Отмяната на класовете ще изкара "работещите бедни" на протест

35% от доходите на голяма част от учителите са от добавката
56
Отмяната на класовете ще изкара "работещите бедни" на протест
Снимка: архив, БулФото

Добавката за прослужено време е почти единственият начин да се води неравна борба с инфлацията и обедняването, заявяват в позиция от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" по повод дискусията за премахването й и посочват, че заплатите на българите са "унизително смешни".

Още по темата

В позицията се посочва още, че българските работодатели неубедително, но много настойчиво се мъчат да докажат, че заплащането на клас прослужено време дискриминира младите специалисти.

Те естествено знаят, но удобно забравят за много други добавки – европейски практики, които биха могли да приложат и да стимулират младите хора да останат и работят тук, в България, допълват от синдиката.

В позицията се казва също, че в образователна система работят близо 100 000 учители и директори. Средната възраст е най-високата в Европа, поради което 35% от доходите на 75% от учителите и директорите се дължи на клас прослужено време.

"Засега инициаторите за отнемане на добавката за придобития трудов стаж и професионален опит някак са забравили, че този клас визира натрупания с годините опит, т.е. това е финансов израз на признанието за дългите години, отдадени на работното място от работниците и служителите, за мъдростта на опита им, за приноса им към културата, икономиката и просперитета на държавата и обществото", пише в позицията.

Премахването на добавката за придобития трудов стаж и професионален опит ще се отрази най-осезаемо върху квалифицираните "работещи бедни" – българските учители и би убило още повече желанието на учителите да останат в образователната система, смятат от синдиката.

Според Синдикат "Образование" подобно решение "ще взриви колегията и ще форсира готовността за стачка на хилядите български учители и директори".

От там критикуват и това, че идеята за отмяна на класовете срещна подкрепа в правителството в лицето на вицепремиера Валери Симеонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А я ми кажете, колко работодатели в България изплащат прослужено време? Имам 10 год. трудов стаж и в нито една от досегашните фирми в които съм работил не са ми изплащали прослужено време. Мога да заява, че 90% от частните фирми не изплащат полагаемото на хората.
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най високите заплати са по високите етажи на властта. Там рядко има млади хора. Ако са млади са нечии протежета навързани като свински черва в обръчи от фирми. Средното експертно ниво има хора с опит, които си заслужават процента прослужено време, защото ако някой трябва да е виновен са те. На това ниво идват млади, бачкат година две и чао! И те така. Депутати макс 100. Секретарки? Даже не се знае колко са във висшия ешалон на властта. Касиерки, шофьори, чистаки, завеждащи кефа на шефа...
44
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
повече пари от чорбаджията?а знае ли някой как се бръсне костенурка?има начин.
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уау, номер 49, като дават по Франция и Германия н'ам колко си заплати отгоре, че и още и още отгоре - ами заминавай там. Границите са отворени, пазарът на труда е свободен - ***, и на теб ще ти дават... Ама като идеш и "блеснеш" - неквалифициран, мързелив и вечно мрънкащ, дали някой ще премете пред теб? Съмнявам се.
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Човече, дето крещиш така неистово с главни букви, успокой топката... Така само демонстрираш нагледно, че неадекватни могат да бъдат не само младите "специалисти", но и тези дето "не се дават". Горките хора, на които им се налага да работят с теб..
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
44,АПРИОРИ СИ ОГРОМЕН Г Л У П А К!!!!! РАЗБИРАМ НАПЪНИТЕ НА РАБОТОДАТЕЛИТЕ АПРИОРИ, НО ЗА КЛАСОВЕТЕ СИ ЩЕ ВОДИМ БИТКА. А СЕГА АПРИОРИ ОТВОРИ НОРМАТИВНИТЕ ДОКУМЕНТИ НА ФРАНЦИЯ, ГЕРМАНИЯ, ИСПАНИЯ И ВИЖ /МОЖЕ ДА ПОЛЗВАШ И ОЧИЛА/- ДО КЪМ 24 Г ЕДНА ЗАПЛАТА, ДО 35/38 ДРУГА С ОКОЛО 24% ПО ВИСОКА, НАД 50 Г С ОЩЕ 20% ПО ВИСОКА, НАПУСКАЙКИ ФИРМАТА ЗА ВСЯКА ГОДИНА ЕДНА БРУТНА ЗАПЛАТА, ЗА ОТПУСКАТА ЕДНА ЗА КОЛЕДА ОЩЕ ЕДНА ЗАПЛАТА- ИМА ИНТЕРНЕТ И ГУГЪЛ ПРЕВОДАЧ- НЕ СИ ДАВАМ КЛАСА, НЕ СЕ ДАВАМ НА ПО МЛАДИТЕ.
40
1
 
