Бизнесът пак блокира преговорите за минимални прагове

Работодателите предлагат първо да има механизъм за минималната заплата
20 юли 2017 14:52,
40
Бизнесът пак блокира преговорите за минимални прагове
Снимка: архив, Ройтерс

Работодателските организации се готвят да блокират преговорите по договаряне на минималните осигурителни доходи (МОД) и за следващата година. Това става ясно от писмо на национално представителните работодателски организации до браншовите работодателски организации, в което се иска подкрепа за това и за 2018 година.

Припомняме, че миналата година работодателските организации отказаха участие в преговори за МОД за 2017 г. до приемане от социалните партньори и държавата на консенсусен модел за определяне на минималната работна заплата в България.

Със същия аргумент бизнесът отказва преговори и за догодина.

Бизнесът предлага да бъде препотвърдена отново позицията за отказ от определяне на нови размери на МОД за 2018 г. до приемане на консенсусен модел за определяне на минималната работна заплата.

Миналата година работодателите отправиха и предложение за незабавна отмяна на текста от Кодекса за социално осигуряване, регламентиращ определянето на МОД по длъжности и икономически дейности.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България припомнят и аргументите си.

Административно определяните прагове на МОД се разминават драстично с икономическото състояние на отделните сектори и предприятия, с динамиката на заетостта, общата и секторна производителност на труда и ръста на цените.

Този подход увеличава сивия сектор и ограничава заетостта в отделни региони, сектори, предприятия и на уязвими социални групи с ниска квалификация. Подобни механизми за определяне на прагове на МОД по отделни професии, длъжности и икономически дейности не се прилагат в нито една от държавите членки на ЕС, посочват работодателите.

Наскоро от КНСБ обявиха пред журналисти, че ще настояват за 10% увеличение на минималните осигурителни прагове, които според синдиката са инструмент за борба със сивата икономика. Ако бизнесът бойкотира ръста и правителството не поеме ангажимент да го придвижи напред, синдикатът е готов и на протести, е позицията на Координационния съвет на КНСБ.

Още икономически новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
14
 
! Отговори
=== преди 6 години
До АнонименНе знам кои според теб са ***, но укриването на данъци е престъпление - капиш...
11
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Капиталистите пак са се събудили в 18 век. Трябва да им се осигури резерват като индианските, и там да си играят на монополи заедно. Нямат мястов Тристранката.
10
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Асоциация на индустриалния капитал - Асоциация на капиталисти, Картел на капиталисти. Картелите са забранени.
9
3
 
26
 
! Отговори
инженер преди 6 години
до работодателитеза 12 работни дни +командировка до солун за моя сметка естествено ми платиха 135 лвкак да не ви псува човек измамници
8
3
 
13
 
! Отговори
Работник преди 6 години
До РУМЯНАБраво, точно така, това е напълно вярно !
7
4
 
32
 
! Отговори
:) преди 6 години
Нашият бизнес е,псевдо бизнес! Това са едни тарикати с наследени червени пари, бивши доносници на ДС и прочие...сега се правят на велики,а след още година две ще търсят работници балъци от Виетнам. ***!!!!
6
3
 
40
 
! Отговори
РУМЯНА преди 6 години
Т. н. "български бизнес" умишлено задържа на ниско ниво производителността на труда, за да се оправдава с това за ниските заплати. Средствата, които трябва да вложат в технологии и машини, ги дават за палати и яхти, които минават за разход на фирмата. Така не плащат нито заплати, нито данъци.
5
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бизнесът си иска сивата икономика, да укрива плащания, за които да не плаща осигуровки. То това е ясно, само не е ясно, защо изобщо някой трябва да ги слуша. Като не искат минимални осигурителни прагове, да получат още сега минимална работна заплата от 1000 лева и да мирясат.
4
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Господа Политици!Ако искате България да я има!Първа точка-бизнесът трябва да бъде изхвърлен от тристранката!Втора точка-изцяло преработване кодекса на труда,която да има задължителен,а не пожелателен характер към бизнеса!Браншовите и колективните трудови договори вече са изчерпани!!
3
4
 
33
 
! Отговори
Работник преди 6 години
Административно определяните прагове на МОД се разминават драстично с икономическото състояние на отделните сектори и предприятия, с динамиката на заетостта, общата и секторна производителност на труда и ръста на цените.Който не може да прави бизнес и да плаща заплати, или да си работи сам или да затваря....В другите държави как им плащат? Ама няма да остава за джипки на метресата, нали *** долни !?!
2
2
 
30
 
! Отговори
=== преди 6 години
Вдигането на минималната работна заплата се налага понеже т.н. "бизнес" осигурява работниците си и плаща данъци върху МРЗ а останалата част плаща "под масата" - елементарно е...
1
4
 
26
 
! Отговори
Работник преди 6 години
Подобни механизми за определяне на прагове на МОД по отделни професии, длъжности и икономически дейности не се прилагат в нито една от държавите членки на ЕС, посочват работодателите.Пълни глупости, в Норвегия всяка една професия си има определено от закона ПОЧАСОВО ЗАПЛАЩАНЕ, боклуциииии