Работа има, софиянци не я щат. Не им се пътува 30 километра!

Половин милион българи отскачат до друг град, за да се трудят
Обновена: 24 юли 2017 09:35 | 24 юли 2017 09:30,
253
Работа има, софиянци не я щат. Не им се пътува 30 километра!
Снимка: flckr

Софиянци отказват оферти за работа срещу 1000 лв. на месец, понеже им се налага да пътуват по 25 – 30 км от дома си до офиса.

"Има доста фирми около столицата, които трудно намират служители, въпреки че предлагат възнаграждения между 700 лв. и 1000 лв.", обяснява пред "Монитор" експертът по подбор на персонала Маргарита Николчева.

Фирмите дори предлагали ваучери за храна и гориво, в случай, че служителите решат да използват личните си автомобили. Така с допълнителните придобивки възнагражденията нараствали с още 100 лв.

Софиянци обаче често отказвали подобни оферти с аргумента, че трябва да пътуват по 30 – 40 минути в едната посока, докато стигнат до работното си място, или общо около един час от деня.

"Повечето от тях броят пътуването до офиса като част от работното време, което е причина да се окажат от офертата", твърди още Николчева. Според нея софиянци отказват подобни предложения за работа, защото в столицата имат повече възможности за труд. Затова фирмите около София търсели служители в райони с по-висока безработица като Самоков и Ихтиман.

Според изчисления на синдикатите около 500 000 българи пътуват всеки ден средно по 40 км, за да стигнат до работното си място. Това означава, че всеки пети българин е трудов мигрант в рамките на страната.

Най-много мобилни работници има в Стара Загора, Варна, Пловдив, Бургас и Ловеч. Препитание в друг град или село търсят предимно мъже между 30 години и 55 години. В последните години обаче броят на дамите, които търсят препитание в друго населено място, се увеличава.

Две трети от пътуващите служители са със средно образование и богат трудов опит. Всеки пети мобилен работник пък е висшист, като повечето от тази категория са жени. Вътрешните мигранти се трудят предимно в сферата на преработващата промишленост, производството, търговията, строителството и транспорта.

Данни на Агенция по заетостта пък показват, че през първите 6 месеца на годината без работа са останали 5526 такива служители. За да се стимулира наемането на работници от други градове от есента държавата ще дава по 200 лв. на всеки безработен, който намери препитание на разстояние до 50 км от дома си. Тези пари могат да се използват за наем, сметки за ток и вода и такса за детска градина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На 25 30 км от София не живеят ли хора? Тези хора не искат ли да работят за 1000лв. на месец? Фирмите да търсят работници сред живеещите там, защо трябва да са "софиянци".И най-добре повече фирми да изнасят дейността си към провинция за да може хората да се задържат по родните си места а не да се блъскат буквално в столицата и големите градове.Имам неприятното усещане че провинцията умишлено се обезлюдява от политици и бизнесмени.Огромна грешка е това.
170
1
 
24
 
! Отговори
Извънземно ернинджей преди 6 години
Единственият вариант на нископлатените и недоволни КОРЕНЯЦИ е да спрат да работят в следващите 3 месеца докато умрат гладни работодателите им .Това,че не им стиска да го направят не е проблем на пришълците и извънземните меринджеи.АКО СИ КВАЛИФИЦИРАН ЗНАЙ СИ ЦЕНАТА НЕ СЕ ПРОДАВАЙ И ОЩЕ ПО ЕВТИНО И С ОТСТЪПКА.А после да ревеш ,че ти е ниска.Питали са те съгласил си се-контракт.Целият колектив дружно обявявате новите си цени на Шефа после си взимате багажа и се изнизвате в най натовареният ден
169
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
'...В София е пълно с Бентлита, Хамъри, БМВ-та и Мерцедеси нови модели...'нормално. в софия е пълно с министри, чиновници и депутати, както и роднините им до 9то коляно. спестили са от банички, очевидно :)
168
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От години всеки член в семейството ни живее с под 1000 лева заплата.Ами, давайте все така. Българският работодател харесва такива хора.
167
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
вчера бях по сев. черноморие, сигурно 70% от туристите бяха румънци, всички до един с 1-2 годишни среден клас коли; не само дачии. след това шофирайки из варна, ми направи впечатление, че такива коли няма - или бяха огромни лимузини, джипове за по 200.000 лв, или 30 годишни таратайки комбита, покрити с кал и цимент. в софия заради пристигащи и тръгващи коли не си личи особено но истината е, че у нас няма средна класа - или са мултимилионери, или крайно бедни. а такава държава няма бъдеще.
166
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако искаш да се храниш нормално и качествено без *** и салам от копита с отрови качеството струва скъпо.Транспорта струва също децата струват пари.Зъболекаря лекаря жената струва пари,дрехите обувките също.Джобните ,колкото и скромно да караш ще пиеш едно кафе ще излезнеш с приятели на по бира ще идеш и на Витоша тук там ей ти ги 2500лв Може да изглеждат много за чистачка с 450 лв но всъщност са нищо.Пари са ако живееш в провинцията.София с 2500 си чист бедняк
165
1
 
