Рецесията е необходима за икономическото развитие

Тя връща разума в икономиката, смята Георги Ганев
11 авг 2017 19:30, Екип на Bloomberg
17
Рецесията е необходима за икономическото развитие
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако преди 10 години рецесията беше оставена да се разгърне по нормален, разумен начин и по-сериозни болезнени процеси в икономиката бяха допуснати да се случат, сега целият свят щеше да е на едно по-високо ниво на икономическо развитие. Това коментира Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

"Рецесията е оздравителният процес. Това е процесът на въдворяване на разум след бума на растежа преди това".

Ганев обясни, че когато се пречи на една рецесия да се разгърне, се пречи на разума да се върне в икономиката. А това според него централните банки активно правят.

"Съответно несъстоятелни предприятия продължават да съществуват, единствено защото могат да се финансират почти на нулев разход с огромните количества ликвидност, с които бяха залети икономиките", отбеляза той.

По думите му съществуването на такива предприятия е вредно, защото предприемачите не знаят дали насреща си имат здраво и „живо“ предприятие или "труп".

"Ако беше допусната рецесията, щяха да бъдат изчистени труповете и всеки предприемач, който взема управленски решения, щеше да знае, че насреща си има здрави предприятия".  

Вижте повече на  Bloomberg TV Bulgaria.  


17
Още от
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
socialen преди 3 месеца
Тоя неолиберал и пазарен фундаменталист е тотален некадърник и няма понятие от Макроикономика.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Под всяка статия едни и същи коментари: за Сорос, илюминатите, корпократите, рептилите :D Ганьо балкански винаги всичко знае и е най-умен, винаги най-информира, винаги най...стига да не трябва да свърши нещо полезно, по форумите може цял ден да умува и да създава впечетление, че е компетентен :)
12
1
 
1
 
! Отговори
до 10 преди 4 месеца
Чака ни още надуване на цените. Докато лихвите се въртят около нулата в икономиката навсякъде ще влизат милиони не покрити с никаква стойност левове долари и Евро.
11
0
 
2
 
! Отговори
до 6 преди 4 месеца
Какво ни интересува в САЩ Как живеят. Нашата кочина цъфти
10
0
 
7
 
! Отговори
nkavrakov преди 4 месеца
Банкерите подготвят втора част.
Само вижте цените на жилищата.
Надуха новия имотен балон за по малко от две години.Брокерите само разправят че това не било балон а само балансиране на пазара.Лихвите отрицателни,цените на имотите космически,нереални,надути до небесата.
9
0
 
12
 
! Отговори
фараон делю хайдук преди 4 месеца
от време на време населението трябва да се разтоварва демократично от спестяванията му.
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
постигнахме вурхът в развитието си.
имаме тоалетна хартия и банани.
мечтани времена и идеали
7
3
 
9
 
! Отговори
Демократ преди 4 месеца
При социализма нямаше рецессии и затова не можехме да се развиваме и нямаше тоалетна хартия, а сега при капитализма и демокрацията има рецесия и можем да се развиваме и навсякъде има тоалетна хартия.
6
2
 
16
 
! Отговори
луди преди 4 месеца
Пич, пробвайте още един път рецесията от 2008 в САЩ и по улиците в Щатите ще се стреляля на месо. Над 50 млн. са на фууд стампс, над 100 млн. са извън работния пазар. Над 50% от населението на САЩ нямат 500 долара в случай на спешен случай. Над 90% са въоръжени.
5
0
 
6
 
! Отговори
гого преди 4 месеца
ей, тоз поне се бръснеше префи.От където духa вятъра от там са му и коментарите. Тоз беше ефин от тези дето вещаеха цени на петрола 150 долара барела близките 10 години и огромни промени в икономиките от таз причина. Сега що не каже нещо пак за нефта 45/50 долара ....
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Този пукал не знае ли, че 30 години сме в рецесия, докато другите бележеха ръст. И на заплатите естествено
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Икономиката не е наука , а религия за грабеж.. Само дегенерати и изваратеняци учат икономика..
2
2
 
10
 
! Отговори
ГАНЕВ преди 4 месеца
Ако ти спрат грановете от КОЗЯК ще умреш от глад. Никой няма да те кани по ТВ то да разтягаш лакърдии. То от такива ПОЛИТ експерти сме на тоя хал. Затриха икономиката на БЪЛГАРИЯ заради екпериментите на МВФ. И да проверят може ли да оцелее един народ след такива садистични екперименти. Но ще оцелеем, а вас ще пратим в БЕЛЕНЕ да си пробвате теориите на практика за оцеляване условията на ПЕШЕРЕН КАПИТАЛИЗЪМ
1
2
 
13
 
! Отговори
ЗАТВОРЪТ преди 4 месеца
също е необходим за такива ПЕВЦИ на КАПИТАЛИЗМА като този СОРОСКИ АГЕНТ. Много добре им действа и престават да лъжат хората колко полезно е да гладуваш като нямаш пари за СУДЖУК. Или поне за хляб