Безработицата намалява още през юли - до 6.7%

Най-търсени са учителите и продавачите
24
Безработицата намалява още през юли - до 6.7%
Търсят се учители. Снимка: архив, БулФото

Безработица от 6.7% през юли отчете Агенцията по заетостта.

Сравнението с предходния месец показва намаление от 0.1 процентни пункта, а спрямо юли миналата година безработицата се свива с 1.5 процентни пункта.

Броят на регистрираните безработни в бюрата по труда през месеца е 220 884. Те намаляват с 3 283 души (1.5 на сто) спрямо предходния месец, а в сравнение с юли 2016 г. - с 47 216 лица (17.6 на сто).

Започналите работа през юли 2017 г. безработни са общо 18 300, от които 16 028 на първичния пазар на труда. В субсидирана заетост са включени 2 272 безработни. От тях 573 са започнали работа по програми и мерки за заетост от Закона за насърчаване на заетостта. По схеми на ОП РЧР на работа са постъпили 1 699 безработни.

Заявените в бюрата по труда свободни работни места на първичния пазар през месеца са 15 698, като от тях частният сектор е обявил 60,3%. В сравнение с юли 2016 г. броят на заявените свободни работни места на първичния пазар нараства с 440 или с 2,9%.

Най-много свободни работни места са заявени от преработващата промишленост (4 933); търговията (2 600); административните и спомагателните дейности (1 638); образованието (1 310); строителството (963) и др.

Най-търсените са учители, продавач-консултанти, работници в преработващата промишленост, оператори на стационарни машини и съоръжения и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: безработица
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А боят на нерегистрираните безработни е над милион, тях броят ли ги в стъкмистиката?Намалявала ... ама друг път!
17
1
 
0
 
! Отговори
До Бойко Б. преди 6 години
Сталин е от богоизбраните и за него всички в СССР не бяха негови.Вземи се образовай.
16
0
 
11
 
! Отговори
Истина преди 6 години
То и хората намаляват.
15
1
 
8
 
! Отговори
Смешник преди 6 години
Споко сега през септември октомври ноевмри ще се повиши безработицата
14
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 17 години работя на терминал 1 и всеки божи ден виждам стотици млади хора да се изнасят с ниско тарифните авиолинии! Ще дойде ли ден в който няма да има изнасящи се млади хора? Едва ли! Когато ги попитам защо не си стоите и да работите за българия те ми казват. Ние не работиме за българия а за мутренските бизнесмени на българия. С тези ниски заплати неможе да отгледаме децата си затова няма да работиме за без пари! Стъкмистиката да очаква 0 % безработица защото няма да има кои да брои!
13
2
 
18
 
! Отговори
Бойко Б. преди 6 години
Когато всички българи се или изнесат от страната или измрат тогава ще регистрираме най-ниската безработица и няма да има проблеми. И аз като другаря Сталин, по отношение на своите.
12
1
 
18
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
Разбира се,че безработицата намалява,едни бягат от България,а други които са изчерпали парите си за безработни,вече не ходят да се разписват като безработни,защото не виждат смисъл и се отчита,че безработицата е намаляла,кого лъжем???
11
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на Герб!!! Никога повече червеношийки подвласни на кремъл.
10
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абсолютна ЛЪЖА! Безработицата е скочила с 10% и това е достъпна информация. #Кой? плаща за такива статии?
9
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Безработица спада с 6.7%, а българското население с 10 %
8
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все по добре живеем под мъдрото ръководство на г-н Борисов и партия ГЕРБ. Безработица няма никаква, все по трудно намирам ***, които да ми работят за 300лв.Киро Гела - робовладетел
7
1
 
13
 
! Отговори
стъкмистика... преди 6 години
Опитвам се да кажа, че най-вероятно има един процент на безнадеждно безработни лица, които към момента нямат никакъв шанс да се впишат при сегашните условия на пазара на труда. Освен това, най-вероятно е по-голямата част от продължително безработните лица, изобщо да не се регистрират в бюрата по труда. Това не е само проблем на България, а и на почти всички развити съвременни икономики. Просто няма как новите технологии, които целят автоматизация на труда, да създават нови раб. места.
6
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе ей *** скоро и вас ще горим кви са тея глупости дето пишете - намляваща безработица , увеличаващ се дохоод ала бала то хляб няма вие пасти ядете то и френската революция не е истинско събитие по вашите брътвежи. Скоро ще има щурм и линч
5
3
 
12
 
! Отговори
стъкмистика... преди 6 години
Според мен, безработните са дори двойно повече! Някой трябва да отчете и съкратените работни места през месеца, респективно годината, за да бъде статистиката по-точна. Има много хора, които дари не се регистрират в бюрата по труда, след като бъдат съкратени, а веднаги си намират друга работа. Особено ако тези хора притежват образование и квалификация, които са търсени на пазара на труда. Така не може да се прецени, колко реално са свобоните позиции през годината, и дали има достатъчно за всички.
4
1
 
23
 
! Отговори
Ethash преди 6 години
Мен госпожата отговорна за безработните до 29 годишна възраст в ДБТ Варна какво ли не направи, за да ме откаже да ходя в бюрото по труда. Много злобна и невъзпитана жена на държавна длъжност. В този смисъл как да не вярваш на подобна статистика.
3
1
 
23
 
! Отговори
WTF преди 6 години
Нека впишат и всички емигрирали да видим тия %
2
2
 
30
 
! Отговори
Емил преди 6 години
Безработен съм, но регистрацията на борсата изтече. Държавните чиновници отчитат намаляване на безработицата, но това е стъкмистика, за да отчетат по-добри "резултати".
1
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И ще намалява главоломно до 5 години след което няма да останат и статистици да изчисляват безработицата.А Баце не е много по математиката когато не става въпрос за заеми естествено.

Спонсорирани публикации