Климатикът вдига с до 8% сметката за ток в жегите

По време на отпуската изключете уреди, за да спестите
24
Климатикът вдига с до 8% сметката за ток в жегите
Снимка: flickr

С около 8% по-високи сметки за ток може да очакват потребителите с климатици това лято, прогнозира бившият член на Комисията за енергийно и водно регулиране Еленко Божков пред bTV.

Дръжте климатиците на не по-малко от 27 градуса, посъветва експертът. По думите му поддържането на 18 градуса през лятото е ненужно и опасно.

Много е важно редовно да се почиства филтърът на вътрешното тяло на климатиците. Задължително трябва да се почиства и повърхността на топлообменниците на външните тела, допълни Божков. По думите му годишно се инсталират около 90-100 000 климатици в България.

Към съветите за по-ниски сметки за ток в летните жеги експертите добавят и пускането на щори през деня, използването на уреди с висок енергиен клас, често размразяване на хладилника и поддържането на по-ниска температура на пералнята, сушилнята и миялната.

В периода на отпуската също така е добре да изключим централно някой от уредите, за да намалим сметките си.

Лекарите пък предупреждават, че макар и полезен, климатикът крие и рискове от алергични заболявания, простудни заболявания, инфекция на горни и долни дихателни пътища, ако прекалим със стоенето под него.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
6
 
21
 
! Отговори
стефчо преди 6 години
без климатик лятото сметката ми е 30 лв ,ако работи всеки ден в жегата сметката е 120 лв. Айде сега кажете това 8 % процента ли са,или не мога да смятам??
1
16
 
4
 
! Отговори
Warning преди 6 години
Awtomobilite с климатици климатроници и други подобни нагло вредни системи увреждат тежко пътниците и водача и замърсяват жестоко градовете и митниците. Милиони автомобили не иасключват двигателите за да им бръмчи климатика..При тестове се доказа че повечето климатици в автомобили и другаде имат AIDS,СПИН СПИД aktiwen елемент.Жертвите вкл деца слизат от автомобили с работещи климатици бледи като смъртници.