5,50 часа труд на минимална BG заплата за кило телешко

Швейцарците се трудят 3 часа, за да си позволят кило месо за $50
22 авг 2017 21:25, Бойчо Попов
15
5,50 часа труд на минимална BG заплата за кило телешко
снимка: pixabay

Цените на месото в Швейцария са доста трудни за преглъщане на пръв поглед.

С 49,68 долара Швейцария е на първо място в класация за цените на килограм телешки бут, коментира Bloomberg. Въпреки това тази огромна сума – с около 150% по-висока от средното за света, изведнъж зазвучава по-нормално, когато се вземе предвид и заплащането, получавано от местните: на един неквалифициран работник му трябват само 3,1 часа, за да си го позволи.

Индексът 2017 Meat Price Index проучва относителните ценови нива на месни стоки и труд. Според компанията Caterwings, подготвила класацията, разходите за телешко, риба, пилешко, свинско и агнешко месо в най-големите градове на всяка една от 52-те изследвани страни се сравняват с минималното заплащане. След това изчисленията се ползват, за да се прецени доколко продуктите са достъпни. В страните, където няма минимално федерално работно заплащане, е било ползвано средното възнаграждение на неквалифицираната работа ръка.

„Това показа, че в Швейцария са най-високите цени на месо, а в Украйна са най-ниските“, казва Caterwings, като добавя, че въпреки ниските цени в някои страни на човек на минимално заплащане ще са му нужни дълги часове работа, за да си позволи месо. В същото време „хората в Норвегия ще трябва да работят по-малко от 1 час на минимална заплата, за да си позволят същото количество".

В Индонезия хората трябва да работят 23,6 часа, за да закупят килограм телешко, макар че цената му там е само 9,01 долара. За да купят пък килограм пилешко месо в Индонезия хората трябва да работят 7,3 часа.

При бялата риба най-трудно е за хората в Египет, които трябва да работят 44,2 часа, за да си я позволят. За сравнение, в Швеция е нужно по-малко от час въпреки по-високата цена.

Що се отнася до България, страната се нарежда на 39-то място в класацията като цяло. За българите са нужни 5,50 часа, за да купят килограм телешки бут, но пък едва 2,50 часа за същото количество пилешко месо. Според данните цените са съответно с 48,90% под средното за света при телешкото и с 30,10% под средното за пилешкото.

За закупуването на бяла риба в България са нужни 5,80 часа на минимална работна заплата, а за свинско – 4,40 часа. Най-дълго българите трябва да работят, за да си купят агнешко – 8,20 часа.

Средно за годината българите консумират 53 кг. месо.

Oще подобни новини четете в Investor.bg


15
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1
Защо да учим чужди езици?
Българският език е официален в ЕС.
Това да не е СИВ, та да учим руски?
10
0
 
1
 
! Отговори
Йорд преди 1 година
Тази безмислена информация трябва да ме прави спокоен уверен горд.Непрвкъснато и цялогодишно ни занимават с абсурдно инфо,и си крадат на воля.
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каквоооо ?
Кило телешко, за 11 лева (защото толкова изкарваш за 5.5 часа труд в България, след таксите) ? Откъде ? Това живо тегло с кост ли е ? Телешко с произход Китай, и година на пакетиране 1985а, може би ?
Даже минималната се е вдигнала доста. Аз си мислех, че е още 280 лева.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо не ви се разбира от смо та но то заглавие!!!
7
1
 
2
 
! Отговори
Незнайко преди 1 година
По толкова месо и други храни са давали всеки ден на гладиаторите роби в Колизеума в Римската Империя. За да имат сили да се бият.
Не е било евтино да си имаш роб.
Трябва и да го издържаш.
От друга страна, дори бедните римляни са си имали роби.
Сигурно са ги хранели по-евтино, ако не са били гладиатори де.
6
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В български магазин телешко няма...това е говеждо.Незнам някой прави ли разлика в месото???
5
2
 
19
 
! Отговори
Ко заза ко преди 1 година
Само дето в Бг е аржентинско замразено от фризера на супера ,а на Швейцареца стек в кръчмата.Никъде в Европа кило тележко стандарт не прави 50$ кило в магазина.
4
0
 
24
 
! Отговори
Охобохо преди 1 година
Аз гледам друго. Ставката за час труд в България е 2,50 лв, а за селскостопанска работа във Франция - 10 евро. Изводът е ясен...
3
12
 
8
 
! Отговори
Генади преди 1 година
"Най-дълго българите трябва да работят, за да си купят агнешко – 8,20 часа."

И как го сметнаха това?
ако вземем средна заплата 700 лв и разделим на 21 /работните дни в месеца/ се получава 33 лева на ден и разделеме на 8 часа /работните часове в ден/ получаваме 4 лв/час
Цената на агнешкото на магазина е около 14 лв/кг
Значи за 1 кило агнешко българина работи 3 часа и нещо, а не 8 часа както лъжат в статията
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето истинската валута. Парче месо, а някаква зелена тоалетна хартия
1
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А за се сдобиеш безплатно с няколко тона суджук произведен по специална рецепта, трябва да си пожарникар,прочел само винету и незнаещ нито един чужд език.