Защо не успяваме да догоним европейските доходи?

Какъв ръст на БВП е нужен на България, за да изпълни тази си цел?
17 авг 2017 22:42, Екип на Bloomberg
95
Защо не успяваме да догоним европейските доходи?
Снимка: Reuters

Ръстът на БВП с 3,6% за втората четвърт на годината спрямо същия период през 2016 е една добра тенденция, която започна още от 2015 – ръст от около 3% през всяко тримесечие, като това се очертава като трайна тенденция. Трябва обаче да си зададем въпроса дали това решава основния въпрос, основния ни комплекс – достигат ли нивата на доходите в България средноевропейските.

Това коментира икономистът и бивш финансов министър в служебния кабинет на Ренета Инджова проф. Христина Вучева в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

„С този растеж ще ни е нужно много дълго време, за да догоним средноевропейските доходи, но очевидно ръстът е добър в сравнение с предишните години", каза още тя.

Какъв ръст на БВП е нужен на България, за да изпълни тази си заветна цел? Според бившия първи финансист растежът трябва да е доста по-висок, ако не и двоен. 

По думите на Вучева това обаче не може да бъде постигнато в близко време поради два основни фактора – липсата на ресурси, и, най-вече, липсата на квалифицирана работна ръка. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми скъпи ми "управляващи бизнесмени", даването не е като вземането - нали? Когато лапате, ви е екстра, но когато трябва да дадете - сърце ви се къса.И почвате да въртите и да сучите - "производителноста на труда","растежа","квалификацията".Искрено ви пожелавам - да си останете само вие "бизнесмените" и ромите, там в БГ- да си въртите бизнес помежду си.
24
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не успяваме да догоним европейските доходи?--1. защото нормата на печалба на нашите пишман "бизнесмени" е много висока. казано просто - спестяват от заплатите за себе си!2. защото българина като цяло не живее много, много "в аванс", защото знае, че после "ще боли". големият псевдо скоко до 2008 г беше именно заради нарастналият тогава "авансов живот". това като цяло приклйчи, хората вече са гърмяни зайци.на запад - всичко е на кредит, затова имат "висок стандарт", но и високи разходи!
23
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БерлинАаааа,а какво стана с българо-китайското производство на автомобили?Не беше ли умишлено спънато от конкуренцията?Не са некадърници,не им се дава възможност.
22
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като изключим алчността на българските работодатели, причината за ниските доходи е корупцията. Работя в рафинерия и виждам колко служби висят на врата на фирмата... Като се започне с НАП, пожарна, митниците, РИОСВ, строителен надзор и какви ли не знайни и незнайни агенции идват на проверки само и само да изнудят собственика. Ако не плати спират производството за ревизия или допълнителни проверки...
21
18
 
28
 
! Отговори
Берлин преди 6 години
Защото сте некадърници.
20
4
 
44
 
! Отговори
факт преди 6 години
Бедни сме защото не приозвеждаме. Не произвеждаме,защото внасяме. Най-много произвежда Германия, затова Германия има сметка от ЕС -това и осигурява износа.
19
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И 5000 да е заплатата, цените като се увеличат десеторно и пак няма да стига. По добре е да се намалят малко цените, защото те са увеличени изкуствено.
18
7
 
19
 
! Отговори
Sinehia преди 6 години
Ms i ns olous malaki...
17
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разделен народ не може да просперира.Омраза и завист,само това ни остана.
16
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако бягат срещу нас, ама бързо, може и да ги стигнем. Все някога.
15
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АндрешкоНе само се краде,но и се рекетира или спъва по всевъзможни начини малкото български бизнес,дори средния или по-дребен.Това убива желанието на хората за каквато и да е инициатива.
14
2
 
60
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
Другия фактор,който ни пречи да догоним европейските доходи е,че много се краде-първо от европейските фондове и второ от труда на хората...
13
3
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябваше да не унищожават държавните предприятия,а да ги разработят с нови технологии,както направиха в Чехия и някои други държави.Специалистите избягаха,защото нямаше работа.И в момента картинката е такава,защото българският бизнес е в капан,нито на запад,нито на изток могат да продават и търгуват,зациклили са на едно място.А за да има задвижване на продажбите на разни фирми(чужди или наши),трябва хората да имат покупателна способност и добри заплати.
12
0
 
44
 
! Отговори
Голям оптимист преди 6 години
Още 200-300 години ако западът спре да работи, ама и ние ще имаме куп проблеми, няма да има салам, бира, дрехи втора употреба и най-лошото коли втора употреба. Ще трябва да развъдим цяло поколение магарета и коне и да възстановим производството на каруци!
11
2
 
20
 
! Отговори
до МайМуната преди 6 години
Някой май е загорял.Хи хи хи.
10
6
 
20
 
! Отговори
Zifa преди 6 години
Aide s magareshkata karuca na general radev izprevarvaite ferarito na makarona...
9
4
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Байковциии,Ние нямаме икономика, половината фирми в България са чуждестранни и са дошли заради евтината работна ръка. Ако бяха готови да плащат по 2000? заплата щяха да си стоят на запад. Останалото е казано много точно в статията.
8
1
 
38
 
! Отговори
Ко ти пука кой е. преди 6 години
Така е заложено.Дори не ги и гоним.Политиката е такава.
7
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото много се краде ,присвоява и усвоява.Това ни е национална черта.Особено политиците и измислените партий.БГ. се оправлява от мафия.Те назначават политиците и партийте.Забравете за европейски доходи.
6
5
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо ?Защо?*** много краде, Затуй !Да сте чули депутат в затвора за корупция ?Да сте чули кмет в затвора за корупция ?

Спонсорирани публикации