Бизнесът атакува "прослуженото време" в КЗД

Добавката била дискриминационна към младите служители
73
Бизнесът атакува "прослуженото време" в КЗД
Снимка: архив, БулФото

В сигнал до Комисията за защита от дискриминация (КЗД) работодатели искат нормативни разпоредби, с които се въвежда заплащането на допълнително възнаграждение "за придобит трудов стаж и професионален опит", да бъдат признати за дискриминационни.

Още по темата

В сигнала се иска Комисията да даде задължително предписание на министъра на труда да внесе в МС проект за отмяна на съответните разпоредби.

Освен това правителството да приеме постановление, с което да отмени както чл. 12 от Наредбата за структурата и организацията на работната заплата, който нормира заплащането на допълнителното възнаграждение и условията, при които то се получава, така и постановление на МС от 2007 г., с което се определя минимален размер на допълнителното трудово възнаграждение на 0,6 на сто за всяка година .

В сигнала се предлага да бъдат конституирани като участници в производството социалното министерство и МС.

Работодателите изтъкват, че се нарушава законово регламентирана забрана за дискриминация и по-специално тази, основана на възраст, лично и обществено положение, както и на работа в публичния и в реалния сектор.

С нормативно допуснатото различие между общите възнаграждения на работниците за положен от тях еднакъв или равностоен труд се поставят в дискриминирано положение по-младите работници, които получават по-малък размер общо възнаграждение, тъй като поради по-малък трудов стаж и професионален опит получават по-малко допълнително възнаграждение за клас, се посочва в сигнала до Комисията.

Той е изпратен вчера от Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена плата и конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

В сигнала се посочва и дискриминация, основана на работа в публичния и в реалния сектор, защото за държавните служители допълнителното трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит беше отменено с промяна в Закона за държавния служител от 2012 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
BULGARSKITE RABOTODATELI SA KRADCI, GRABITELI I TRETIRAT RABOTNICITE KATO ROBI. PITA SE KOGA NA RABOTNICITE STE IM PISNE I STE VZEMAT KALASHNIKA. DOKOGA STE TARPITE DA VI MACHKAT KATO ROBI, KRADEJKI TRUDA VI
56
0
 
6
 
! Отговори
Работещ беден преди 6 години
Не надбавката а заплатите са дискриминационни!
55
0
 
19
 
! Отговори
Факт преди 6 години
При 460 лева МРЗ, добавката за стаж е поне 2,76 лева за всяка година стаж: при 5 години стаж е 13,80 или общо 473,80 лева, което се вижда много на мутрата-работодател. При 20 години стаж е 55,20 или общо 515,20 лева - леле колко много трябва да плаща мутрата! А при 40 години стаж да не говорим, мутрата направи се разорява, вместо само 460 лева, мутрата трябва да плаща цели 570,40 лева - космическа заплата. За такива суми е въпроса и мутрите искат да спрат повишаването на МРЗ, а не класът.
54
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия не им ли писна да се занимават с глупости?! Вместо да се чудят как да вземат и малкото пари на хората, да почнат да плащат нормални заплати.
53
0
 
14
 
! Отговори
византиеца преди 6 години
тази комисия за защита от дискриминация е ненужна, тя защитава само ***, да сезакрие.Ако синдикатите обевят обща стачака ще стане страшно за тези "назначени ка-питалисти"/Велизар Енчев в в-к "Минаха години", последен брой ги нарича така/, може"камък върху камък да не остане"/, както са казали синдикатите също в този в-к /.Въобще стози проблем за класа зреят страшни неща, чакаме да видим.
52
0
 
14
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
(продължение)Това в нормалните държави го правят синдикатите, а в България ще трябва да го направи държавата, като за това има две възможности - вдигане на МРЗ и второто, въвеждането на данък труд за работодателите, така че работодателите да бъдат принудени да използват съвременни технологии на работа, а не евтин нископрозиводителен ръчен труд.
51
0
 
14
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Икономиката на България никога няма да потръгне, докато заплатите са мизерни, както е в България от 28 години.От една страна няма потребителско търсене - хората нямат пари, а от друга страна мизерното заплащане води до използването на трудоемки нископроизводителни технологии, което е по-важното в случая. Решението на въпроса е повишаване в пъти не цената на човешкия труд за бизнесмените,т.е. за мафията, защото то освен мафиоти, други бизнесмени няма. Това в нормалните държави го правят синдикати
50
0
 
