Руснаците пестят от... водка. Продажбите й се сриват

Същото е и с вината и шампанското заради скока на акцизите
15 авг 2017 15:45, Надежда Бочева
37
Руснаците пестят от... водка. Продажбите й се сриват
Снимка: архив, Ройтерс

През първата половина на 2017 г. в Русия е отчетен съществен спад в продажбите на алкохол в сравнение със същия период на миналата година, съобщава "Известия", като цитира данни на Федералната служба за регулация на алкохолния пазар.

Продажбите на водка са намалели с 20% до 318 млн. л, на вино с 15% до 223 млн. л и на шампанско с 40% до 63 млн. л. С 10% са нараснали продажбите на напитки на основата на вино, които са достигнали 127 млн л.

Търговските вериги и производителите също отчитат спад в продажбите, но не в такъв мащаб.

Експерти смятат, че руснаците икономисват от алкохола, който става все по-скъп заради повишените акцизи.

Спадът в продажбите на вина и водка се потвърждава и от Мария Курносова, директор комуникации в "Ашан Россия". По думите й най-голям е спадът при водката.

При вината и шампанското най-голямо е намалението при вносната продукция. Продажбите на шампанско от френската провинция Шампан са паднали с една трета. Потребителите се пренасочват към по-евтините пенливи вина, чиито продажби растат спрямо миналата година. Като цяло експертът обяснява спада с  ръста на акцизите.

Тя допълва, че традиционно в Русия потреблението на качествено вино е в рамките на 2 л на глава от населението годишно, докато в Европа надхвърля 20 л. Повечето потребители не искат да рискуват с купуването на неизвестно вино и вземат или проверени марки, или твърд алкохол, пояснява тя.

От Metro Cash & Carry посочват също спад при пенливите вина и водката, но отчитат ръст в продаденото вино.

Потребителите спестяват, като купуват вместо вино по-евтини напитки на винена основа, казва председателят на Съюза на лозарите и винарите Леонид Попович. Хладното лято освен това не подпомага продажбите на вино.

При това представените официални данни не отчитат търговията в селските райони, уточняват авторите на статистиката.

Тези данни се отчитат от единната информационна система едва от 1 юли.

В селските райони се купуват 17% от общо продадените в страната алкохолни напитки, показват данни на Центъра за федерални и регионални изследвания на алкохолния пазар. При това в повечето населени места няма магазини.

По данни на здравното министерство през 2016 г. руснаците са изпили с 0,2 л по-малко алкохол, в сравнение с 2015 г.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 14И в България се продават напитки на основата на вино - шампански с плодови сокове, испанска "Сангрия", сайдери, радлери на основата на бира, слабоалкохолни коктейли.Ама ти откъде да знаеш? Пиеш си парцуцата барабар с първака и патоките, сварена от мухлясали плодове или цвят от бъз, акация, равнец...Сакам да ти каем, дека нашенецо пие кво ли не, само да напраи главата, да псува и да се бие!
24
0
 
3
 
! Отговори
u4en преди 6 години
До 123Дават ни я за пример - и ни караха да се учим от тях ! Добре.че сме ***!
23
5
 
8
 
! Отговори
Миял преди 6 години
Ще пият Антифриз.Бяхме им изпратили ДЕНАТУРИРАН СПИРТ за почистване на детайли.Те взели че го изпили. Пратихме им допълнително.
22
0
 
0
 
! Отговори
Димитрий преди 6 години
Ам то алкохола на руснаците не е проблем ве оуееей.
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спадат продажбите на акцизния алкохол а се увеличава продажбата на ментаци и деривати. Руснаците много трудно ще се отучат от употребата на алкохол
20
3
 
11
 
! Отговори
Рашко преди 6 години
Браво! Руснаците най-накрая се научиха да пият чист, нерафиниран петрол. Е сега вече жална й мaйнa на тая планета.
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Просто са минали на Болярщик или политура
18
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В повечето населени места в русия няма магазин...... ха хаВъй, а аз си мислех, че са по добре от Сомалия и Бангладеш. Великата русия е наравно с Венецуела и С. Корея.....ха ха, много унизително. Дано путин е на власт още дълги години. Така ще усетят вкуса на тревата.
17
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямало ефект от санкциите . Щом и водката спря...лоша зима ги чака крадците на чуджи земи :))
16
13
 
6
 
! Отговори
Гурбетчия преди 6 години
Статия хранилка за търтеите на Соррошшш. Чакаме още много вариации на тема бояришник, изявявайте се, дедакът ще ви кихне центове, и ще ви прати мигранти за да ви опрашват. А за най-усърдните ще има лична среща с потупване по рамото и конграчулейшънс. Дерзайте.
15
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Денги нет! Продажбите на водка в Русия спадат, но продажбите на бояришник, антифриз и лосион за след бръснене Тройной се вдигат с 200%.
14
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дори не им идва в главите на *** журналисти, че това е световна тенденция и руснаците нямат нищо общо
13
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това от години е така. По-тежките алкохоли губят пазар, за сметка на бирата и леките алкохоли от години в Русия. Същото е и в България и в цяла Източна Европа в интерес на истината.
12
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С 10% са нараснали продажбите на напитки на основата на вино, които са достигнали 127 млн л....Кои ли ще са тези напитки?Интересно защо няма статистика за напитките на основата на антифриз и данни препарати? Бояришника към кои напитки спада?
11
0
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Е, в това няма нищо лошо. Докато не бъдта увеличени акцизите на почистващите препарати, надали в Русия би станало нещо трагично.
10
4
 
4
 
! Отговори
Pepi преди 6 години
Глупости на търкалета.Нормално е първата половина на дадена година да е по зле от края на предишната.Все пак хората имат огромни запаси от нова година и от зимния период.А лятото по принцип се пие повече бира. После ще кажат - има повишаване на консумацията на водката.
9
9
 
20
 
! Отговори
123 преди 6 години
Самогон и всичко останало се пие просто. Това дето го пият руснаците и най-долните пияници тука не го пият. И тая държава ми я дават за пример ***. То бива толкова да се лъже, ама все пак.
8
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Извадили са резервите от тройнай одеколон :)
7
5
 
3
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Много правилна политика от страна на Кремлин.
6
17
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво ни занимавате с държави от третия свят където по места все още живеят в полуземлянки?

Спонсорирани публикации