18
 
! Отговори
аз съм за преди 6 години
не стига, че сме ниско платена раб. ръка, па да им пътувам. Предхочитам работата ми да е на пешеходно разстояние.
164
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
еее, голяма трагедия.. ами да преместят тези фирми в каспичан например и да видите как ще пътуват. ама нали всичко като овцете трябва да е на едно място, докато се издушат без въздух.
163
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В София е пълно с Бентлита, Хамъри, БМВ-та и Мерцедеси нови модели. Виждал съм ги. Тези коли струват минумум 500 хил лв.Интересно ми е как софиянци са си ги купили като били работели за под 1000 лв.
162
3
 
15
 
! Отговори
Аденауер преди 6 години
Изхода за държавата е един-повторение на опита на Германия след ВСВ.Тотална ДЕКОМУНИЗАЦИЯ на обществото с отстраняване от всички видове власти на около 1,5 милиона червени бандити по род,произход и далавери и кражби за срок от 40 год.иНЕЗАБАВНА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ на ВСИЧКО ,което са заграбили -повече от 100 милиарда долара -Евростат.Всичко друго е АЛА-БАЛА по комунистически.Има и приет закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен-още от 2000 год.
161
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами ето ви една реална заплата от голяма фирма в София - 640 лв. заплата, на 3 смени се работи.И така сметки - 100 лв. ток (средно на месец) + 30 лв. вода + 30 лв. gsm и интернет + 50 карта за градски транспорт ЦГМ + 100 лв. кредит + 50 домашен любимец = 360 лв.И това при положение, че живея в собствено жилище и нямам деца. Ако си под наем още 150 лв.Добре остават 640-360=280 лв.И те не отиват само за храна, защото трябва иначе да ходиш гол и бос.За храна грубо остават 150-200 лв.
160
12
 
11
 
! Отговори
Извънземно ернинджей преди 6 години
До 165. На вас софианците и 100лв заплата ви е много!Защото сте слабо умни и супресирате цената на труда именно така чрез простотия. един човек учил 5 г в университет е дал над 30 000 лв за учене и излиза без дом семейство и обещана работа.Излиза с дълг и трябва да си оправи живота.С 1000 лв най много да стигне до самоуийство защото някой Софиянец живеещ на 40 още с мама и тати решил да приеме 1200 лв заплата.
159
2
 
5
 
! Отговори
1 преди 6 години
Те се само 30, зависи в кой район и до къде. Не може 4 часа да пътуваш, това са си разход на време и пари.
158
5
 
23
 
! Отговори
Възрастен преди 6 години
В София с хиляда чисто се ядва ако си СОФИЯНЕЦ и не си на квартира или да изплащаш жилище.На вас младите и новодошлите ТОВА ВИ Е ПРОБЛЕМА.Дъщеря ми и зет ми имат общ доход около 2,500 лева,едно дете и собствен наследствен дом.Оправят се и не хленчат.Имат и приятели които получават повече но изплащат заем-жилище 1,200 лева.Така че важно е в каква позиция си. А повечето ,,професионални творци " пред клавиатурата сте на издръжка на мама и татко и не сте наясно.Личи ви по ,,писанията"
157
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Германия например плащат пътя отделно от заплатата! Ето вариант да помислят работодателите. 1000лв и още 150 за път и е ок.
156
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Само дето в София с хиляда чисто си заникъде" От години всеки член в семейството ни живее с под 1000 лева заплата.
155
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой по-долу коментира заплатите в банките в София. И................. е написал самата истина!!! Казвам го от личен опит. Само шеф на голям отдел взима около 9000 лева в банката. И то на един от най-големите и важни отдели.А понеже съпругата ми е доктор. Единствено те са по-добре. А шефовете на отделения взимат по около 10-20 000 лева. А шеф на голяма болница взима около 30 000 до 50 000 лева.
154
3
 
10
 
! Отговори
Извънземно ернинджей преди 6 години
Специалист инженер сестра,лекар взимат майка си баща си на Запад.*** охранител в Мол или подреждащ рафтове в верига взимат над 2000$ да си клатят топките.В Скандинавието още по зле там и на помощи можеш да се включиш законно и държавата да плаща детска градина и пари в брой за детето.Какво са 2,5К пред 90 000 паунда на година и рента 600 паунда студио.Можеш и наем и почивки лизинги и всичко да си имаш даже ще ти останат пари.Да не говорим ако работят двама едната заплата остава цялата чисто.
153
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В София има много богаташи. Примерно в 2 млн. души население има 200 хил. много богати. Те са заселени покрай Витоша.Отделно като сложим и "меринджеите", IT специалистите, офис служителите с големи заплати и ето ви още хора с пари. Според мен в София 40 % от хората са добре платени. Останалите обаче живеят в мизерия.Както казва Достоевски "Бедността не е порок, но мизерията е порок".Работещите бедни, феноменът на България. Бачкаш като луд и накрая нищо. Не ти стигат парите за сметки и храна.
152
2
 
9
 
! Отговори
до 149 преди 6 години
Е това са ,,МУРАФЕТИТЕ" провинциални,като на 149.Братовчед му казал че в София нямало по малки от 2,500лева. Вие пишещите или никога не сте захващали работа или сте в някое затънтено място където ви лъжат.Колко взимат мама и тате бе,колко получават познатите ви? Масово се работи за около 1000лева .А такива без ценз,образование и свестен занаят за по-малко .Но и инженера в ЧЕЗ със 600 лева те е излъгал някой.Така беше преди 10 години.Живеем вСофия,работим вСофия а братовчед ти какъв,,кореняк"е?

Спонсорирани публикации