Защо България още усеща пресата на бедността?

Бившият социален министър Иван Нейков пред Bloomberg TV Bulgaria
3 авг 2017 13:07, Екип на Bloomberg
47
Защо България още усеща пресата на бедността?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

По време на кризата бедността бе в резултат на липсата на работа, намаляване на инвестиции, замразяване на заплати и т.н. Всички се надявахме, че тази криза, като всички останали, ще дойде и ще си замине. Това каза бившият социален министър Иван Нейков, директор на Балкански институт по труда и социалната политика, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Но тези прогнози не се сбъднаха, а се реализира прогнозата на Европейския център за образование и обучение, които казаха, че всички компании, цели отрасли, които вече са минали критичната точка на кризата и които произвеждат, дори повече отколкото преди кризата, го правят с по-малко и с по-висококвалифицирани работници", каза той.

Една от големите промени, които настъпиха, е новото изискване на предприемачите към капацитета на хората. И за нискоквалифицирана работа се търсят по-висококвалифицирани работници, допълни гостът.

"В същото време ние продължаваме да се лутаме и да нямаме решение за българското професионално образование и това създава допълнително напрежение на пазара на труда. Расте относителният дял на ниско квалифицираните хора, а изискванията на работодателите са към по-висока квалификация", настоя Нейков.

Това е една от причините след кризата България да продължава да усеща пресата от бедността, подчерта Нейков.

"Това увеличава дела на разочарованите хора, които се чувстват заплашени. Те си казват: ето, икономиката завърта и има приходи в бюджета, а аз съм без работа. Това е едната голяма причина за бедността".

Другата голяма причина, която също е паневропейска и се улавя във всички държави, това е непрекъснатото увеличаване на средната възраст на нациите, отбеляза събеседникът.

"ЕС е онази група нации, която най бързо остарява. Това не е катастрофа, но има друг проблем. Това остаряване на хората увеличава броя на хората, които не могат сами да се грижат за себе си. Усещането на тези хора, че не могат да се грижат сами за себе си има тежест и влияе върху цялостното усещане на хората за бедност".

"Пенсионните системи няма да издържат и ние се приближаваме към момента, когато ще се въведат равни пенсии за всички хора, без значение за принос и т.н., но това не е горещ картоф, а горящ въглен, който ще помете всеки политик, който го предложи".

Кои са "гнездата на бедността"? Защо идеята за виртуален асистент на възрастните хора може да преобърне тенденциите в социалната сфера в Европа и в света? Може ли да се смени парадигмата по отношение на връзката бизнес - образование?

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
22
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Отговорът е много ***:Защото все още не сме бесили един цял парламент до крак, барабар с министерския съвет!
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що е то икономист и финансист? Човек, който обяснява защо не се е случило това,което е планирал и предвидил с кризи!Това са хора с вродена- наследствена- или придобита -в семейството и учебните заведения ментална деформация!Нормалните хора учат, планират и ходят до "на ***.йната си и обратно", а при тях -все кризи се получават!Посееш зрънце-догодина хиляди зърна-а народът все гладен!Изходът?Икономисти,финансисти и юристи- по 5 г в "затвора-да станат хора" и след това на работа по специалността!
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До история Е не, ако ще ползваме числата в смисъл, че нулата е непроявеното а единицата-осъщественото, е точно обратното.ние сме единици, а изредените от вас са нули, реализирали се чрез единиците.ЕТО ТАМ Е И ЛЪЖАТА ЕДНО-1, А 10 ИЛИ 100, КАКВО СА?Разбирате ли защо ни притискат.Това се знае от отдавна, СИЛНИТЕ НА ДЕНЯ винаги са се старали да ни разбиват на парчета, да ни омаловажават,разпръскватНо разбиването може да стане до безкрайност и това не унищожава, същността, тя е нематериална.
18
0
 
15
 
! Отговори
Тато из Правец преди 6 години
Заради такива продажници като тоя-първо беше профсъюзен деец ,после социален министър. Напълни гушата и сега чист като сълза...
17
0
 
18
 
! Отговори
необразован преди 6 години
Така ще бъде докато има делегирани бюджети за нашите учебни заведения където парата върви след учащите и клиничните пътеки в здравните заведения пред болните пациенти ЕТО САМО В ДВЕ СФЕРИ , ДВЕ ОГНИЩА НА КОРУПЦИЯ И ИЗТОЧВАНЕ НА БЪЛГ.БЮДЖЕТ - ПАРИ НА БЪЛГ.ДАНЪКОПЛАТЦИ
16
0
 
