Мирише ли на петрол кризата във Венецуела?

В Европа конфликтът се отразява едностранчиво
9 авг 2017 20:00, Екип на Bloomberg
36
Мирише ли на петрол кризата във Венецуела?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Протестите във Венецуела започнаха много отдавна. Още от 2014 върви този процес на противопоставяне между опозицията и правителството с различен интензитет. Сега заговорихме за това, защото доста ескалира, а имаме и открита намеса на външни играчи, заинтересовани от процесите във Венецуела. Това каза доц. д-р Александър Сивилов, преподавател в СУ, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Традиционно във Венецуела интерес има САЩ и те са най-ощетени от идването на власт на Уго Чавес, когато загубиха контрола върху сектора, свързан с добива на нефт. САЩ разчитаха много на тези ресурси", поясни той.

Картината, която се представя от медиите в Европа е доста изкривена, каза гостът.

"Обикновено се представя само едната страта, защото за съжаление Венецуела в момента е доста разделена и то на половина. Това може да се види и на изборите за Конституционно събрание, направено преди дни. Видя се, че около 45% от хората подкрепиха президента Мадуро".

Успоредно с тези протести, които са антиправителствени вървят и такива, които са проправителствени. Това не се показва никъде, обясни Сивилов.

"Не може да се каже кои протести са по-масови, но опозиционните сили вече стигнаха и до сблъсъци със силите на реда. Много е страшно в момента във Венецуела и не е ясно какво ще се случи. За сега изглежда, че страната е на прага на гражданска война. Дано да не се случи", изрази надеждите си Сивилов. 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgariа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
5
 
! Отговори
пенко преди 6 години
На вниманието на "ПОМНЪЯ" !: Имаше гориво ! Имаше КООП -зареден! Имаше детски пюрета /от кайсии/ за стотинки- 18 ! Имаше качествени храни ! Имаше спортуващи 80% от младежите!!! Имаше почивни станции за работещите !!! Имаше здравна защита на населението! Имаше ЦЕЛ...имаше ЛЮБОВ... имаше щастливи КОЛЕКТИВНИ мероприатия-повтарям колективни !!! ТРЯВАШЕ ,САМО ,ДА ПРЕМАХНЕМ ДИКТАТУРАТА НА НОМЕНКЛАТУРАТА -ЧРЕЗ ФИЗИЧЕСКОТО И УНИЩОЖЕНИЕ ! Сега -отново-господари ,слуги и нова/стара експлоатация !!!!
27
3
 
0
 
! Отговори
помня добре преди 6 години
До и аз като тебкакво е да няма гориво по бензиностанциите, а магазините изглеждаха сякаш са минали 2-3 орди мигранти и са си брали за без пари. Партията разбира се обвини САЩ и другите за собствената ни мизерия. Така де, няма да признаят, че те са виновни с "далновидната" соц. политика. Та така и тук, мадурковеца какво друго да каже?
26
5
 
2
 
! Отговори
и аз като теб преди 6 години
До Ан. 24, не ми се вярва, че може да има толкова к0мунет.а в БГ, след всички страдания от 45-та насам. Цоциалистите за 50г. са нанесли повече щети отколкото турците за 500г. Българина/повечето/ от работлив и честен до 1945, се превръща в мързелив, крадлив, свадлив и тн., благодарение на червената доктрина, където работиш или не-все една заплата взимаш. Шофьори вземаха повече от професори, доктори и прочие. Заплата 5 долара, комунални у-ги без пари-ама от време на време. Накрая балона се спука.
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама вие имате деца? Дано са по-интелигентни от родителите си...
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КЪДЕТО ИМА ПЕТРОЛ И ГАЗ ЕВРЕО - КРАВАРИОТЕ СА ТАМ И НАЛАГАТ ДЕМОКРАЦИЯ. ЛИБИЯ, ИРАК, СИРИЯ (ОГРОМНИ ГАЗОВИ НАХОДИЩА В МОРЕТО).ЗА ИРАН СА ИМ КЪСИ РЪЦЕТЕ, ЗА КИТАЙ И СЕВ.КОРЕЯ СЪЩО. НО ЕТО - ВЕНЕЦУЕЛА СПЕШНО СЕ ДЕМОКРАТИЗИРА - ЦВЕТНИ РЕВОЛЮЦИИ, МАЙДАНИ И ПР. ТЕХНИКА.В БРАЗИЛИЯ УСПЯХА Д0А СМЕТЯГ НЕПОКОРНАТА ПРЕЗИДЕНТКА (ТАМ СЪЩО ИМА МНОГО ПЕТРОЛ) така стоят нещата с американската демокрация. но всяко нещо има край.
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боже какви хора учат нашите деца ?!?!
22
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На тоя "доцент" има ли кой да му каже че че комунизма падна ?И тоя *** народна пара !?!?
21
2
 
11
 
! Отговори
Тъпак преди 6 години
Защо реалния поглед върху нещата някои тука наричат промит комунистически мозък. Разбира се , че САЩ са причината за 90% от кризите по света. Питайте например нашите рейнджъри в Ирак и Афганистан за какво са американците там. Със сигурност не е да налагат демокрацията си. Която между другото не върви навсякъде. Само, че добре трябва да познавате войничетата за да ви кажат.
20
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не мога да повярвам колко промита комунистическа *** има в България.Просто уникално.След 60г бай Тошо селяка...българите са си комунисти.Все някой друг им виновен за това, че не могат да го построят ко унизЪма.Е...в БГ няма петрол...и пак сме мизерници, крадци и корумпета.Пак ли САЩ ви са виновни за това?САЩ ли доведоха народа на Венецуела до глад?А...тоя преподавател от СУ и той да се закопае в ко унистическата ***, наречена "алма матер".
19
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ! Само и единствено САЩ имат интереси във вътрешните работи на страни, разполагащи с природни ресурси!
18
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой съмнява ли се, че дългата ръка на ЦРУ не е набъркана във текущата ситуация във Венецуела?
17
1
 
9
 
! Отговори
аз съм от ЦРУ преди 6 години
РАБОТА НА ЦРУ ! Заради анти американската политика на Мадуро и нефта разбира СЕ ..... убиха и ЧАВЕС с рак .....
16
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма нищо случайно!Венецуела има нефт, мнооооооого нефт!
15
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как няма да мирише, след като венесуелци са си направили държава на територия където има американски нефт.
14
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не в главите на *** а в главите на щатите,щот икономиката им на туй се крепи
13
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На *** в главите винаги им е петрола. Друго няма.
12
4
 
19
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
САЩ винаги са разглеждали Южна Америка като свой заден двор. Справка - безбройните преврати и натиск в Чили, Панорама, Куба, Никарагуа и.... цялата география там....
11
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
има ли петрол има и вълнения,толкова е просто,предстои процес на демократизиране,но първо трябва да се създаде опозиция готова да воюва,зад която на по-късен етап ще застане демократа и ще помогне в борбата за свобода и петрол.Свободата няма да е съвсем свобода ама петрола ще си е чист петрол и ще е на супер далавера-заслужена разбира се от освободителя
10
4
 
28
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Не мирише а смърди,Чавес изгони крадците от САЩ и сега те искат пак да се върнат и грабят,познат сценарии...
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Майданче и понички от Нюланд ще ги оправи.

Спонсорирани публикации