Работа има, софиянци не я щат. Не им се пътува 30 километра!

Половин милион българи отскачат до друг град, за да се трудят
Обновена: 24 юли 2017 09:35 | 24 юли 2017 09:30,
253
Работа има, софиянци не я щат. Не им се пътува 30 километра!
Снимка: flckr

Софиянци отказват оферти за работа срещу 1000 лв. на месец, понеже им се налага да пътуват по 25 – 30 км от дома си до офиса.

"Има доста фирми около столицата, които трудно намират служители, въпреки че предлагат възнаграждения между 700 лв. и 1000 лв.", обяснява пред "Монитор" експертът по подбор на персонала Маргарита Николчева.

Фирмите дори предлагали ваучери за храна и гориво, в случай, че служителите решат да използват личните си автомобили. Така с допълнителните придобивки възнагражденията нараствали с още 100 лв.

Софиянци обаче често отказвали подобни оферти с аргумента, че трябва да пътуват по 30 – 40 минути в едната посока, докато стигнат до работното си място, или общо около един час от деня.

"Повечето от тях броят пътуването до офиса като част от работното време, което е причина да се окажат от офертата", твърди още Николчева. Според нея софиянци отказват подобни предложения за работа, защото в столицата имат повече възможности за труд. Затова фирмите около София търсели служители в райони с по-висока безработица като Самоков и Ихтиман.

Според изчисления на синдикатите около 500 000 българи пътуват всеки ден средно по 40 км, за да стигнат до работното си място. Това означава, че всеки пети българин е трудов мигрант в рамките на страната.

Най-много мобилни работници има в Стара Загора, Варна, Пловдив, Бургас и Ловеч. Препитание в друг град или село търсят предимно мъже между 30 години и 55 години. В последните години обаче броят на дамите, които търсят препитание в друго населено място, се увеличава.

Две трети от пътуващите служители са със средно образование и богат трудов опит. Всеки пети мобилен работник пък е висшист, като повечето от тази категория са жени. Вътрешните мигранти се трудят предимно в сферата на преработващата промишленост, производството, търговията, строителството и транспорта.

Данни на Агенция по заетостта пък показват, че през първите 6 месеца на годината без работа са останали 5526 такива служители. За да се стимулира наемането на работници от други градове от есента държавата ще дава по 200 лв. на всеки безработен, който намери препитание на разстояние до 50 км от дома си. Тези пари могат да се използват за наем, сметки за ток и вода и такса за детска градина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
3
 
28
 
! Отговори
ВИГОТУРА преди 6 години
Българските робовладелци няма къде да отидат, щото в която и страна да отидат, ще работят в условия на конкуренция и ще бъдат смачкани. Нито пък ще могат да привекат работещи и квалифицирани хора. Българските робовладелци са силни само тук, ЗАЩОТО НИЕ СМЕ РОБИ И ИМ ГО ПОЗВОЛЯВАМЕ!!!!!
190
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз пък мога да ти кажа, че в София е по-евтино от малките градове. Има промоции на каквото се сетиш - храна, дрехи и т.н.
189
2
 
3
 
! Отговори
До 195 преди 6 години
Ти софиянец ли си или си под наем.Ако си дете софиянче е идеално,ако си ,,гурбе'тчия" няма да ти стигат.А ако си си в родния край ще ти остават.Всяко удоволствие дете, се заплаща.А и какво ти е СиВито?
188
7
 
8
 
! Отговори
До 192 преди 6 години
Тази твоя промишленост помниш ли на кого даваше продукцията си? На СИВ. Колко беше търговията с останалия свят? 1%!?!? Бай ти Тошо каза,, социализъма се оказа едно недоносче,положението е катастрофално" И......всичко се сгромоляса.
187
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хиляда лева заплата за София е нищо, не се излагайте с тая сума
186
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен151Ами аз ще повярвам на братовчед му на човека, защото имам познати живеещи в София.Той е в Софарма, тя в HP.Не ги знам колко взимат, но изплащат апартамент, и постоянно са на екскурзии в чужбина.Не говоря за Гърция.Там си ходят ей така, на кафе дето се вика.Бразилия, Германия, Холандия, Дания, Англия.........Аз работя в егати супер яката немска фирма Аурубис България за 1500лв на месец след 10 години трудов стаж като квалифициран персонал.
185
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе не мога да разбера какво й е на думата заплата,че напоследък все се възнаграждаваме,все едно сме на спортно състезание!
184
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КривонделВ Казанлък не успяха да съсипят промишлеността, построена при бай Тошо - Хидравлика напр., отделно благодарение на войната в БИ и на нашите "партньори" Арсенал не може да смогне с оръжие за "умерените"...Но има региони в страната, където всичко съсипаха - напр. Видин, и освен шивашки цехове, няма абсолютно никакъв поминък. То хора няма вече де.Тук става въпрос за София, където наем на двустаен е 600 лева, колкото дават чорбджиите на месец, и то с претенции...
183
1
 