13
 
! Отговори
кво стаа преди 6 години
Защото и ти си бил във властта и сега рИвеш, що така бе МИМЕ!Щото знайни и незнайни използвани латексови предпазители се изредиха да "управляват" /крадат/ и да си правят експерименти с търпеливия, оскотял българин! То не бяха пръстови отпечатъци, то не беше финансов корифей в лицето на Дянков и премиер и депутати носещи звучни прякори! Те за туй Иване, да те нали знаеш какво, КОЙ те фане!
15
5
 
11
 
! Отговори
НЕЙКОВ, НЕЙКОВ преди 6 години
аман от твоите лъжи и замитане на престъпленията на капиталистите
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото мачът се играе на висока преса.
13
1
 
18
 
! Отговори
статистик преди 6 години
то след половин век България пак няма да я има щом със същите темпове продължава вълната от страната ни към запада,за четвърт век по-вече от два милиона българи изчезнаха въпреки да се водят като граждани на България в статистическите тефтери
12
7
 
7
 
! Отговори
история преди 6 години
абе хора още ли не разбрахте,че ние българите сами сме безброй нули,че без други на ни командват сме на никъде,добре,че имало византийско,турско робство след това царско управление със западна ориентация,руски комунистически ботуш а сега европейски съюз,ИНАЧЕ ОТДАВНА БЯХМЕ ИЗЧЕЗНАЛИ ОТ ГЕОГРАФСКАТА КАРТА
11
3
 
24
 
! Отговори
аз там преди 6 години
Една от причините да се търсят все по-квалифицирани кадри е че тук системата може да избълва атомен физик дето не може да определи фаза и нула, но в Германия това го знае завършващия 8 клас.
10
8
 
8
 
! Отговори
Незнайко преди 6 години
Във всеки случай нищо не рече!Възхваляваш комунизма или отчиташ че живеехме в казармен тип комунизъм?Да, бедност нямаше официално.А реално всички бяхме бедни.Не ми сравнявай тогава и сега! Това е комунистическа пропаганда!Сравни всичко което го имаше ТОГАВА в Корекомите с долари и същото, ама на Запад! Всичко това тук го нямаше!Е да, имахме за ядене. Да не умрем от глад. Е да, ама то и сега го има!
9
1
 
27
 
! Отговори
КРИЗА преди 6 години
ЗАЩОТО ТАКИВА КАТО ТЕБ СЕ ПРАВЯТ НА ЕКСПЕРТИ И ЛЪЖАТ ЛИ ЛЪЖАТ ОТ 25 ГОДИНИ САМО ЛЪЖИ!АМА ТЕ ДА СИ ОПРАВДАЯТ "ЕКСПЕРТСТВОТО"
8
7
 
15
 
! Отговори
гербаджия преди 6 години
Ние се чувстваме отлично. Благодарим на вожда и учител генерал ББ за всички добрини. Желаем му да ни води напред към светлото бъдеще още десетилетия наред.
7
6
 
18
 
! Отговори
Незнайко преди 6 години
Ами отговорът е лесен! Много е просто - защото още ни управляват комунисти.Ей ги на, румънците! Те се освободиха от своите комунисти, и вече са по-добре от нас, българите. Някой защитник на комунизма и на ГЕРБ ще рече: "Е да, но са малко по-добре. А аз ще река, не е чак толкова малко, че да не го забелязваме и да не им завиждаме. А като се има предвид, че бяха много, ама много по-зле от нас...
6
11
 
20
 
! Отговори
Самоходен плазмодий преди 6 години
Едно време при соца нямаше бедност, нямаше банани, нямаше портокали, нямаше кафе и шоколад, нямаше лъскави автомобили, нямаше интернет, нямаше климатици, нямаше опашки от пътуващи да почиват в ГърцияСега всичко това го има, но сме много бедни
5
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България е икономически тигър! Ние сме локомотива на европейската икономика въпреки отчаяните опити на комунистити да ни вкарат при путин.
4
30
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Страната е в подем благодарение на Генерал Борисов!
3
9
 
20
 
! Отговори
2k заплата, бедняк преди 6 години
Бедността се усеща навсякъде, нали сме Европйски Съюз, защо са такива жалки заплатктие тук, а цените са дори по - високи от икономически развити държави! Само да се отворят границите за канада, отивам като турист, под мостове на картон ще спя, като куче ще мръзна, но ще изкретам и ще се установя, само да не стоя пвоече в тая *** бълХарска дупка! А накрая щесе откажа от бг гражданство и ще прокълна родината си в църква!
2
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако слушате тоя фасул на снимката значи много сте я закъсали.....А медии които го интервюират или цитират са за ЗАКРИВАНЕ.