Как селското стопанство може да бъде субсидирано след 2020-а?

САЩ - най-яркият пример за преход от директни плащания към други форми
1 авг 2017 20:07, Екип на Bloomberg
3
Как селското стопанство може да бъде субсидирано след 2020-а?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Най-яркият пример за преход от директни плащания за селското стопанство към други форми на подпомагане е САЩ. Те преминаха плавно, намалявайки тези плащания и замествайки ги с инструменти за управление на риска. Това каза Стилиян Гребеничарски, InteliAgro, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Три са там основните форми, които се използват в момента - едната, около 2/3 от бюджета за подпомагане на фермерите отива в тази посока - това са стандартни застрахователни полици, които се субсидират. Те осигуряват застрахователно покритие срещу определени неблагоприятни метеорологични явления. Държавата поема плащането на съществена част от полицата, като в някои райони и браншове е възможно и цялата сума по плащането на полицата да се поеме".

Другите два механизма са малко по-сложни. Единият е механизъм за покритие на ценовия риск, обясни гостът. "Има референтна цена, която се определя на база минали периоди и когато цената на дадена суровина през определена година спадне значително под тази референтна цена, стопанството получава компенсация на база разликата в цената и стандартните добиви в региона.

Третият механизъм е за защита на приходите. отново включва цените и колебанията в цените, но включва и колебания в добивите, каза още Гребеничарски. 

Какви са недостатъците на тези модели? Как в България могат да се приложат модели, прилагани в света?  Какви са механизмите, използвани към момента в ЕС и конкретно в България? 

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
6
 
! Отговори
Boko bo преди 6 години
България няма селско стопанство и поради тази причина няма какво да се субсидира. Просто спират кражбите по еврофондовете и отново земята става на 100% пустееща. Селско стопанство имахме преди повече от 20г. И то не се изгражда за година или две. И е съвкупност от земеделие, животновъдство, овощаро-лозарство и др. Къде виждате овце, ябълки или домати. Никъде! Така че, няма кво да се коментира. Всички управляващи са взимали пари за да съсипят СС за да купуваме евро ***
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
зеленчукова борса някъде в България :български домат на едро - 1 левтурски домат на едро - 0.45 лв ?!?
1
4
 
14
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Единствения ефект от евросубсидиите, за селското ни стопанство е , че зорлем направиха селсксите тарикати и градските мутри милионери.С чужда земя,взета под аренда.Основното им производство-хито, царевица и слънчоглед. Домчати, чушки и краставици внасяме от братска Турция, Гърция, и Македония.Толкова за далновидната ни политика.Малкия умира, а голямия купува поредния джип, пикап , и то защото му е разход,Даже нямат и кочан с фактури, да не говорим за касов апарат.Юнашко доверие.

Спонсорирани публикации