iPhone 8 – с очакване да разбие всички рекорди

Изненадващ е и ръстът от 15% в продажбите на iPad
2 авг 2017 11:15, Бойчо Попов
59
iPhone 8 – с очакване да разбие всички рекорди
Снимка: Архив, Reuters

Този път Wall Street би простил всичко на Apple. По-малко продажби на iPhone, на iPad, всичко би било без значение. Защото значимото тримесечие е всъщност текущото – четвъртото фискално, а не изминалото. През този период се очаква стартът на продажбите на iPhone 8 – смартфона за десетия юбилей.

Предполага се, че новият продукт ще разбие всички рекорди, включително и продажната цена. Според слуховете премиум версиите ще минат границата от 1000 долара. За сметка на това моделът ще е с повече памет, с функция за разпознаване на лица като разрешение за достъп, по-иновативни функционалности и повече стъкло по себе си.

Вероятно с оглед на началото на продажбите анализаторите очакваха по-слабо тримесечие. Само перспективата за сегашното би могла да разочарова по някакъв начин. Но се случи нещо съвсем различно – дори и тя бе по-добра от очакваното. Продажбите на IPhone са неочаквано стабилни в сравнение с миналата година с ръст от два процента. В сравнение с предходното тримесечие обаче обемът на търговията е намалял с 19 на сто. Преди всичко iPhone 7 все още остава силно търсен, стана ясно в разговора с анализаторите във вторник.

През тримесечния срок са били продадени 41 милиона смартфона, като така общият брой на продадените от концерна телефони нараства до 1,2 млрд. единици. Въпреки че не всички са в експлоатация вече, това е важна база за поделението на услугите, в което се продават или отдават музика, медии и приложения. Поделението генерира 7,2 милиарда долара, което представлява рекорд с увеличението от 22 процента спрямо предходната година.

Голямата изненада обаче бе ръст от 15% в продажбите на iPad. Особените усилия за по-силни продажби в американските училища би трябвало да са причината за това. Google отчете силни ръстове там със своите компютри Chromebook, но сега Apple отвръща на удара с iPad. Microsoft също иска да навлезе силно в класните стаи с лаптопа си Windows 10 S.

Общите приходи на базирания в Купертино концерн скачат със 7,2 на сто до 45,5 млрд. долара – най-силният ръст от седем тримесечия. Wall Street oчакваше 44,89 млрд. долара.

Нетната печалба се повишава с 11,9 на сто до 8,7 млрд. долара. Това е вторият пореден ръст на печалбата след една година, в която бе отчетена тенденция на забавяне. Като цяло печалбата на акция на Apple мина очакванията на анализаторите с размера си от 1,67 долара за брой срещу прогнозите им за 1,57 долара за акция.

Специално внимание бе отделено на прогнозите за текущото тримесечие. iPhone 8 се очаква през септември и може би ще допринесе за продажбите в две или три седмици от тримесечието. Прогнозата на Apple е за тримесечни приходи в диапазона 49 - 52 млрд. долара, докато анализаторите бяха настроени за приходи до 50 млрд. долара. Ако слуховете за забавяния на производството на новите смартфони се окажат верни и тримесечието бъде пропуснато, Apple ще коригира съответно своите очаквания.

Но това едва ли се очаква от някого в момента, като се има предвид прогнозата. Главният изпълнителен директор Тим Кук е повече от оптимист, че концернът ще се справи, но и че дори ще се справи по-рано от нужното. В противен случай не може да се обясни прогнозата за такъв скок в продажбите. Всяко питане за времето на пускането на новия iPhone обаче главният изпълнителен директор на Apple задуши още в зародиш: „Няма да правим коментари за нещо, което не е обявено", беше лаконичният отговор.

В следборсовата търговия акциите поскъпнаха с до 6% до 159 долара, което катапултира борсовата стойност до над 800 млрд. долара.

През изминалото тримесечие към инвеститорите са изтекли около 11,7 млрд. долара под формата на дивиденти и обратно изкупуване на акции. От началото на акцията според Apple сумата е вече 223 млрд. долара.

Кук не пропусна да коментира и вечните нападки на американския президент Доналд Тръмп срещу Apple заради производството в Китай. „Две трети от нашите служители са в САЩ, въпреки че ние осъществяваме само една трета от продажбите си тук. По-късно през годината да кажем още нещо по темата“. Има слухове, че компанията ще отвори три производствени предприятия в Съединените щати. Анализаторите са загрижени за възможното увеличаване на разходите и евентуални проблеми във веригата за доставки.

