България е пета по поскъпване на жилищата в ЕС

Имотите у нас поскъпват два пъти по-бързо от средния евротемп
19 юли 2017 16:15, Виктория Тошкова
34
България е пета по поскъпване на жилищата в ЕС
Снимка: Pixabay

Цените на жилищата в България отбелязват един от най-големите ръстове през първото тримесечие в Европейския съюз на годишна база – 8,8%. Това показват последните данни на Евростат, публикувани в сряда.

Така страната ни заема пето място в класацията, като лидер е Чехия с повишение от 12,7%. След нея се нареждат Литва (ръст от 10,2%), Латвия (10,1%) и Ирландия (8,9%).

От статистиката се вижда, че през последните няколко години се наблюдава стабилен ръст на цените на жилищата в България, след като през първото тримесечие на 2014 г. той е бил едва 0,7%. Макар че през четвъртото тримесечие на миналата година цените леко са се понижили, през първите три месеца на 2017 г. те отново тръгват нагоре.

На тримесечна база обаче нещата изглеждат по малко по-различен начин.

От публикуваните данни става ясно, че жилищата у нас са поскъпнали с 1,8% през първото тримесечие на 2017 г. спрямо предишните три месеца. В периода октомври-декември обаче повишението е било от 2,4% на тримесечна база.

Като цяло цените на жилищата в Европейския съюз са нараснали с 4,5% на годишна база през първото тримесечие. Увеличението в еврозоната е малко по-слабо – 4,0%.

На тримесечна база жилищата в ЕС са поскъпнали с 0,7%, а в еврозоната – с 0,4%.

Само в две държави в Европейския съюз се отчита понижение на цената на жилищата на годишна база – Кипър (-0,4%) и Италия (-0,1%). В сравнение с предишното тримесечие обаче спад се наблюдава в повече страни, като най-голям той е в Малта (-5,4%), Словакия (-2,4%) и Кипър (-1,4%).

Графика с изменението на цените може да видите в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: жилищаимотипоскъпване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предлагането е в пъти повече от търсенето.Ако човек реши да прочете всички обяви за жилища няма да му стигне живота. Но лакомията няма граници нищо че не се продава цените са раздути двойно.
25
0
 
1
 
! Отговори
Панчо преди 6 години
Ръст на строителството, ръст на цените, ръст на продавачите, а къде са купувачите :)
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТО ДА Е САМО ПОСКЪПВАНЕ НА ЖИЛИЩАТА....ЖИЛИЩЕ СЕ КУПУВА ВЕДНЪЖ В ЕДИН ЖИВОТ ,НО ХЛЯБ И ХРАНА ТРЯБВА ВСЕКИ БОЖИ ДЕН ДА СЛОЖИШ НА МАСАТА ,А ТОКА А ВОДАТА А ИМА ЛИ НЕЩО ДА НЕ ВЪРВИ НАГОРЕ НА ФОНА НА ДВАТА ЛЕВА КОИТО СЕ ДАВАТ ВСЯКА ГОДИН НА ПЕНСИОНЕРИТЕ.. РАСТЕ ГЕНОЦИДА НАД НАРОДА А СЪЩО И ЗЛОБАТА НИ КЪМ ВАШАТА НА ПОЛИТИЦИТЕ ЛАКОМИЯ,КОЯТА ЗАРОБИ НАРОДА,ДЕЦАТА НИ ИЗБЯГАХА А НИЕ ОСТАНАХМЕ ТУК ДА НИ БИЯТ ПОКРОВИТЕЛСТВАНИТЕ ОТ ВЛАСТТА РОМИ......
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЦецо е дребен играч. Има хора с по стотина, а децата им ще имат хиляди.
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се карайте вижте цето -шесте апартамента какво прави!
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
... А в Лондон познавам човек, който държи над 200 имота така и реализира ОГРОМНИ печалби. Не отдава под наем на хора, поради изброените причина, а ако някой вземе да се гътне, става лошо за публичния му имидж.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЗависи от вида на имота. Пробвай с някой мезонет или многостаен апартамент, че да видим. И да, тези *** са способни и жилището да запалят. Освен това, като има кажеш не можеш да даваш адекватно високи наеми, защото 90% от населението не може да си ги позволи, а останалите 10 си имат собствени имоти.
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
50 хил за ремонт.Ти к'во е правиш за 50 хил, т'ва пожар да стане няма да са толкова.ПС: Вместо да ходиш да бачкаш може да си стопанисваш и отдаваш 10 апартамента без проблем.
18
0
 
