iPhone 8 – с очакване да разбие всички рекорди

Изненадващ е и ръстът от 15% в продажбите на iPad
2 авг 2017 11:15, Бойчо Попов
59
iPhone 8 – с очакване да разбие всички рекорди
Снимка: Архив, Reuters

Този път Wall Street би простил всичко на Apple. По-малко продажби на iPhone, на iPad, всичко би било без значение. Защото значимото тримесечие е всъщност текущото – четвъртото фискално, а не изминалото. През този период се очаква стартът на продажбите на iPhone 8 – смартфона за десетия юбилей.

Предполага се, че новият продукт ще разбие всички рекорди, включително и продажната цена. Според слуховете премиум версиите ще минат границата от 1000 долара. За сметка на това моделът ще е с повече памет, с функция за разпознаване на лица като разрешение за достъп, по-иновативни функционалности и повече стъкло по себе си.

Вероятно с оглед на началото на продажбите анализаторите очакваха по-слабо тримесечие. Само перспективата за сегашното би могла да разочарова по някакъв начин. Но се случи нещо съвсем различно – дори и тя бе по-добра от очакваното. Продажбите на IPhone са неочаквано стабилни в сравнение с миналата година с ръст от два процента. В сравнение с предходното тримесечие обаче обемът на търговията е намалял с 19 на сто. Преди всичко iPhone 7 все още остава силно търсен, стана ясно в разговора с анализаторите във вторник.

През тримесечния срок са били продадени 41 милиона смартфона, като така общият брой на продадените от концерна телефони нараства до 1,2 млрд. единици. Въпреки че не всички са в експлоатация вече, това е важна база за поделението на услугите, в което се продават или отдават музика, медии и приложения. Поделението генерира 7,2 милиарда долара, което представлява рекорд с увеличението от 22 процента спрямо предходната година.

Голямата изненада обаче бе ръст от 15% в продажбите на iPad. Особените усилия за по-силни продажби в американските училища би трябвало да са причината за това. Google отчете силни ръстове там със своите компютри Chromebook, но сега Apple отвръща на удара с iPad. Microsoft също иска да навлезе силно в класните стаи с лаптопа си Windows 10 S.

Общите приходи на базирания в Купертино концерн скачат със 7,2 на сто до 45,5 млрд. долара – най-силният ръст от седем тримесечия. Wall Street oчакваше 44,89 млрд. долара.

Нетната печалба се повишава с 11,9 на сто до 8,7 млрд. долара. Това е вторият пореден ръст на печалбата след една година, в която бе отчетена тенденция на забавяне. Като цяло печалбата на акция на Apple мина очакванията на анализаторите с размера си от 1,67 долара за брой срещу прогнозите им за 1,57 долара за акция.

Специално внимание бе отделено на прогнозите за текущото тримесечие. iPhone 8 се очаква през септември и може би ще допринесе за продажбите в две или три седмици от тримесечието. Прогнозата на Apple е за тримесечни приходи в диапазона 49 - 52 млрд. долара, докато анализаторите бяха настроени за приходи до 50 млрд. долара. Ако слуховете за забавяния на производството на новите смартфони се окажат верни и тримесечието бъде пропуснато, Apple ще коригира съответно своите очаквания.

Но това едва ли се очаква от някого в момента, като се има предвид прогнозата. Главният изпълнителен директор Тим Кук е повече от оптимист, че концернът ще се справи, но и че дори ще се справи по-рано от нужното. В противен случай не може да се обясни прогнозата за такъв скок в продажбите. Всяко питане за времето на пускането на новия iPhone обаче главният изпълнителен директор на Apple задуши още в зародиш: „Няма да правим коментари за нещо, което не е обявено", беше лаконичният отговор.

В следборсовата търговия акциите поскъпнаха с до 6% до 159 долара, което катапултира борсовата стойност до над 800 млрд. долара.

През изминалото тримесечие към инвеститорите са изтекли около 11,7 млрд. долара под формата на дивиденти и обратно изкупуване на акции. От началото на акцията според Apple сумата е вече 223 млрд. долара.

Кук не пропусна да коментира и вечните нападки на американския президент Доналд Тръмп срещу Apple заради производството в Китай. „Две трети от нашите служители са в САЩ, въпреки че ние осъществяваме само една трета от продажбите си тук. По-късно през годината да кажем още нещо по темата“. Има слухове, че компанията ще отвори три производствени предприятия в Съединените щати. Анализаторите са загрижени за възможното увеличаване на разходите и евентуални проблеми във веригата за доставки.

Но един друг проблем изглежда решен. В континенталната част на Китай отново се наблюдава спад в продажбите, този път с 9,5% до 8 млрд. долара. Apple попадна в медийните заглавия с новината, че в Китай компанията премахва от App Store т. нар. VPN приложения, с които се заобикаля цензурата под натиск от страна на правителството. Активисти за човешките права обвиняват Apple, че е направила това само за да спечели пазарен дял. 

