Ново: Без сезонно поскъпване на горивата

Делчев: Основният проблем на пазара е контрабандата!
21 юли 2017 11:15, Деляна Петкова
12
Ново: Без сезонно поскъпване на горивата
Снимка: архив, БулФото

Сезонното поскъпване на горивата през тази година го няма и причина за това е движението на цената на петрола на международните пазари, коментира Андрей Делчев, изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) пред БНТ. На световните пазари цената се стабилизира около нивото от 50 долара за барел, посочи още той.

Според Делчев ограниченията, които въведе ОПЕК, не са довели до скок на цените на петрола на международните пазари, тъй като предлагането е "огромно". Повечето държави, които добиват петрол, изпитват бюджетни ограничения, допълни още експертът.

Делчев очаква, че през следващите 2-3 месеца цената на петрола на международните пазари ще остане на нивото около 50 долара за барел, защото има фактори за намаление на цената, но и такива, които задържат нивото й.

Колебанията на цената на горивата на вътрешния пазар следват колебанията на световните пазари, каза още експертът. В последните няколко седмици става въпрос на промяна в рамките на 2-3% на средните цени на горивата у нас, тъй като 40% от цената на горивата у нас се формира от цената на петрола.

Относно контрабандата на горива в България, Делчев посочи, че нивото е високо и целият сектор е силно деформиран заради "сивия сектор" Той припомни, че доклад на Министерството на финансите е показал, че делът на сивата икономика в сектора на горивата е 30%.

"Това е гигантско за милионите тонове, които се предлагат ежегодно на територията на страната", каза още Делчев и допълни, че това е основният проблем на пазара на горива.

Той посочи още, че в момента се обсъжда пакет от мерки за борба със сивия сектор при горивата и увеличаване на контрола. "Трябва да се намери точният подход, защото в България често увеличеният контрол се отразява на "белите", на видимите фирми", каза той и допълни, че контролът трябва да бъде преместен към "стопанските дворове и строежи" и незаконните бензиностанции, от които се зарежда.

Още икономически новини четете в Investor.bg


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Причината да няма традиционно сезонно поскъпване на горивата е една - Марешки. ОПЕК, петрол и други традиционни оправдания-лъжи на картела, вече не действат.
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом се знае,че делът на сивата икономика е 30%,значи само 70% от личния състав на Народното събрание,МВР,МФ,Съд, Прокуратура,ДАНС и Министерския съвет изпълняват задълженията си .От методиката на уважавания от Сталинка,ГЕРБ и ББ международен експерт-икономист,финансист ,политик и бивш министър на БГ С.Дянков следва невършещите работа 30% от състава на горните заведения "кл.атик.ури" и нек.адърници да бъдат "реформирани" и с икономисаните средства да се "запушат" дупките на бюджета!
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
мога да посоча 2 бензиностанции където зареждаш пълен резеорвар и след 100 км няма гориво! На някой пука ли му ? НЕ !
8
0
 
5
 
! Отговори
СВЕТ преди 1 година
МИЗЕРНИЦИ!
7
0
 
10
 
! Отговори
ВАНКА С ТАНКА преди 1 година
У нас поскъпването е ежедневно, а не сезонно.Аз зареждам при ,,контрабандата,,която работи от години по-честно и по. чисто от така наречените ,,бели,,-те са разбойнецете на пазара,дего ни ОГРАБВАТ!?
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблемите генерално са 2:

1. Цената на бензина/дизела на БГ пазара ПО НИКАКЪВ НАЧИН НЕ ЗАВИСИ от международната цена на петрола.
2. Качеството на горивата е под всякаква критика, особено след встъпването на Борисов за 3-ти мандат. Но нали другарчето му за белот се вика Вальо Златев...
5
1
 
5
 
! Отговори
Един преател пита преди 1 година
Skype:
ОМВ: Да намалим цената с 2ст? За един преател питам.
Лукойл: +5ст.
Еко: Ама 2.07 или 2.08 ?
Шел: Чакаме...
Лукойл: 2.09!
Петрол: Готово

КЗК: Няма никакъв картел, ама моля ви се! Глупости! Не ви ли е срам да задавате такива въпроси. Те за един преател питат!!! Ние сме им написали писмо да ползват криптирани програми като питат за преател! Аз Марешки няма да коментирам, че той все още не пита за един преател! И това ще дойде
4
0
 
13
 
! Отговори
яЗЕКА преди 1 година
Сезонното поскъпване отдавна е преминало в целогодишно, затова ви се струва. че го няма.
3
1
 
25
 
! Отговори
zeus преди 1 година
Петрола в момента е на цена 47 долара, преди месец беше 42 долара, 50 долара е бил последно през Май. Долара обаче падна с 15 стотинки, не виждам това да е отразено като намаление в цената на горивата. Да не забравяме обаче, че КЗК не откри картел, а само невинни мейлчета с цените между уж конкурентните вериги бензиностанции ;)
2
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цената и на нефта и на долара паднаха брутално, те сега остава и да повишават цената на горивата.
1
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато има картел на горивата защитен от комисията за защита на картелите(разбирай ГЕП) контрабандата спасява обикновенния човек. Питайте банкянския бек га лукоил ще почне да плаща данъци!