Ще се пукне ли пазарът на имоти в Германия?

Пазарът на жилища принадлежи на продавачите и те го знаят
22 авг 2017 12:37, Бойчо Попов
17
Ще се пукне ли пазарът на имоти в Германия?
снимка: Ройтерс

Грит Хилдебранд е купил мечтаната си къща близо до германския град Росток преди две години, като е платил 10% над офертната цена в наддаването. Тя вече се радва, че процесът по покупка на имот е зад гърба й и вече не търси на „нагорещения“ пазар в страната. Откакто е купила имота, цените в града са се увеличили с 11%.

Пазарът на жилища в Германия в момента принадлежи на продавачите и те го знаят. Според Deutsche Bank AG през последните 7 години цените в големите градове се увеличават с 60%, а в Мюнхен на практика се удвояват. В резултат на ръста на цените домовете в 127 града са надценени с 30% през миналата година, изчислява правителството, предава Bloomberg.

Пак според правителството обаче рискът от корекция е малък заради ниското ниво на задлъжнялост на домакинствата.

Перспективите за формирането на балон на пазара на имоти в Германия подтикна правителството на Ангела Меркел да предприеме превантивни действия на фона на подготовката за националните избори през следващия месец. Берлин е сред водещите критици на политиката на ниски лихви в еврозоната, която подкрепя ръста на цените на имотите.

През юни правителството даде на финансовия регулатор повече правомощия да се намесва, ако цените на жилищата достигнат неустойчиви нива.

"Само по себе си повишаването на цените не е достатъчно, за да се създаде балон“, коментира Майкъл Войгтланген, експерт от Института за икономически изследвания в Кьолн. "Имаме стабилен ипотечен пазар с стабилни съотношения на собствения капитал и сравнително умерени нива на жилищно строителство", допълва той.

Нещо повече, купувачите на жилища в Германия са склонни да държат имотите си в продължение на години, вместо да ги продават спекулативно, за да избегнат плащането на данъка върху спекулативните продажби. Това прави пазара по-устойчив на спадове, каквито бяха наблюдавани в Ирландия и Испания след финансовата криза.

"Едва ли някой купува апартаменти с очакванията, че ще може да ги продаде скоро след това за много повече пари", посочва Матиас Пинк, директор германски изследвания в консултантската компания Savills Plc.

Цените на имотите в Германия отчитат 31% ръст за петте години до края на второто тримесечие на 2017 г., показват данни, събрани от Асоциацията на германските банки Pfandbrief или VDA. Купувачите в момента се възползват от рекордно ниските лихвени проценти и нарастващите доходи, за да купят в държава, в която хората традиционно предпочитат да живеят под наем.

Очакванията са през следващите години цените на имотите да продължат да се увеличават, коментира главният изпълнителен директор на Deutsche Wohnen AG Майкъл Зан. Централната банка обаче поне засега не вижда причини за тревога. "В момента в Германия няма балон в областта на недвижимите имоти, който сериозно застрашава финансовата стабилност", казва членът на борда на директорите на Bundesbank Андреас Домбрет. Той обаче предупреждава, че „светофарът мига в жълто“.

Сигурно има признаци, че бумът на недвижимите имоти в някои германски градове може да се е променил. Във Франкфурт, Дюселдорф и Щутгарт жилищните наеми вече не се увеличават, което предполага, че може да се забави и ръста на продажните цени, коментира Юрген Михаел Шик, президент на Германската асоциация за недвижими имоти (IVD).

"Днешните наеми са индикатор за цените на утрешния ден", казва той. „Германия догонваше други пазари от 2010 г. насам, но този процес вече свърши“, смята той.

