Бедите на българина: Неравенство, бедност, несправедливост

КНСБ настояват за ежегоден ръст на заплатите с между 100-150 лева
165
Бедите на българина: Неравенство, бедност, несправедливост
Снимка: Dnes.bg

За ежегоден ръст на заплатите на всички работещи с между 100-150 лв. настоява КНСБ.

"Основният проблем на България е дълбоки неравенства, бедност, несправедливост в разпределението на това, което произвеждаме", подчерта президентът на КНСБ Пламен Димитров на семинар за журналисти. За по-високи доходи синдикатът ще се бори чрез всичките си 6800 организации.

Той постави и цел – постигане на 60% от средноевропейското равнище на благосъстоянието в края на мандата на правителството "Борисов 3", което по думите му да накара българите да се почувстват част от "богатия клуб на ЕС, а не неговия заден двор и периферия".

За да стане това от синдиката са пресметнали, че БВП трябва да расте със своя максимален потенциал годишно - между 4.5-5.5%, а инфлацията да е умерена – до 2%.

Пламен Димитров каза, че на всеки един лев допълнителен прираст на брутната добавена стойност на един зает, между 20-24 стотинки отиват към средната работна заплата. В нормалния свят половината отива към бизнеса, другата към труда, обясни той.

Любен Томев посочи, че синдикатът настоява за поне 520 лв. минимална работна заплата от догодина и последователното й нарастване на 800 лв. до средата на 2021 г. при средна работна заплата от 1700 лв.

Пламен Димитров каза още, че ако от 15 млрд. лв. печалба след облагане във фирмите за миналата година само 20% - 3 млрд. се преразпределят, ще се постигне 15% увеличение на всички заплати на работещите в България.

Димитров каза още, че където има колективни договори, доходите са по-високи с 12-15% от фирмите, в които няма, което показва, че колективното договаряне носи по-добро преразпределение на доходите и трябва да бъде правно гарантирано и защитено.

От синдиката изчисляват, че за повишаване на работните заплати на заетите в системата на бюджетна издръжка са необходими 80 млн. към Бюджет 2017 и близо 920 млн. лв. към бюджета за следващата година.

От Федерацията на синдикатите в здравеопазването поискаха ръст на възнагражденията от 20% (100-120 лв.) за работещите в училищното и детско здравеопазване, за което са необходими малко над 20 млн. лв., както и повишение от 10% (70-150 лв.) в Спешната помощ, психиатричните болници, РЗИ и др.

Според КНСБ в централната и местната администрация ръстът трябва да е с 25%, за което са необходими приблизително 575 млн. лв.

В сферата на земеделието стана ясно, че 90% от работещите в Агенцията за борба с градушките са на минималната работна заплата за страната. В Селскостопанската академия 1230 заети вземат минималното възнаграждение. За да се увеличат заплатите с около 100 лв. за догодина са необходими 25 млн. лв.

КНСБ и Съюзът на артистите също искат ръст на разходите за персонал с близо 19 млн. лв.
Във висшето образование според синдиката заплатите трябва да се увеличат с 10%, а за млади преподаватели – с 20%.

От синдиката "Огнеборец" пък поискаха близо 277 млн. лв. за увеличение на заплатите с 25% от догодина, което означава ръст от 200-250 лв. Остават обаче исканията увеличение да има още от тази година, за което униформените излязоха на протест на професионалния си празник 5 юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дори хората в северна Америка са безсилни и са се борили за водата си срещу големите монополи,ако не се обедините,ще останете голи и боси,безправни роби!
95
0
 
20
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До РеалистНикой не ти говори за докторите и лекарите, а за администрация, ония калинки който са в министерства, комисии и всякакви други безполезни неща. Те са НЕНУЖНИ! я виж администрацията на МВР колко *** са и каква точно е ползата от тях? Заради тях няма пари за заплатите на редовите служители! Това е проблема
94
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Откачете се от държавата,колкото е възможно повече,произвеждайте си собствено електричество,организирайте си частни фирми или селско стопанство в общности!Вижте какво се случи в Аржентина,Гърция,Франция водиха огромна народна борба да си върнат водоизточниците и т.н.
93
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хора,организирайте се в общности,комуни и си помагайте,търсете си правата,защото настъпват страшни времена.Никой няма да ви помогне,ако сами не си помагате един на друг в общности или комуни.Ще приемате токсични храна,вода,ще ви мамят и никой няма да ви пита,ще ви увеличават беззаконията и цените на природните ресурси,една глътка вода няма да имате право да изпиете,без да платите,дори от собствените си водоизточници,това не е шега,а самата истина!Откачете се от държавата,колкото е възможно повеч
92
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
E мутро комунисто бизнесмените,наречени работодатели в Бг са единствени по рода си и те не знаят да дават, защото никога нищо не са правили освен да взимат, ограбват, присвояват, усвояват и т.н. Как ще ги учите да дават не знам
91
1
 