3
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Ако не е задължително трябва да ги задължат , а не обратно да ги махат ....
39
0
 
3
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Че е аз като продавачка още преди няколко години взимах 10 лева за прослужено време . То не е ли задължително да ги дават работодателите ????
38
1
 
0
 
! Отговори
Продавачката преди 6 години
На сладолед взима чисто 900 . Какво ми говорите глупости?
37
0
 
0
 
! Отговори
до 37 преди 6 години
А на мен основната ми в същия сектор е 800 , взимам 1 % на година или за 3 години 24 лева . с удръжките взимам чисто 636 лева . Как е? Тези 24 могат да си ги ....там дето слънце не огрява .
36
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Основната ми заплата при 26 години учителски стаж е 700 лв., а на току що завършилият колега -660 лв.Ако не е процентът за прослужено време, разлика почти няма."И защо трябва да има? ЗАЩО?! С какво броят на изработените години прави априори стария ПО-ДОБЪР, а младия - ПО-ЛОШ?
35
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много време трябва да мине, за да може младият некадърник, да стане що-годе нормален работник и още много време, за да стане добър в професията си. Сега искат мутрите работодатели да не плащат за тази разлика в знанията и уменията на работниците. Едва ли някой си мисли, че вместо класа, мутрата ще плаща по-висока заплата. Просто всички заплати ще намалеят, някои повече, някои по-малко.
34
1
 
13
 
! Отговори
Светла преди 6 години
На мен ми трябваха 10 години, за да стана истински учител.Наученото в университета не ми помогна много в първите години.Трябваше да се науча да обяснявам едно нещо по няколко различни начина, за да ме разберат всичките ми възпитаници;да общувам с родители и институции, да се справям с канцеларската работа, която отнема прекалено време и енергия.Да, мога да се похваля с успеха на децата си днес.Така е с всички мои колеги.Не отхвърляйте значението на опита!
33
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Принципно резултатите от работата в над 90% от случаите пряко зависят от опита, т.е. от трудовия стаж. Очевидно е, че както не се заплаща нормално труда на хората в България, така няма да се заплащат и резултатите от работата, пряко зависещи от трудовия стаж. Прекият резултат ще е срив на най-ниските заплати, както и отказ от работа на хора, които имат доста опит, поради изравняването на заплащането им с всякакви млади некадърници.
32
0
 
19
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Ако се махне добавката за клас, която така и не разбрах къде е регламентирана сега (в КТ не я намерих) има поне три различни случая.Масовият случай е работещите в частни фирми на минималната заплата от 460 лева сега. Ако добавката е 0,6% на година, това са 2,76 лева, а ако е 1% това е 4,60 лева за всяка година. При 10 години стаж взимат допълнително между 27,60 и 46 лева, а при 30 години стаж между 82,80 и 138 лева. Сега те ще отпаднат и всички ще взимат по 460 лева. Това е целта на промяната.
31
0
 
18
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
Защо не си съкратите разходите (например 90 депутата вместо 240 - и без това рядко имате за кворум, тъкмо по лесно ще се събирате), не си съкратите администрацията, стотиците комисии който нищят едни и същи въпроси по 10,20 години? Защо не намалите разходите на министерствата и не направите така, че който плаща данъци ползва безплатно, който не плаща няма достъп до тази система! Тогава парите ще стигат и даже ще остават за по високи пенсии и за по ниски данъци (повече пари ще остават в хората)!
30
0
 
17
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
Като човек от страната на работодателите, а не на работниците мога с ръка на сърце да заявя, че по голяма простотия не бях чувал! Стига сте взимали от това което хората са си изкарали с труд! Ако искате да стимулирате всички който работят да не плащат данъци кажете, нямате никакъв проблем! Ако трябва да се намали нещо това са данъците който се плащат от работниците и работодателите и срещу който стой една кръгла нула! Повече от 50% от заплатите на хората отиват като преки данъци (без ДДС)!
29
1
 
18
 
! Отговори
до 25 преди 6 години
Основната ми заплата при 26 години учителски стаж е 700 лв., а на току що завършилият колега -660 лв.Ако не е процентът за прослужено време, разлика почти няма.
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде да видим в кои свери ще бъде премахнат класа. На нас ни го махнаха, но на депутатите все още си стои със страшна сила. Така че не вярвам да го приемат. Нали ще трябва и техният да падне. Или както винаги те са по-различни от народа и за тях това правило няма да важи...
27
9
 
3
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Да помислим малко за учителите. Дали си добър даскал или не, не зависи от трудовия ти стаж, а от личните ти качества. Математиката си е математика и всички преподават по програма от МОН. Даже по-младите учители намират по-лесно общ език с децата.Заплати да се дават за свършена работа, а не за трудов стаж. И защо никой не говори за вдигане на минималното стартово възнаграждение по професии ?