 Oще подобни новини четете в Investor.bg


17
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В София читави имоти на цената си не се задържат много, един хубав имот, на вярната цена, може да се продаде и за 2 дни.
Ако нещо се търкаля по сайтовете повече от месец, то тогава апартаментът има нереалистична цена за това, което представлява - размер, състояние, етаж, статут, проблемно преустройство. По мои наблюдения това са имоти, надценени с 10 и повече процента, чиито собственици не държат да продадат. Cлед месеци по сайтовете, даже дигат цените.
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добра новина за пазара на имоти в беркенландия. А още по-добра е, баце прави кво му каже меркел следователно и при нас ще се спука но много по-шумно!
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лъжи. От Лидъл може да си купиш стек апартаменти за 5 ойро, и 1 бира за подарък.
13
1
 
6
 
! Отговори
ХА-ХА-ХАААААААА преди 1 година
БАЛОНА, ЩЕ СЕ СПУКАКОГАТО ПОЧНАТ ДА ФАЛИРАТ ГЕРМАНСКИ ПРЕДПРИЯТИЯ, И КАТО НЯМА РАБОТА, КАКВО ЩЕ ПРАВИШ НА ТОВА СУХАРСКО, СКУЧНО И ИНДУСТРИАЛНО МЯСТО, НЕ Е ДАЛЕЧ ДЕНЯТ , ДАЖЕ ЗАПОЧНА :))))
12
0
 
7
 
! Отговори
Имоти преди 1 година
Те и в София са надценени достатъчно. Не може жилищата в София да са вече на нивото на тези в Москва. Даже цените са и по-високи!
Спекула е че има недостиг. В сайтовете вече месеци на ред се търкалят едни и същи жилища. Има и много ново строителство, но друг е въпросът, че се търсят жилища около спирки на градския транспорт, където е и презастроено. И не може за една намалляваща по население България да има недостиг.
11
4
 
4
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 1 година
Живея от 3 десетилетия в Мюнхен и съм в течение на нещата. Цените на наеми и апартаменти растат стабилно с 10% на година и това ще се запази още доста време. Кв.м. струва между 4 и 10 хил.евро, при наемите е 15 до 25 евро на квадрат, консум. разноски са отделно. Търсенето е няколко пъти повече от предлагането, защото Мюнхен е огромен работодател с по-високо заплащане от другите градове. Балон няма да има, зашото за да вземеш 300-500 хил. трябва да участваш с поне 30-40% собствен капитал. Поздрав
10
0
 
2
 
! Отговори
ив преди 1 година
Това,което строим в Кьолн го продават около 4 000 е/квм. При това на доскорошни ниви или фабрични райони. Правим ги със същите по качества материали от преди 15 год.,но тогава цените бяха наполовина. Печели двойно инвеститора,не строителя. Общо взето хората купуват за да си спасят парите от инфлацията.
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не им трябват имоти на германците, само евтина бира и по един фолксваген да си носят багажа.
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В София също има имотен балон.
Продава се на зелено на голи думи и това че цитирам -стрителя и инвеститора били доказани и толкова .
Цените са нереални и надути до нива които не съответстват на ръста на заплатите.
Финансисти и анализатори от международни фирми официално предупредиха че пазара в София е в ситуациа на ИМОТЕН БАЛОН.
Брокерите обаче пускат само платени статии през месец как цените растяли
Лихвите от догодина ще бъдат вдигнати постепенно така че мислете хубаво
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 5 В България е РАЗВИТ ТРУДА НА ЧЕРНО. Затова е така.
МАСОВО се водиш на работа в Даржавата , но не работиш. Просто си работиш на черно и взимаш 2-3 хил. А тези от 500 – 600 не ги търсиш, а ти плащат осигоряването.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една къща струва в диапазон 450 000 евро до 850 000 евро,а един стар апартамент на гредоред 230 000 евро,ако е нов и над 100 кв.м от 350 000 до 570 000 евро,гараж 22 000 евро!
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Германия кв/м е около средната работна зАплата. .а в една УНИКАЛНО УРЕДЕНА СОФИЯ Е ОКОЛО 3-4 сРедни заплати. . Крайно време е да се спука БАЛОНА В БЪЛГАРИЯ ...
4
0
 
7
 
! Отговори
www преди 1 година
В средно голям град е над 3000евро/кв.м., но там се плаща чисто площта на апартамента, без общи части.
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
средно около 1800 евро/кв.м
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко е гд кв. Метър в германия
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Риска не е от задлъжняването на домакинствата, а от задлъжняването на инвеститорите. Когато пазара се пренасити и си еб*** мама*та