Безработният българин: Най-често мъж със средно образование

Две трети от всички заети работят в сектора на услугите
75
Безработният българин: Най-често мъж със средно образование
Снимка: архив, БулФото

Безработицата намалява през второто тримесечие на 2017 г. в сравнение със същия период на миналата година, показват данни на НСИ.

Безработните българи са 213.9 хил., а коефициентът на безработица - 6.3%. В сравнение с второто тримесечие на 2016 г. броят на безработните намалява с 51.7 хил., а коефициентът на безработица - с 1.7 процентни пункта.

От безработните 123.9 хил. (57.9%) са мъже и 90.0 хил. (42.1%) - жени. 13.4% от българите без работа са с висше образование, 48.8% - със средно, и 37.8% - с основно и по-ниско образование.

Продължително безработни (от една или повече години) са 118.4 хил., или 55.3% от всички безработни.

36.2 хил., или 16.9%, търсят първа работа.

Повече са и заетите във възрастовата група 15 - 29 навършени години. Коефициентът на безработица е 9.5%, или с 1.4 процентни пункта по-нисък в сравнение с второто тримесечие на 2016 година.

Общият брой на заетите на възраст 15 и повече навършени години е 3 171.7 хил., от които 1 681.4 хил. са мъже и 1 490.4 хил. - жени.

В сектора на услугите работят 63.1% от всички заети, 29.4% - в индустрията, а в селското, горското и рибното стопанство - 7.4%.

От всички заети 3.7% са работодатели, 7.4%  - самостоятелно заети лица, 88.0% - наети лица, и 0.9% - неплатени семейни работници. От общия брой на наетите 76.2% работят в частния сектор, а 23.8% - в обществения.

С временна работа са 141.7 хил., или 5.1% от наетите лица.

Заетите лица на възраст 55 - 64 навършени години са 570.6 хил., или 58.3% от населението в същата възрастова група (62.2% от мъжете и 54.7% от жените). В сравнение с второто тримесечие на 2016 г. коефициентът на заетост се увеличава с 3.5 процентни пункта, като увеличението при мъжете и жените е почти еднакво - съответно с 3.4 и 3.5 процентни пункта.

Икономически неактивните лица в тази възрастова група са 1 296.7 хил., или 28.2%. От тях 115.6 хил., или 8.9%, са обезкуражени лица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още по темата: безработицазаетостнси
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
Ци преди 6 години
И сега какво?
44
1
 
12
 
! Отговори
до 43 преди 6 години
Това показва, че училището и реалния живот са две напълно различни неща и не само, че не си помагат, а дори си пречат. Защо при нуждата на толкова продавачки, камериерки и миячи на коли, училището не ги произвежда готови и научени? Да махнат тогава тая биология, химия и физика и да сложат в клас един пост-терминал и пет щанда и да научат учениците на складовата програма на Лидл и Кауфланд. Или да сложат една рулетка и карти и да те обучат за крупие, за да не трябва да си губиш 12 години за нищо.
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубаво е, когато започваш да учиш нещо, да помислиш и за реализацията след това. И тук трябва да се намесят и родителите малко. Аз преди години исках да уча астрономия - далечната 1987г., по времето на соца. Баща ми кротко ми отговори - добре дъще, но какво ще работиш после ? В България има само една обсерватория - на Рожен, другия вариант е да станеш учителка. И аз се отказах от астрономията........ Това е положението. Сега синът ми иска да става пилот - но има проблем с очите......не може.
42
0
 
14
 
! Отговори
до 41 преди 6 години
"какво да правя"? Господине, племенникът ми( 41г) навремето( около 1996) напусна Техническия унив., защото "знаел всичко"( завършил е МГ) и започна да ремонтира коли( родителите му казаха, че трябва да работи).По-късно и двамата починаха.Около 2006г. племенникът следва история ЗАДОЧНО( това му било интерсно).След дипломирането с ОТЛИЧЕН и няколко години отново ремонт на коли, сега е БОЯДЖИЯ в строит. бригада, работи като "естет", с желание и се радвам, че е човек с интереси и умения.
41
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 25и като учат за инженери, какво ще работят ако не са от София или Пловдив?В Стара Загора например, ако щеш и в Майкрософт Америка техн. директор да си бил и 3 езика да знаеш, пак няма какво да работиш, освен да нареждаш рафтове в кауфланд.
40
3
 
