Пшеницата - хубава, но по-скъпа от миналата година

Била с най-добрите хлебопекарни качества от десетилетия
7
Пшеницата - хубава, но по-скъпа от миналата година
Снимка: Булфото, архив

В началото на жътвената кампания прогнозата е за много добра реколта от пшеница - около 5, 2 млн.тона. Ако няма нови природни катаклизми, жътвата ще приключи в срок - до 14 - 20 дни. Това обяви Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България, цитиран от БТА.

Прибирането на ечемика почти приключва. Очаква се реколта над 700 000 тона, с което нуждите на страна ще бъдат задоволени. Ще има и за износ, информира той. Към момента засетите площи с пшеница са малко над 11 млн. декара, а с ечемик - 1,301 млн. декара.

Прогнозираният среден добив за пшеница е 476 кг/дка, при ечемика е 446 кг/дка, като тези стойности са по-високи с 6 на сто при пшеницата и 7 на сто при ечемика, в сравнение с миналата година. Площите с маслодайна рапица възлизат на над 1,8 млн. дка, с царевица - 4,1 млн. дка, а със слънчоглед - 8, 13 млн. дка. Преминалите технически преглед зърнокомбайни, които участват в жътвата до момента са 6 830. Техниката е в добро състояние.

Пшеницата тази година ще се отличава с най-добрите хлебопекарни качества от десетилетия, заради подобрените, добре подбрани национални сортове пшеница, посочи Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България.

"Белият бизнес на хлебопроизводството, който представлява около 50 процента, се оформя като основен износен бизнес в сферата на храните, на европейския и световен пазар с около 1 млрд. 200 млн. лева годишен оборот", каза Кукушева.

По думите й обаче проблемът е съществуващата "сива икономика" в хлебопроизводството, което трябва да се разреши по законодателен път.

Падналите дъждове и градушки няма да окажат влияние върху хлебния и зърнения баланс на страната, смята министърът на земеделието Румен Порожанов. Той каза, че комисиите на Областните земеделски служби са разгледали всички молби и са изготвили протоколи за компенсиране на засегнатите площи. До момента са постъпили 251 заявления за 158 000 декара, а компенсирането е при 100 процента пропаднали площи, уточни министърът.

По-висока стартова цена на борсовия пазар за пшеницата - с около 7 - до 12 долара на тон средно над миналогодишната, предвиди Васил Симов, председател на Съвета на директорите и главен изпълнителен директор на Софийската стокова борса.

"Цените са динамично понятие, винаги може след седмица, след месец, те да претърпят промяна", коментира Симов. В световен мащаб реколтата от хлебна пшеница тази година е малко по-слаба в сравнение с миналата - очакват се около 740 млн. тона. Това обуславя и по-високите стартовите борсови цени както на Тихоокеанското крайбрежие, така и в Черноморския регион, посочи шефът на ССБ.


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От КАЧЕСТВЕНАТА ПШЕНИЦА ЩЕ разберат " освободителите ни" и тези който си откраднат от село. Арендаторите
ТИЯ ОТ града КАКТО сте си свикнали от живково време. Фуражно пшеница за хляб.
3
2
 
15
 
! Отговори
mery преди 3 години
Браво! Значи тази година арендаторите трябва да изплащат по-големи ренти! Ще се надяваме!
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
за износ на булгаристанеца които спи 2ро дори 3то качество му трябва
1
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За износ разбира се. На нас ще ни пробутат 5то качество онази с болестите, дето ако не и сложат ензим, хляба мухлясва още на 2рия ден след отварянето на вакумната опаковка.

Спонсорирани публикации