България – третият най-голям потребител на плана Юнкер

Икономиката става по-силна, оцени Юрки Катайнен пред Bulgaria ON AIR
24 юли 2017 13:07,
13

България е третият най-голям бенефициент от плана Юнкер. 5 200 наши малки и средни предприятия вече получават финансиране по тази линия. Това съобщи заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен специално за Bulgaria ON AIR.

По време на посещението си в София посланикът на плана Юнкер даде ексклузивно интервю на Мартина Ганчева.

Вие сте своеобразен посланик на Плана Юнкер. Приложим ли е той за България?

Всъщност България е третият най-голям потребител на така наречения Европейски фонд за стратегически инвестиции или иначе казано плана Юнкер. И това само доказва, че планът действа, както ние планирахме. Той предоставя, финансира, служи най-вече за частни инвестиции, касае малките и средни предприятия, но и партньорите и проектите от публичния сектор.

Най-големият бенифициент е Естония, вторият е Испания, третият – България, четвъртият – Португалия, петият – Финландия, шестият – Словакия. Гърция е номер осем.

Планът функционира много добре. 5 200 български малки и средни предприятия вече получават финансиране по тази линия. 

През 2011 година ни поздравихте за финансовата дисциплина и реформите в България. Какво мислите днес?

Българската икономика става по-силна с всеки изминал ден, ако погледнем държавния дълг или дефицита, или растежа. През изминалите няколко години властите направиха някои много трудни и тежки реформи. Но те върнаха страната обратно в играта, повишиха надеждността й. Това е задължително условие за растеж.

Има обаче още работа за вършене. Например устойчивостта на финансовия сектор. Искам да акцентирам и върху образованието. Трябва да реформираме образователната си система. Знаем, че правителството прави много в тази посока, но са нужни още инвестиции в тази сфера. Привличането на най-бедната и уязвима част от населението в образоватления процес е изключително важно за бъдещето на страната.

Вижте цялото интервю със заместник-председателя на Европейската комисия Юрки Катайнен във видеото на Bulgaria ON AIR!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 6 години
Юрки,Юрки--и-и, хубаво си ги наредил. Ама ние знаем, как стават нещата по тези ширини. Вече всички научиха. Вино от "шато карнобат", суджук от Добрич, леко почесване,пардон потупване, по гърба и хоп- голям растеж по плана "Юнкер"в България!! Сега, по плана на германската хубавица, като разселим 2000-3000 " мигранти", като станат и два-три атентата на наша територия -ЩЕ СЕ ПОЕВРОПЕЙЧИМ ОКОНЧАТЕЛНО С ГОЛЯМ НАПРЕДЪК!!
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква икономика бре, само някакви големи герберски фирми и търговия в полза на ЕС.
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По плана юнкер после паретата се връщат . Честито!
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ако не ги крадяха *** дори можеше и да ги усетим тези пари
9
1
 
3
 
! Отговори
българина преди 6 години
Не бройката а сумата е важна нещо не я видях
8
4
 
7
 
! Отговори
Читател преди 6 години
Да, бе, голям келепир, няма що. Хората или измряха, или избягаха от България.
7
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кажете, го това колко сме добре и как добре усвояваме, на оня дето нямал пари за погребението на баща си. Кажете го и на десетките хиляди по селата из Родопите и СЗ България, дето нямат пари ***, а бачкат цял живот. Кажете го и на миньорите с 4-500 лв. заплата в мините на госина ви Ковачки, тоз робовладелец и кръвопиец ньеден. Кажете го на тия хора, пък дали ще ви повярват?!
6
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до номер 2ако даваха нормални заплати нямаше да има липси на кадри.Ама хем да сме с най-ниския данък печелба, хем с най-ниските заплати в цяла Европа, хем постоянно да субсидираме "бизнеса" по европейски и национални програми, хем да лъжем държавата и работниците, хем накрая да ревем че бизнеса ни ще фалира, че минималната заплата е твърде висока и клас за трудов стаж трябва да се премахне, а работниците са алчни и мързеливи, нали?
5
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те парите със сигурност са усвоени... Ама къде по веригата е въпросът. Малките и средни предприятия знаят ли, че ги водят финансирани?! Някъде, в някой отчет на правителството за "усвояване" на средствата по плана Юнкер?
4
8
 
4
 
! Отговори
до номер 2 преди 6 години
И кои са тези фалирали предприятия , защото моята професия е свързана с пътуване из страната и срещи с частни фирми и мога да ти гарантирам , че ако липсата на кадри не беше толкова голяма щяхме да нямаме равни в момента.
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
к.
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чета и не вярвам на ушите си! При работеща и просперираща икономика няма да е пълно с фалирали предприятия , които никой не иска да купи и за жълти стотинки.
1
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По "усвояване" на средства нямаме равни

Спонсорирани публикации