Климатикът вдига с до 8% сметката за ток в жегите

По време на отпуската изключете уреди, за да спестите
24
Климатикът вдига с до 8% сметката за ток в жегите
Снимка: flickr

С около 8% по-високи сметки за ток може да очакват потребителите с климатици това лято, прогнозира бившият член на Комисията за енергийно и водно регулиране Еленко Божков пред bTV.

Дръжте климатиците на не по-малко от 27 градуса, посъветва експертът. По думите му поддържането на 18 градуса през лятото е ненужно и опасно.

Много е важно редовно да се почиства филтърът на вътрешното тяло на климатиците. Задължително трябва да се почиства и повърхността на топлообменниците на външните тела, допълни Божков. По думите му годишно се инсталират около 90-100 000 климатици в България.

Към съветите за по-ниски сметки за ток в летните жеги експертите добавят и пускането на щори през деня, използването на уреди с висок енергиен клас, често размразяване на хладилника и поддържането на по-ниска температура на пералнята, сушилнята и миялната.

В периода на отпуската също така е добре да изключим централно някой от уредите, за да намалим сметките си.

Лекарите пък предупреждават, че макар и полезен, климатикът крие и рискове от алергични заболявания, простудни заболявания, инфекция на горни и долни дихателни пътища, ако прекалим със стоенето под него.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ромите които се закачат незаконно тяхния ток.. ? кой ще плати Пресен случай бях пряк свидетел на ромска къща Служители от енергото не написаха акт на Рома защото няма свидетели че той краде ток свидетел може единствено да е комшията ти и ти трябват трима свидетели за глобатаА виждаш ли и аз крада ток но и плащам някакъв процент е мене без свидетел ми праснаха 3500лв глоба..? Това какво е аз какъв сам те защо нямат глоба чуствам се игнориран от държавата защо поддържате ромите ?
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сметките за ток ни вдигат алчните търговци и чакащите за рушвет управници.
20
1
 
5
 
! Отговори
Истината ... преди 6 години
... я е казал #Суека - търси се каква ли не причина , само и само да се оправдае надуването на сметките за ток ,защото паят ( дялът) на т.нар. монополисти не трябва да се намаля, независимо от природни ,технически ,икономически и др. фактори !
19
3
 
4
 
! Отговори
Спас преди 6 години
Боли ме фара кой колко плаща и с каква марка климатик е.Един техник ми монтира миналото лято някаква рециклирана конвекционална Мидея за 300 кинта с монтажа и сметките ми паднаха под 50%.Преи това бях на духалка и зимата не падах по 200 лв.
18
4
 
4
 
! Отговори
Дедо преди 6 години
Синът ми в града има някакъв Дайкин за 3000 лв,друг за 1500 лв.,два компютъра и телевизора,кухненски уреди и плаща по 35-40 лв. като работят почти денонощно.Така че качеството на техниката си оказва влияние,недейте така.
17
1
 
4
 
! Отговори
Не е така преди 6 години
Един климатик е между 3 и 5 кВ. Ако имате 3 климатика за цялото жилище, сметката се вдига поне с 50%
16
0
 
5
 
! Отговори
gh преди 6 години
До Владислав Електромера ти май си го ъпдейтвал нещо , а ? Не отчитал бил - глупости !
15
1
 
9
 
! Отговори
Онзи преди 6 години
Единия с пенсиониран японец за 5800 лв, колкото гарсониера в Чирпан. Другия с десет А и пак толкова плюса. Това е снобария, драги. Други, по-важни спецификации се гледат за читав климатик !
14
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е Бай *** иска зимата да му е топло, а лятото хладничко и ако може без пари.Ами не става. Защото и енергията и уредите я е произвел някой, а не е дошла от небето.
13
13
 
8
 
! Отговори
Владислав преди 6 години
Това е и вярно и невярно,може да е вярно че ЛЯТОТО вдига сметката, но ако сте с "мидея" за 600 лв.Високите класове няма такова нещо.Аз съм с "Дайкин" професионална серия ++ и лятото електромера не го отчита вече второ лято съм с климатика и ви казвам че не го отчита толкова му е ниска консумацията.Зимата е не повече от 50 лв макс.и при това че съм в къща няма кой да ме топли отгоре отдолу или отстрани.
12
1
 
12
 
! Отговори
Охранителят-София преди 6 години
Не е с 8% товаренето на сметките с климатик а между 30 и 50% и не на 27градуса е приятно а на 23;24;26градуса е перфектно и смислено като имаш клима! За климатроника на колите важи същото предимно на градско каране ! :)
11
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Климатикът ми е ДАЙКИН клас ААА++CF0354Бичи денонощно нон стоп и зиме и лете и не съм платил повече от 50 лв ток.Да ама струва 5 800 лв.
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нашту климатик не харчи, а прави ток-проблема е че ЕРПто не искат да го плащат защото нямало електромер. Чудим се какво да правим с излишния ток. Подавам на комшиите и на случайно минаващи ей така и даже съм пуснал две печки" Мечта" отвънка , но не е достатъчно и смятам да добавя една 60 ватова крушка По публикацията работи: БАпН
9
3
 
16
 
! Отговори
Суека преди 6 години
Това е като ЗИМАТА МАФИОТИТЕ ОТ ТОПЛОФИКАЦИЯ казват ама сметките са ви високи понеже навън е мега студеното и 100 на 100 сте надупили на МАКСИМУМ парното = КОЕТО Е ПЪЛНА ЛЪЖА ама живеем в България и постоянно се мислят схеми как да се източат милионите от НАСЕЛЕНИЕТО ! Навън било жега пък сега и автоматично ЕРП-тата ще манипулират електронните електромери така ,че да показват завишени стойности ! В България няма нито една читава фирма предлагаща услуги на абонатите си ... сите ИЗМАМНИЦИ !
8
1
 
10
 
! Отговори
другият преди 6 години
В днес.бг имат седмица *** климатиците. Вчера имаше новина СКОК НА ПОТРЕБЛЕНИЕТО НА ТОК - КЛИМАТИЦИ. Днес пак скок... Утре чакаме анализ на здравните аспекти при употребата на климатик. ;) Аз да ви дам един съвет, вземате Gree Lomo, Daikin J серия или Мицубиши и сте ОК...
7
5
 
9
 
! Отговори
до Стефчо преди 6 години
Ами, селски купи си свестен климатик от 2 5000 к нагоре.Сигурно си закачил някаква печка на стената и си мислиш че имаш климатик.
6
1
 
14
 
! Отговори
Осман преди 6 години
През зимата печката гори и ракия се пие с кисело зеле. През лятото хлад, тишина, интернет и студена бира.
5
2
 
22
 
! Отговори
Осман преди 6 години
Ами ще плащате щом имате пари. Моя климатик е мазата. Маза ама с теракот и гипскартон. Метър под земята. Зимата не се диша от жега. Лятото се завиваш с одеяло следобед. В панелките е кофти.
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да така е Стефчо, с лъскав климатик за 500лева, ще плащаш повечко ток.
3
13
 
4
 
! Отговори
отваряйте прозорци преди 6 години
В Европа природата има лечебен биосферен елемент който позволява лятото да с е кара с отворени прозорци с цел проветряване на въздуха в купето до лечебен.Стари автомобили вкл LADA и AЛEKO имат системи за вентилации на купето обезпечаващи чист въздух при движение без климатик..Пазете се от климатици вдигат разхода на гориво в градовете до 50%

Спонсорирани публикации