Четете още новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: appleiPadiPhone 8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХахСлучайно на екрана на тези 1:1 копия да излиза нещо много различно, наречено Андроид? :)
27
11
 
4
 
! Отговори
Хах преди 6 години
Във Китай продават копия които са 1:1 със оригинала. По 150-250 долара парчето.Даже аз имам съмнения че повечето от това което се продава в България са именно такива копия.Трябва да си експерт или да работиш в технологичния отдел на Епъл за да различиш копието от оригинала. Копирали са всичко много добре. Включително опаковката. Даже при някой от предишните модели, копията се продаваха още преди премиерата на оригинала. Това значи китайците имат вътрешни хора във Епъл които им дават инфо.
26
13
 
14
 
! Отговори
аа преди 6 години
Я кажете някой руски телефон да си купим , ама ако има вариант без шайба ?
25
5
 
2
 
! Отговори
До Ръпниябълков преди 6 години
Ина нещо много извратено в това да си мислиш че имаш много пари ако си си купил хубав телефон. С6+ охооо ей къдйе е милионера. Хахха
24
5
 
5
 
! Отговори
леле преди 6 години
Всички апове който са безплатни за андроид са безплатни и за ios и обратното за платените.
23
17
 
25
 
! Отговори
мдаа преди 6 години
Всеки мрази Iphone докато не си купи един ден и разбере какво означава телефон.
22
7
 
19
 
! Отговори
алоха преди 6 години
айде стига с вашите глупусти бе хора. Да, вас ще ви удари по джоба но на кого му пука за най-изостаналата държава в Европа? Дори Ангола и Сингапур имат вече икономики и стандарт на живот по-висок от нашия. В Германия едно момиче камериерка взима 1600 евро заплата, едно момче в кухня също толкова. Даже на тях не им прави впечатление да си купят телефон за 800 евро...карайте си на китайските *** купени от OLX и си дрънкайте "как е едно и също" Другите са прости, вие сте умни.
21
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога ще пуснат за Андроид "Messages" и "Facetime"? Не ми пука какви *** са ви телефоните, но тези две програми трябва да ги имате :))
20
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Безплатните приложения за Айфон са толкова много, колкото и за Андроид, проверете преди да пишете.За всички ОС има платени, профи версии
19
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хората са масово вкарани "във филма" - юруш като луди да купуваш нещо, което ако мааалко се поземислиш, ще стигнеш до извода, че не ти нужно изобщо. такива непрактични покупки, правят основно два типа хора - тези с непотените пари, за да демонстрират "ниво и класа и престиж", и тези които друг ще им го купи (мама или тате) естествено по схемата "връщай двойно".не я разбирам тази масова психоза по "новото". :((
18
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"трябва да поразвиеш мисловната си функция за работа с Андроид 7"Хаха, страхотна "реклама" им направи :) Устройството е да ти помага, да е удобно, лесно. Всичко останало е провал!
17
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До разбирачите с Андроид: кои са тези платени програми за Айфон, които са безплатни на Андроид? Май се бъркаш
16
8
 
9
 
! Отговори
Ръпниябълков преди 6 години
Професоре, купи си 8+, ама на Самсунг и ще забравиш, че си професор.ЕСтествено трябва да поразвиеш мисловната си функция за работа с Андроид 7.Иначе борсовите спекуланти изядоха хлебеца на мноооооого и у нас и по света.Апропо Мерцедес не е флагман на автомобилите.Меренето на п...е, когато едната не се е родила е смешно.Иванчо рекъл на Пенка:-Малее, ти си световна!Пенка се изчервила:-Иванчо,ама аз съм само квартална...а "приятелю",моята "кобричка" е с S 6 +, та не ни мисли с парите...!
15
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Джъткам си с първата шестица и ми е много добре, определено има доста живот в нея. Мой познат е с първата четворка (!), която все още работи горе-долу нормално. Кажете ми, кой Андроид на годините на айфон 4 може да се използва за всекидневни нужди???
14
15
 
12
 
! Отговори
Некой си... преди 6 години
Най-хубавият Apple-телефон е jailbreak-натия телефон. Инак нито музика можеш да сложиш безплатно, нито приложения можеш да инсталираш безплатно (е има и безплатни приложения, но смъpдят). И всичко това минава в телефона през инсталиран на компютъра iTunes. Пълно безумие! А на моят Samsung Galaxy S7 имам и wireless charging, и QHD резолюция, абе с по-добри параметри е.
13
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айфон е малко по-скъп от другите, и другите имат скъпи модели от високия клас.Айфон просто не прави нисък клас устройства, всеки модел им е от най-високия клас, затова цената е висока.Другите марки имат евтини модели, но от ниските класове.
12
24
 
19
 
! Отговори
Професор преди 6 години
IPhone е Мерцедеса на телефоните !!! Плюете го защото Ви е скъп , ако имахте пари щяхте да забравите за всички други телефони !!!
11
3
 
2
 
! Отговори
Spectator преди 6 години
До СТCPU на телефоните може да са изцяло частна поръчка с екстри които клиента иска и даже да няма публична информация в Интернет.Без значение дали в Русия ,Китай или Япония се произвеждат. Отделно може корпуса/купето на телефона да е от материал които спомага за охлаждане или предпазва от прегряване
10
12
 
5
 
! Отговори
СТ преди 6 години
Това е така щото Епъл купуват руски процесори...тия чипове дето вървят с водно охлаждане, сещате ли се?
9
12
 
8
 
! Отговори
Spectator преди 6 години
Досега няма андроид телефон които без СИМ карта или Wifi да може да проведе видео или аудио разговор. IPhone си имат FaceTime доста добра опция както и още няколко неща които скоро в андроид телефоните няма да ги имаОтносно навигацията на apple почти няма грешка , а при Android постоянно трябва да теглиш карти и да актуализираш

Спонсорирани публикации