отговори
анонимна преди 6 години
Аз предлагам да си сменим нивата на заплащане с депутатите...да видите тогава как бързо ще УСТАНОВЯТ че и 600 лв минимална им е прекалено малко като сума...Защото пари се дават за свършена работа,а те така или иначе нищо не вършат-защо и да им се плаща?
11
3
 
2
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 6 години
Никакво вдигане на доходите на българина,той не заслужава,трябва само депутатските заплати и цената на тока да скачат.
10
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отпадна ли вариантът да си плащаме за да работим? Аз мислех, че това е основният сценарий по който работят. Така или иначе в момента на мен лично силно казано ми плащат - едвам връзвам 500лв, а командировките си ги плащам от джоба. Така че какво пък, да направят данък-работа - искаш да работиш, плащаш си на работодателя за удоволствието да работиш за него. И без това на много хора не им се плаща и сега. Миньорите получават МРЗ за труд първа категория. За какво говори изобщо.
9
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
минималната заплата е нещо за тиинейджъри без един ден трудов стаж които започват работа като сервитьори, рецепционисти и т.н. Ако сте прехвърлили 25 и все още не сте придобили умения да започнете по-добра работа трябва да се сърдите само на себе си. Направете си услуга - търсете си нова работа. Ако не стане - Терминал 2. А ако обичате родината си, ще се върнете и ще започнете собтвен бизнес с придобития зад граница стаж
8
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Средната запрата я вдигат, защото е база за измисление на депутатските заплати
7
1
 
17
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Аз предлагам работникът да плаща на чорбаджията,задето му работи.
6
1
 
12
 
! Отговори
Л. Хампарц. преди 6 години
Аз предлагам заплата от 120лева, но работниците да плащат по 89 лева месечно за обслужване на сметката...
5
2
 
31
 
! Отговори
Boko bo преди 6 години
Минималната заплата трябва да е около 650-750лв. За т.нар. мин. зиплата работят според мен близо 40% от населението като в ЕС този процент е макс до 10%. При тези цени, непрестанно повишаващи се цени и на основни услуги коклко да е? Нека да погледнем Хърватска, Румъния където и ДДС за храната е по-ниско. Но с Борисов начело аз съм спокоен за бъдещето на семейството ми. Темата е дълга, но и фирмите са на политиците и за това е без развитие този въпрос.
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
NE SE ZAVRASHTAI--SHTE TE IZLAGAT,KATO TI PRIHVANAT DANAZITE-VZEMASH 300 LV.
3
0
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Голямо чудене как да прекарат работника.А средната раб. заплата я решиха с лекота.Разликата между мин. и средна заплата трябва да е 2 пъти,и м/у средна и максимална-2 пъти.Само така ще се оправим и ще има пари в бюджета.
2
1
 
30
 
! Отговори
Бай Еми-грант преди 6 години
Аз не имигрирах, аз се евакуирах.
1
3
 
36
 
! Отговори
Емигрирам преди 6 години
Моля някой да ми помогне да се разкарам от тази държава и повече да не се върна.

Спонсорирани публикации