10
 
! Отговори
МРЗ им е проблемът преди 6 години
Та, сега след много приказки за класът, мутрите-работодатели накрая ще кажат - добре няма да отпада добавката за клас, но няма да се повишава МРЗ или повишаването да е доста по-малко от предвиденото. Това им е целта - да не се повишава МРЗ, защото повече от половината работещи в частния сектор на на МРЗ, даже може би около 70%
49
0
 
10
 
! Отговори
МРЗ им е проблемът преди 6 години
Защо ли ми се струва, че цялата дандания, която вдигат мутрите-работодатели за този клас е, за да спрат повишаването на минималната работна заплата (МРЗ). В момента само хората на МРЗ реално получават тази добавка за клас, а по-високите заплати са така преизчислени, че с добавката за клас да взимаш толкова, колкото е решил работодателя, т.е. там с добавка или без нея, все същата заплата ще взимаш. МРЗ обаче се оказва проблем за дебеловратите работодатели - към нея трябва да прибавят и класът.
48
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичките ни ,, работодатели" са от един дол дренки - не плащат нормални заплати , осигуровки ( само минимални ) , всякакви номера и шикалкавене при плащане на данъци , отпуски , майчинство и т.н.Много малък.процент от тях си вършат работата както трябва!Също и чуждестранните фирми в България спазват правилата в отношенията си с работника( с някои изключения - шивачки)
47
0
 
11
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Дискриминация е тези дебеловрати бизнесмени-демократи да плащат еднакво мизерно на всички, без значение кой колко и как работи. Дискриминация ще бъде и ако се махне добавката за стаж и изравнят заплащането на тези дето все още малко знаят и могат с заплатите на хората с опит и знания.
46
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко са нагли тия крадливи тумбаци, използват младите по супер измислен и лицемерен начин, за да оправдават наглата си алчност и нежелание да плащат за труда на хората.
45
1
 
14
 
! Отговори
Незнайко преди 6 години
Този синдикалиста по Нова ТВ си го каза - това са бивши комсомолци, комунисти, агенти на ДС. Абе, бандити, това са българските "бизнесмени".Повечето, може би не всички.Като оня, дето защитаваше шведа, а ритнатата в главата служителка на хотела я смяташе за робиня! Даже при император Нерон е имало закон, защитаващ робите от нечовешко отношение към тях от техните господари!!!
44
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нагли същества. Те защо в договорите не отбелязват с колко процента ще нараства заплатата всяка година на служителите им. Хората така го правят по света.
43
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
добре де аз съм млад служител и не се чувствам дескриминирана от прослуженото време... Нормалко е ако имаш 20 години стаж да взимаш повече а не да те изравнят с някой пикльо тъкмо излязъл от университета, тия на какви наркотици са за бога?!?!?!?!?!
42
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ех този алчен "бизнес" тези ненаситни изедници наречени "бизнесмени"
41
1
 
17
 
! Отговори
Незнайко преди 6 години
До: Нфб (номер 36)Ти знаеш ли, чудесна идея е това!Един ден всички "мързеливи дъртаци" да си останем в къщи, и "бизнесът" ще изреве на умряло!!! Щото де факто точно ние сме тези, които им работим! Младите не щат да работят. Един кашон с папки да ги помолиш да пренесат - не можели. Много били заети... да си играят на компютрите разни игри в мрежа, стрелят се с лазери, гонят извънземни - пример от моята работа! Да не каже някой че си измислям!
40
0
 
13
 
! Отговори
Незнайко преди 6 години
Преди малко гледах синдикалиста по Нова ТВ коментира, че "бизнесът" се простреля в крака с това дело по внесена жалба в Комисията за защита от дискриминация.А аз бих добавил, че "бизнесът" направо се гръмна в главата!Защото разправията се размириса чак до Брюксел!Един лекар стажант в САЩ например работи години на минимална заплата докато натрупа стаж и "остарее".Значи, и това е дискриминация?ХА-ХА-ХА!!!
39
0
 
13
 
! Отговори
333 преди 6 години
"Единственото, което не мога да разбера е, защо солидни уж работодатели, формиращи гръбнака на работодателската маса у нас, които завчера плачеха за пореден път публично, че си отглеждат търтеи, сега викат, че не искат да си поощряват професионализма на работниците, па и дискусии правят за това)). ." коментара е копиран но да добавя , ако опита не се цени мога и да си лежа докато младите се "доказват за без пари"
38
2
 
2
 
! Отговори
333 преди 6 години
До пенисияа за 650 става ли

Спонсорирани публикации