11
 
! Отговори
extremist преди 6 години
До Я, па Я : ТАЯ ТЕЗА МОЖЕШ ДА Я СЛОЖИШ В УСТАТА НА КРАДЛИВИТЕ ДЕПУТАТИ , С ДОПЪЛНЕНИЕТО ЧЕ ХИЧ НЕ ТРЯБВА ДА ВЗЕМАМЕ ПАРИ НАЛИ...
90
2
 
21
 
! Отговори
ПОМОЩ преди 6 години
Пуснете БТВ , вижте Валери Симеонов как лъже Българите докато купува Хотели в Слънчев Бряг ???
89
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Я, па Я (95)Селски, що не си гледаш добичето в обора ами ръсиш дивотии на компа?!Парите не са за клепоухи селяни като теб!
88
5
 
6
 
! Отговори
До 97 преди 6 години
По-точно бедата е, че има такива като теб и то много.
87
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ясно е че тази жалка територия загива въпроса е че никои нищо не прави
86
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бедата на българите е ЕДНА-ЕДИНСТВЕНА и тя е .............че сте много прости.Всичко останало е празни приказки.Каквото сте гласували това и ще ядете .........обелки от Тикви!
85
2
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Тук един се е развихрил, ама не се усеща, че още от началото става само за смях.Пише ги едни истиннобразни, но в същността си са неверни неща. Да вземем тези, на които от бюджета им се плащат заплатите - ами да, без тях няма държава и колкото и някои да реват, че те били търтеи, това очевидно не е вярно. Такива са учителите и останалите в сферата на образованието и този предлага да ги махнем, което означава сами да си плащаме няколко пъти повече за частно образование. Същото е и с лекарите и зд
84
3
 
11
 
! Отговори
Я, па Я преди 6 години
Не се хабете. Кучето е заровено в така наречените "безналични пари". Това което е по банките и в джобовете е нищо, няма го, не съществува. На практика всички работим за хартия без стойност. Само 3 до 5% от парите в цял свят имат реално покритие. Единствените които са имотно състоятелни са едни 5 до 6 еврейски фамилии на върха на финансовата пирамида. Който се занимава с финанси му е ясно, че бай Пешо на село е по богат от доста банкери ...
83
2
 
4
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До АнонименРеално да, но в България много малък процент от сектор Услуги има такива клиенти. Затова трябва да намерим начин или да съкратим разходите (като спрем да плащаме за индивиди който не внасят в общия кюп и да намалим данъците на хората който внасят, чрез намаляне на разходите) или трябва да почнем да вкарваме повече пари от други държави (чрез износ или да чрез услуги). Заплатите няма как да се вдигнат след като няма пари (те трябва да дойдат от някъде).
82
4
 
8
 
! Отговори
Циник до 90 преди 6 години
Колега тук се е развилнял някакъв син на партиен секретар...неуспял да опита "на хляба мекото" като тАтка му шеф на местното ТКЗС!Разбираемо е - сега вместо да размахва партийна книжка ...трябва да работи!А те синовете на червендалестата с *** не са свикнали да работят!Свикнали са да национализират - само да не се пробва с ***, и Гергов...че ще го изядат прасетата!
81
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Dies IraeАз написах коментарите 78 и 88. Преди това си спорил с някой друг.
80
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Dies IraeПринципно пишеш правилни според мен коментари, но за едно поне нещо съм длъжен да те поправя. Износът не идва само от производство. Услугите също в голямата си част могат да внасят, ако клиентите им са в чужбина. Аз например имах фирма за преводи, в която сме превеждали изключително и само за чужбина.
79
2
 
3
 
! Отговори
До 85 преди 6 години
Нещо тук май намирисва на съвременен Китай и на неговата управляваща "партия на работниците, селяните и прогресивната буржоазия"! Предполагам, че у нас за "прогресивен буржоа" ще бъде считан онзи, който е станал бизнесмен с благословията на столетницата. Останалите ще са в графата "народен враг, подлежащ на разкулачване". Какво като сам си е спечелил парите? Той кого пита за разрешение дали може да забогатява, а? И как така няма да внася лепта в партийната каса?! Веднага национализация!!!
78
2
 
1
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До АнонименТака и не виждам доводи или факти! Кажи нещо смислено освен нападки. Нямаш и затова се чудиш как да завъртиш спора към личността ми. Докажи твърдението си. Аз поне вадя някакви факти, цифри, изчисления, нещо.
77
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Dies IraeЗнаеш ли що е това софизъм?Поинтересувай се, после ставай за смях по форумите с твоите умозаключения.