Но един друг проблем изглежда решен. В континенталната част на Китай отново се наблюдава спад в продажбите, този път с 9,5% до 8 млрд. долара. Apple попадна в медийните заглавия с новината, че в Китай компанията премахва от App Store т. нар. VPN приложения, с които се заобикаля цензурата под натиск от страна на правителството. Активисти за човешките права обвиняват Apple, че е направила това само за да спечели пазарен дял. 

Четете още новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: appleiPadiPhone 8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
Хах преди 6 години
До АнонименЩото не е китайска, само се сглобява там, има огромна разлика ;)
47
1
 
5
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Преди да чуете, че Самсунг или Епъл пускат "революционни" технологии като тази за безрамков дисплей, например, да знаете, че я има от 2016-та. Примера е Xiaomi Mi Mix - китайски андроид с по мощна батерия, повече памет и по качествен дисплей и от новото галакси и от новия айфон който сега ще излезе. Не ги рекламирам, само казвам като чуете следващия път неща от рода на "За 1 път в света" или "изцяло новия", да го имате това в предвид. Но така де, ти си взимаш обувки Найки щот те кефят иначе ;)
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз пък и сега съм с китайски телефон защо да давам 10 пъти повече за скъпа китайска ябълка
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С махането на VPN, Apple просто остава на пазара. Ако не го бяха направили, щяха просто да кажат на местните си оператори, да отрежат достъпа на устройствата до интернет и това щеше да им е.
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
48 - Пазара не работи този принцип. Предлагаш цената, която мислиш, че хората са готови да заплатят. Айфонът, харесваш го или не, ще продължава да носи милиарди на компанията си.
43
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп е прав.Не може нещо да е правен в Китай и да му се иска цена от 1000 долара.Виж ако е правено в САЩ си е по друга работа.То за 1000 долара в Китай целият цех с китайците купуваш, а не само телефон!Там се правят само вещи еднодневки с ниско качество и в големи количества.Цялата китайска техника е за камикадзета.
42
11
 
11
 
! Отговори
Shopp преди 6 години
Аз пък ще си го купя, защото вече от 3 години съм с 5s.Айфон са по-добри от всички останали, които съм пробвал.
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ще има модели на цена 2800 щд за г зарите.цената ще е гравирана с жълти цифри .големи.
40
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Особенно рекорда по брой на балъците!
39
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Муууууухаааааааааааа'Що Shitsung-a да не би да струва под 1000 лева ? Аман от жалки фенбойчета...
38
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да носиш в джоба си предмет , който струва 1000$ , трябва да си пълен к-р-е-тен!!
37
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знате ли какво изображение имат касиерките, като на Черен петък или Коледна разпродажба си купиш само пакетче батерии, и то не от намалените.Безценно!)))
36
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аве, да ве попитам, старият ви айфон, толкова ли е зле, че тичате да зимате друг?
35
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименА защо трябва да си купувам телефон за 1000 лева???===========Е как защо, ако не си умен си купуваш умен телефон.Трябва да се помага на всички хора, нали така.
34
8
 
16
 
! Отговори
Лично мнение преди 6 години
Да носиш айфона, само защото е скъп е примитивизъм. S-ките на samsung не са по-евтини. Аз лично предпочитам андроида, защото е малко по-отворен ит ios. Ако някой говори за лаг и забивания в андроидските флагмани, значи не е виждал такъв наживо. Амолед дисплея за мен е по-хубав от ретината, и това е подкрепено от намерението на епъл да сложи най-после амолед в айфона. Цветовете на айфона 7 ми изглеждат леко размити, а има и по-слаба резолюция.
33
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боже какви печалби от човешката глупост.
32
2
 
3
 
! Отговори
Хахото преди 6 години
До ХахПриятел, как така трябва да си експерт, за да го разбереш? При самото активиране на телефона първо: излиза Ябълка; второ: пита те за iCloud акаунта ти. Не трябва да се експерт, за да различиш робот от ябълка. Да не говорим за серийни номера и пр.Недей да ръсиш глупости. В България се продавали такива...
31
3
 
16
 
! Отговори
Муууууухаааааааааааа преди 6 години
Аиде балаците да теглят хилядарките за аифон
30
2
 
6
 
! Отговори
Хах преди 6 години
Не съвсем! Андроид излиза на най евтините копия (50-70 долара парчето)Обаче при тия от 200 долара всичко си е точно! Както казах 1:1 е. Явно китайците ползват някаква хакната версия на iOS. Или някой вътрешен човек ги снабдява със оригинала. Незнам.Имай предвид сами смартфон най вероятно го произвеждат във една и съща фабрика където се произвеждат и оригиналните. Или поне има някаква връзка и обмен на технологична информация.
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до ааyotaphone

Спонсорирани публикации