2
 
! Отговори
Ис преди 6 години
До до 9Не е препоръчително, да ги отдаваш под наем, ако са достатъно скъпи. Първо, трябва да плащаш данък печалба, ако имаш достатъчно апартаменти, после трябва да наемеш група от хора, да се грижат за нуждите на наемателите и самите апартаменти, а отделно, на всек и две години, парите за ремонти, почти няма да си оправдаят разхода. Ако някои *** обезобрази жилището, късмет да вземеш от *** 50 000 за ремонт. По-добре е никой да не живее там и само да спекулираш.
17
2
 
2
 
! Отговори
Мдааа преди 6 години
Пак уюдорми.(измислици)
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кои изобщо иска да си купи панелка ?
15
3
 
6
 
! Отговори
Гошу преди 6 години
Ха-ха-ха, хванах последния влак :)))))))) Купих жилище в центъра на София и то на много изгодна цена, ако влезем в еврозоната, смятайте как цената му скача петорно :))))))) А и тя няма как да не скочи де, закономерност. А вие си мислете, че ще можете да си купите апартамент за 7000 лева, колкото баба ми ми е кавала, че си е купила нейния през 1970 година, щото няма българи. Нямало търсене, нямали българите пари, а имотите с всяка година нагоре си вървят, това е положението, сори брадъри :)))))))
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми хубаво, да поскъпват. Мен това трябва ли да ме вълнува?
13
4
 
17
 
! Отговори
Боц преди 6 години
Това е поредния балон надуван от алчните брокери,скоро ще се спука и някой ще плачат.
12
3
 
11
 
! Отговори
Че Гевара преди 6 години
Уж няма раждаемост и всичко бяга в чужбина пък цените се вдигат .Балон ли е ,нормален процес ли е ,само времето ще покаже .
11
4
 
2
 
! Отговори
до 9 преди 6 години
Даваш го 10 г. под наем и после го продаваш.Като човек обмислящ покупка на апартамент в София мога ти кажа че цените за 1г. са се вдигнали с 8-12%, че дори и повече в някои квартали.Сега за 100 хил. В младост и панелка не можеш да намериш.
10
3
 
7
 
! Отговори
Кривондел преди 6 години
Цените на имотите растат, защото растат и заплатите. За сведение - растат цените в София, не в малките и опустяващи населени места. Пак за сведение - София става все по-многолюдна... това се отнася за 3-4 града в страната...
9
4
 
6
 
! Отговори
аз преди 6 години
До БумБългаринът е странно същество. Лакомията е водеща при него. И да няма какво да яде пак ще купи апартамент. Дори после да не го ползва. Да си има...
8
2
 
14
 
! Отговори
мислещ преди 6 години
Много ме кефят как обясняват да си вземеш имот за инвестиция. Това важи навсякъде другаде, но не и в България. Един апартамент струващ 100 000 евро се дава за 350 евро на месец под наем. За 25 години се възвърнат вложените 100 000 евро. Каква инвестиция е това?! Блокирани пари за 25 години. Ако инвестираш на 35 ще си ги харчиш на 60.Кеф. А и никой не гарантира колко ще струва имота накрая. Да припомня ли цените на имотите след 2007 година? Ако имаш пари купуваш два за лев. Ама никой нямаше пари!
7
1
 
14
 
! Отговори
реалитс преди 6 години
Спокойно. Историята е показала, че вторият и третият балон вече довършват отрасъла. Сега се помпа втория.В България няма никаква закономерност цена жилище/наем/средна заплата. Затова първият балон (2006-2016) 10 години брокерите умряха от глад и нямаше сделки. При втория ще е сигурно 30 години.

Спонсорирани публикации