Хотелиери свалят качеството с напредването на сезона

Нажежават лятото с наработещи климатици, продават разреден алкохол
21
Хотелиери свалят качеството с напредването на сезона
Снимка: Булфото, архив

Услуги с по-ниско от договореното качество и опити за прилагане на различен тип нелоялни практики са сред оплакванията от туристите и сред констатираните от Комисията за защита на потребителите (КЗП) нарушения по морето, съобщи председателят й Димитър Маргаритов. 

Най-често срещаното нарушение продължава да бъде разминаването между обещаното и това, което клиентът получава на място.

Има случаи на некоректно обявяване на цените на услугите на плажа.

"Имаше случаи не само на некоректното обявяване, но и принуда потребителят да ползва услуга задължително, което също е нарушение. След нашата намеса и след като бяха съставени съответните протоколи, към настоящия момент на проверените от нас места, тези нарушения са преустановени", обясни Маргаритов пред bTV.

Той даде пример и с неработещи климатици в хотели с 3 и над три звезди, което освен, че допълнително нажежава лятото на туристите, е и нарушение на Наредбата за категоризацията.

По-рядко се установява липса на категоризация.

От началото на сезона комисията е затворила 12 заведения по морето.

Това обаче е временна мярка и ако те предприемат необходимите действия и приведат дейността си в съответствие, ще могат да работят. Маргаритов каза, че чрез виртуалните приемни на КЗП са постъпили над 70 сигнала.

"Като цяло сигналите в сферата на туризма при нас са около 5-6% от всички над 20 000, които постъпват на годишна база. Не е много, но това не означава, че секторът е без проблем. Всеки проблем, който се среща в туристическия бранш, е достатъчно сериозен, защото дори да са малко на брой, когато на един човек му се провали почивката, за него това е драмата на лятото", коментира той.

По отношение на алкохола председателят обясни, че до момента и през изминалите сезони при проверките опасен алкохол не е установяван. Инспекторите обаче са се натъквали на различни несъответствия. Например, на случаи, в които алкохолът е бил разреден, т.е. търговецът удря клиента по джоба. Или още при производителя липсват съставки, които съгласно изискванията за физико-химичния състав трябва да ги има, за да може една напитка да се казва бренди, водка или уиски.

"Има случаи на несъстояли се почивки, като те са предимно се свързани с туроператори или мними туроператори, които предлагат основно по Интернет различни оферти, изискват авансово плащане, а след това изчезват", предупреди Маргаритов.

Той посъветва хората да не се предоверяват на атрактивни агресивно предлагани оферти, включително само по имейл или телефон, а да се уверят, че насреща има някой, който е в състояние да направи това, което те очакват от него.

В заключение Маргаритов изрази мнение, че българският туристически продукт до голяма степен може да бъде съпоставен със световно утвърдените дестинации.

"Но, в нашата контролна дейност ние забелязваме, че има склонност при добро качество в началото на сезона, колкото повече преваля лятото, то да се влошава. Но туристът, дали е дошъл през юли или в началото на септември, заслужава едно и също", настоя председателят и отправи апел към търговците да бъдат коректни, а когато не успеят да предоставят обещана услуга, със съгласието на потребителя да я заменят с друга.

Според него, по този начин може да се преодолеят голяма част от неприятностите, които се случват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Черноморие, качество?!
17
0
 
20
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Да се порадват още година, две. От 2019 като сложат визи за британците може би ще осъзнаят че не става и *** за зеле от тях.
16
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напълно логично за БГ-черноморието!!
15
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БъзСтава дума за оплакванията от българи, но за чужденците не беше забранено.В Щерн един германски курортист беше написал - НАЙ-ЩАСТЛИВИЯ ДЕН В МОЯ ЖИВОТ - НАПУСКАМ БЪЛГАРИЯ!
14
2
 
24
 
! Отговори
Я гледай преди 6 години
До WTF 7 Аааа, не си прав.Я виж че на Бузлуджа се ходи само за кебапчета и бира. Идеята отиде на кино.
13
1
 
26
 
! Отговори
диктатура преди 6 години
До Така еСтарата песен на нов глас! Не се научихме! Само руски туристи за нас!
12
3
 
22
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Бъз 2 Прав си приятел.И ако някой се оплачеше : А де ! А де! Концлагер.Протестите и оплакванията забранени.Границите заключени.У бре , живот ли бе да го опишеш?
11
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
V BALGARSKIAT TURIZAM NIKOGA NE E IMALO KACESTVO,NITO V NACALOTO,NITO V KRAYAT NA SEZONA.
10
0
 
26
 
! Отговори
Страдалеца преди 6 години
Лоша хигиена,вируси,хипатити,....моля Благодаря.Така бизнес не се прави!!!
9
2
 
24
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Нормално, изморени са.Не може да работиш месеци без почивен ден.Така ли е ? Така е ....
8
0
 
22
 
! Отговори
Дааа преди 6 години
И заплатите също...
7
0
 
31
 
! Отговори
хм преди 6 години
Качество и "хотелиери" в БГ.Че то има ли какво да му се свали още?Тези масови общежития с гъол са доста далеч от думата хотел.Трябва да ги има все пак ,просто да не се очаква кои знае какво,но и всеки платил 1/5 от цената си го знае.Като искаш Хилтън Хаваи ходиш в Хилтън Хаваи!Като искаш пиене ,плаж и оргии ходиш в Слънчев Бряг.
6
1
 
30
 
! Отговори
WTF преди 6 години
Затова не ходя на море изобщо. Планината е друг свят и там трудно можеш да срещнеш средностатистическия чалгар с чантичка, който търси кебапи и пепелник.
5
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе днес..бг си търси шарани да коментират и им предлагат измислени статийки за балъцци!
4
1
 
27
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Хотелиерите за пореден път изумяват с идио**зма си. Днес да има пък до година майнаTа му. Тези хора не осъзнават че с интернета вече всеки може да намери информация за състоянието и отношението на персонала за повечето хотели, и после се чудят що няма Ора. И на края Ангелкова пак ще извърти нещата и ще се окаже че имало ръст на туризма, нищо че този ръст ще бъде заради нискотарафните компании към София.
3
3
 
30
 
! Отговори
Ангелкова преди 6 години
Ама Ангелкова каза че сме готови за туристическия сезон. Това да почиваш в кавички на нашето мазутно Черноморие си е направо survivor за мазохисти.
2
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
има хотели и заведения в които винаги има свободни места.умен човек веднага ще се досети защо.може да се проверяват отзивите на посетители ,винаги са от полза.
1
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разредения алкохол така и трябва да бъде. И без това компаниите си продават продукти със занижено качество в България, защо не и България да им го връща. И само платено здравеопазване за чужденци. Защо да им излиза евтино нещо за което техните страни плащат повече.

Спонсорирани публикации