4
 
! Отговори
системата преди 6 години
Излизаш такъв от училище, защото системата те формира точно такъв и на системата им трябваш точно такъв - зле подготвен за живота, без реална самооценка и натоварен с нереални очаквания и покорен на авторитетите. Никой не ме е питал на 6 години какъв искам да излизам от училище и дали въобще искам да влизам в училище. Училището е задължително, не защото искат да научиш нещо, а точно обратното, за да те социализират (тоест направят част от системата). Пусни си Джоржд Карлин преди лягане...
39
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как няма да си безработен със средно образование като излизаш от училището абитуриент броящ до 12 без никакви умения.Дори да станеш продавач в хранителен магазин пак трябва да те обучават допълнително,келнер също.За други подобни професии също(ниско платени са за съжаление а без тях не може).Без занаят си.Дипломата за средно образование не ти дава абсолютно нищо.Много и дипломите за вишУ също са кухи.Освен дипломи трябват и знания,умения и да си ги отстояваш пред работодатели или си казвате чао.
38
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
55 до 70 г. са 1,5 милиона и не могат нито да се пенсионират нито никой не ги иска на работа.
37
1
 
15
 
! Отговори
какво да правя преди 6 години
Дайте някакъв съвет тогава, че за съжаление съм се родил и аз - бял мъж с езикова гимназия на 35 години и попадам в най-лошата категория. Като има ли някакъв шанс за мен да водя нормален начин на живот или да гледам за въжета вече?
36
7
 
2
 
! Отговори
до 37 преди 6 години
Проблемата ти е , че не можеш негадяй си .. лош материал.. Няма ядрен физик .. Има машинен инженер в техническия университет и физик в СУ. А ядрен физик или инженер само специализация.. която лесно можеш да промениш. Работа за машинни инженери и физици има колко искаш
35
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не пишете, колко висшисти работят по специалността която за завършили. Повечето работят обща работа- продавачи, бармани, сервитьори и т.н.. Даже една позната с 3 висши искала да започне работа като касиер в магазин ХС и са я отхвърлили като прочели в СВ- то, че е с 3 висши.
34
7
 
8
 
! Отговори
пацо преди 6 години
то навсякъде по света, таксиджии, охрана, шофъори и всякакви нископлатени работи за нискочели хора се работят от емигранти, но тука сега си ги работят бившите военни и работници. Е с такива хора какъв растеж и напредък да имаш, то умните при падането на режима се изнесоха. Процентно местното население е много необразовано поради спецификата на режима - работническа класа и военни, неадекватни знания и умения за днешната действителност.
33
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименако вместо да преписваш малко се беше понъпънал, нямаше да занимаваш хората с глупости. Може ли да ни обясниш как да решим кое аджеба ще ни е полезно, щото аз искам да съм ядрен физик ама тука на село АЕЦ няма, пък и докато завърша и Козлодуй ще го затворят, кефи ме и автомобилостроенето, ама на никоя автомобилен концерн не се е спънал да построи един завод тука. И както пита катаджията - Кво праим ся
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До пацо Бившите работници в Соц. завод са пред пенсия , още малко няма да има кой да плювате , комунисти няма да има .. а да видим какво ще правите тогава , с кой ще си чешете езика и кой ще ви е виновен..
31
5
 
8
 
! Отговори
пацо преди 6 години
То тва и без статистика е ясно. Профила е следния - бивш работник в Завод, със средно подарено соц. образование, смятащ себе си за по умен и по голям тарикат от докторчетата, инженерчетата, финансисчетата и т.н. щото те са балами с ниски заплати а и няма какво да краднат, не иска да се преквалифицира защото си знае достатъчно, но е лошо че здрвеопазване, транспорт и т.н вече е платено, а при бай Тошо е най-добре, а сега тия *** вишистите са го прецакали, ама си свари ракия и нЕма им работи на
30
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
бизнес-администрация ставаш секретарка..Бъркате властта с образованието.. Този кара кола от 200хил. защото е във властна групировка, защото е станал васал на някой който кара яхта , а не заради образованието. бизнес администрация ..
29
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 32 Завърши и ти бизнес администрация и карай и ти 5коли по 200хил.
28
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
28 шефът ми е завършил бизнес администрация, и ако съдя, по колата му за 200 000 лева, хич не му е лошо.
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Факт Не знам държава да има достатъчно инженери и достатъчно лекари все недостигат..
26
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Учат икономика , психология , социология , политология , бизнес-администрация.. Защото е лесно да завършиш.. В цял свят няма работа за такива негодяи.. Ако си завършил нещо такова лесно е унижение не гордост..