Каква риба ядем? Две трети се доставя от чужбина

Начинът на улов има значение за клиентите, показа проучване
17
Каква риба ядем? Две трети се доставя от чужбина
Снимка: архив, БулФото

32% от рибата и морските деликатеси, които предлагат търговските вериги, са с произход България. Останалите 68 на сто се доставят от други страни. Най-често тези продукти идват у нас от Испания, Гърция и други държави от ЕС, но в редица случаи рибата е внесена там от трети страни.

Това показват данни от изследване на WWF България.

Половината от анкетираните вериги магазини имат ясно установени практики относно произхода или сертификацията на рибата и морските деликатеси, е показало проучването. За една трета от участвалите вериги основен фактор е цената на рибата да е изгодна и да има добро качество, независимо от начина на улов.

Проучването показва, че търговските вериги в България отчитат тенденцията за увеличаване на потреблението на храни със сертификати за устойчивост, насочени към опазването на околната среда и разумното използване на природните ресурси.

Предлагането на устойчиво добити риба и морски деликатеси може да се превърне във важен елемент от бизнес стратегиите на водещите български вериги, смятат те. По-голяма част от веригите са декларирали, че се опитват да се снабдяват с риба и морски деликатеси, добити устойчиво, но не всички продукти в магазините им са такива.

Всички вериги са заявили, че следят за обозначение на страната на произход на рибните продукти в магазините си. За наличие на етикети със сертификат на рибните продукти в магазинната мрежа следят половината от веригите. Половината вериги посочват, че следят да не се предлагат застрашени видове риба в техните магазини.

На базата на проучването WWF е изготвила конкретни препоръки към търговските вериги. Те съветват да се повиши дела на продуктите с обозначение ASC (аквакултурен произход), MSC (див улов) или Organic. Това са трите сертификата, които WWF препоръчва. Според данните от веригите в момента едва 3 на сто от предлаганите продукти носят един от тези сертификати.

За сметка на това 42 на сто от общия обем продукти са обозначени с някой от следните сертификати: Friends of the Sea, Dolphin Safe, GLOBAL G.A.P. Aquaculture Standard, които не са достатъчна гаранция за устойчивост според стандартите на WWF, а 55 процента от продуктите нямат никакъв сертификат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: търговски веригихрани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
рибар преди 6 години
Да. Бяхме световни по износ, а в БГ се продаваше само скумрия. - ,,Добрата домакиня знае. Два пъти в седмицата риба" - Така се рекламираше сскумрията по телевизията.Толкова. Пастървата беше специалитет само за партийните величия на БКП. Нещо неясно? Стига сте лъгали.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
15 - Да, всичко може да се изследва, стига с сина желание. В България, обаче хората не искат, защото ще вдигне цената на храни. (С нещо от рода на половин процент, но нали с е големи, няма нужда).
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой може ли да каже колко от рибата е уловена в радиоактивни зони в моретата и океаните.
14
0
 
2
 
! Отговори
Шопо преди 6 години
Каква ? Умрела ,каква да е...
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубава риба ядох, когато започнах да пътувам извън България. Да ме прощават всички, но в магазина и ресторантите в родината, рибата е отврат.
12
1
 
2
 
! Отговори
Девил преди 6 години
Стига мрънкахте - яжте ми шперца. Той понамирисва на риба, *** е голем, та ше свърши раота.
11
5
 
4
 
! Отговори
Бате Енчо преди 6 години
Хахаха "Световна сила" ейй стига с тия соц лОзунги, и като сме били такава сила защо по магазините нямаше нищо пак? Продава ли сме за долари..... Аман от комумистически лъжи, колко ни било хубаво....
10
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няколкото корабчета дето ни се водеха риболовен флот излизаха извън Черно море.. но беше слаба работа. Уловената риба се продаваше на големите консуматори. За долари. У нас пак нямаше риба по магазините.Изкуствени отглеждана риба в морето се разви в последните 15 години.
9
2
 
23
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 1Сьомга живееща в локва и хранена с трици и хормони на разтежа на цена 23 лв/кгТова е устойчивост.
8
1
 
21
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Няма как да бъдем силни в риболова.Черно море е почти затворено море с малък потенциал за възтановяване на популацийте.Стига сте си мерили *** с всеки.Исландия е в океана бе брат.И дума не може да става за сравнение.
7
15
 
8
 
! Отговори
Защо лъжете? преди 6 години
Винаги сме били слабаци в риболова, преработката и консумацията на риба.Една Искандия, с население колкото Варна храни половината европа и Америка с океанска риба.Имали сме били флот ... пълни лъжи.Три гемии и две лодки имахме.Чичо ми работи 23 години в риболова ... пълна трагедия е било
6
0
 
6
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Каракуда!
5
2
 
27
 
! Отговори
Край преди 6 години
Сега ловим цаца в Черно море и шарани из язовирите дето ги направиха комунистите. Племе закъсняло.
4
4
 
29
 
! Отговори
Край преди 6 години
Специализираните английски издания нареждат НРБ в първата петица на световните риболовни флотилии. България по това време има океански риболов, който респектира с мащабите си и с размерите на своя улов. Предприятието разполага с огромен флот от 38 траулера и 4 хладилни кораба. Лови се в Атлантическия и Индииски океан. започва се улов и в Тихия океан. Продаваме рима на десетки страни вкл. Бразилия.
3
3
 
53
 
! Отговори
Край преди 6 години
И сега. Демократите да напишат в гутъл Български океански риболов. 60те и 70те и 80те г. на миналия век български кораби ловеха риба из световните океани и България беше една от световните сили в този бранш и изнасяше риба в много страни по света. Всичко беше нарязано на скрап. ПОМНЕТЕ.
2
9
 
19
 
! Отговори
Ясно преди 6 години
Много ясно, мързи ни да си мръднем дебелите кореми а да работиш промишлен риболов не е въобще лесно. Нас Българите ни търси само в лесното - кафенца, под черешата, на плажа,
1
0
 
15
 
! Отговори
Питам преди 6 години
Каква е тази устайчивост на рибите? Някой би ли пояснил.