37
 
! Отговори
Кривондел преди 6 години
Наем от 150 лева в София като цяло означава, че трима души обитават заедно сравнително свестен двустаен, или двама обитават двустаен КОПТОР. Не ме разбирайте погрешно, наистина - но София НЕ Е България. Тук не само доходите, но и комуналните разходи са на различно ниво.Че и запрашеността и мръсотията са на световно ниво :)
182
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Аденауер 169Каква декомунизация?Вие в коя страна живеете господине?У нас се извършва Рекомунизация!
181
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кривондел, именно.Мантрата за "липсата на квалификация" също не важи вече. Виждал съм обява за Брно - общи работници в печатарска фабрика. 1100 лева чисто на месец, фирмата осигурява жилище (ти плащаш само част от него). Със сигурност не е мечтаната работа, ама 1100 лева са си сума, а в Чехия доста неща са на наши цени.
180
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще става и по-зле. Заплатите няма да растат. Познавайки българската дейсъвителност.В Румъния от догодина всички заплати скачта двойно. Приеха го вече в парламента. Тук след някоя и друга година ще стане още по-зле. Хората, които остават в България остават или поради старост, или по някакви лични причини. Богатите много много не ги интересува. За тях е важно бизнесът да върви, а той върви. Те докато имат пари няма да се притесняват. А като видят, че тук не става ще отидат другаде.
179
3
 
32
 
! Отговори
Кривондел преди 6 години
Относно безработицата в "малките населени места":В Казанлък - безработица няма. В Шумен - безработица няма. Заводът за кабели от Ямбол отвори втори в Сливен, защото "трудовият пазар в Ямбол е ИЗЧЕРПАН". В много от населените места вече започва глад и бой за служители - ще се наложи да внасяме хора!Проблемът е в размера на заплатите. Всеки, вместо 400 евро ТУК, отива за 2000 евро ТАМ. Това е.
178
0
 
27
 
! Отговори
187 преди 6 години
До АнонименИзвинявай, не искам да обиждам, ама със 1000 лева на човек от семейството, в София, това не е живеене, а преживяване (оцеляване)...
177
0
 
26
 
! Отговори
12107 преди 6 години
Да! Много хора пътуват до работа.Пътуват от Берлин до Бранденбург например.....ама не за заплата от 400 евро! Ако ми се допътува до работа, ще ида да го правя там!
176
0
 
45
 
! Отговори
До Извънземно ернинд преди 6 години
Напълно сте прав - инвестираш години труд, усилия и пари за да се сдобиеш с диплома, и накрая ти се подиграват с 600-700 лв. заплата, които ти покриват единствено наема и транспорта в София, нищо друго.С тези пари нито можеш да живееш, нито да имаш семейство.И после робовладелците от комсомолски произход ревът, че нямало кой да работи, ама постоянно се чудят как да си намалят данъците и заплатите хората.Не стига че данък печалба и заплатите са най-ниски в цяла Европа, на тях все им е много.
175
2
 
15
 
! Отговори
187 преди 6 години
дуууу! 1000 лева! дууу! много бе! е как така! дуууу! не моа повервам, тва много пара бе! 1000 лева! па тва са 3 капи пари бе!
174
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ахахаха,! За 1000 лв. да пътувам по 60 км всеки ден? Може, ама ако бях благотворителна организация :D
173
5
 
9
 
! Отговори
\ преди 6 години
Престанете да тъпчете всички работни места само в София и Пловдив. Останалата България се задъхва от липса на икономика и има остра безработича сред квалифицираните кадри.А *** "инвеститори" само София си знаят. Е аз пък в София няма да се преместя, ще чакам да дойдат в провинцията!
172
1
 
17
 
! Отговори
От Юпитер да докарат преди 6 години
Илон Мъск обяви ,че ще им кара Роби за по 1000лв От Юпитер