Глобите за нарушения при храните скачат до 4 бона

Проектозакон забранява рекламата на храни с ГМО
17
Глобите за нарушения при храните скачат до 4 бона
Снимка: архив, Ройтерс

По-сериозни глоби за нарушения, свързани с храните, предвижда проектозакон, одобрен от правителството.

Кабинетът предлага на парламента санкциите за нарушения да се повишат чувствително - с глоба от 2000 лв. до 4000 лв. да се наказва този, който произвежда и продава храна или хранителна съставка в нарушение. Същата глоба ще се налага и при използване на добавки, които не са разрешени или са в по-високи от определените в европейските регламенти количества. В момента санкциите са в диапазона 250-500 лв.

Създава се Национален съвет по храните, който ще е постоянен консултативен орган. В него ще участват представители на всички заинтересовани страни.

За първи път се регламентират изисквания при търговия с храни от разстояние и се въвежда регистрация на превозните средства не само за транспортиране на храни от животински произход, а и на храни от неживотински произход – брашно, хляб, хлебни и сладкарски изделия, като се въвежда изискване за обозначаване със стикер, удостоверяващ регистрацията.

Голямата новина за предприемачите е, че в проекта се предвижда влизането на фирма в "хранителната верига" да става по бърза и лесна процедура - с подаване на заявление за вписване с регистър, който ще се води от агроминистерството, пише в. "Сега".

Идеята е всеки обект за производство, преработка или дистрибуция на храни да може да заработи до 5 работни дни след подаване на заявлението и придружаващите го документи. В момента регистрацията и одобрението отнемат многократно повече време. Бързият старт и спестеното време ще позволят на новаците, навлизащи в бизнеса с храни, да направят с около 500 млн. лева приходи повече, отколкото при запазване на сегашната по-тромава процедура, твърдят авторите на проекта.

Със Закона се забранява рекламата на генетично модифицирани храни и храни, за които има нормативно въведени ограничения за употреба от деца.

Санкциите за нарушения, свързани с ГМО храните, остават като в действащия закон. Всеки, който произвежда и продава ГМО храна или използва съставки мутанти, подлежи на глоба от 25 000 до 35 000 лв. При повторно нарушение санкцията е от 35 000 до 70 000 лв.

През лятото на 2016 г. управляващите се опитаха да прокарат нови, по-ниски санкции за използване и производство на ГМО храни. Това доведе до остри критики и предложението не беше прието. В момента законът предвижда, ако в дадена храна - например вафла или чипс, има над 0.9% ГМО, това задължително да бъде записано на етикета. Експерти твърдят, че по традиция най-много ГМО се среща в съставки, които се използват за кайма, колбаси, вафли, бисквити и други сладкарски изделия, както и в пуканки.

Одобреният вчера проект всъщност не е нов, а бе изработен от кабинета "Борисов 2" миналата година, но така и не стигна до приемане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: храни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До хИскам да ми докажеш,научно, цялата си конспирация.
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
250-500 лева ?!?!!? Че това са оборотите за 10 минути бе ? На месец, об *** храни, ще пестя по 10 000 лева, а те, ще ми искат по 500 - Имаме сделка !
14
0
 
2
 
! Отговори
х преди 6 години
Купувайте от дребните селски производители български продукти,ако трябва се организирайте помежду си,в групи,само това е спасението!
13
0
 
2
 
! Отговори
х преди 6 години
ГМО производителите са химическите фирми,компании.Тяхната цел е да продават повече химикали и ГМО семена.Те разполгат с големи възможности да влияят на политици или други персони(когато е необходимо).Включително и да се дават субсидии(от вашия джоб),които да подбиват цените при традиционното проиводство.Обаче всичко се уврежда - хора,земя,вода,животни,пчели,зарязяват се и здрави естествени растения в прородата и т.н.Понякога на външен вид не може да се различат заразените от естестествените.
12
2
 
0
 
! Отговори
Някой преди 6 години
До Анонимен11Останах с впечатлението, че Вие си мислите че брашното което ще купите от магазина за да направите домашен сладкиш не е направено от генно модифицирана пшеница. Това не е така - Уверявам Ви. Изгледайте този филм "Светът според Монсанто". Просто няма никакъв шанс да избегнем ГМО поне на този етап и при тези обстоятелства.
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма продукт без ГМО. Това ви го казвам от личен опит. Към която и стока да посегнете в магазините винаги ще попаднете на продукт съдържащ ГМО. До такава степен производителите са станали нагли че предпочетат лесните милиони пред това да ви запазят здравето на вас и вашите деца. Няма детски продукт без отрова. Най много отрови са във вафлите бонбоните детските закуски особено в кремовете в понички и киэли. Не купувайте нищо за децата от магазините. Правете им домашни сладки!
10
0
 
0
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Като си напаразувам в магазина ,за да си закарам хляба до в къщи ще ми трябва ли специално разрешение и стикери на колата.
9
0
 
0
 
! Отговори
Някой преди 6 години
Е дори и да се приеме това - Ще продължи до следващата визита на някой високопоставен другар от САЩ, или пък докато не извикат Винету на спявка във Вашингтон. Който не ми вярва - Да погледне в тубата за филма "Светът според Монсанто" (американски филм). Много е интересен. Изгледайте го и преценете дали шансовете да се пребори някой с ГМО не клонят към минус безкрайност.
8
1
 
1
 
! Отговори
пепе преди 6 години
Стига сте пробутвали тези ГМО-дъвки и простотии.Тези които трябва да глобяват трябва да изчистят Българските ресторанти от това да ядеш и после да Д-рискаш...по морето не се издържа вече. Аз не познавам, човек без хранително натравяне вече. Никакъв контрол няма над ресторанти, закусвални и улични търговци. Люпят семки, пипат пари, пушат, бъркат си в ... и после ти правят сандвича. Това и в арабския свят го няма.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това не са по-високи, а подигравка с потребителите! Сравнете глобите от закона за фуражите(храната за животни) с тези и ще видите, че човешкия живот е по-ниско от тоя за животно за храна!
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Га не стане 50 000 глобата, чорбаджиите ще бухат ГМО и вредни мазнини и подсладители. С тези 2000 лева глоба няма да им навредите на бизнеса изобщо.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По добре глобата да е 4 тона суджуци .
4
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Първо изчистете Кирков пазара, пардон женския пазар.
3
1
 
1
 
! Отговори
Потребител преди 6 години
Преди да вдигат глоби, първо да изчистят БАБХ, защото с тези глоби корупцията ще става все по-голяма и храната която се продава ще става все по-некачествена и лоша. От такива простотии само печелят големите производители и дистрибутори, които ни пробутват всякакви ***, но одобрени и написани правилно. Примери колкото искаш, като започнеш от кривите краставици и стигнеш до последния хит със заразените яйца. Българите вече предпочитат да купуват от Сърбия или Македония продукти.
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи могат да ни ги пробутват,но не и да ги рекламират.Щом няма реклама,яж народе,трови се.Трябва да се забрани производството,а не рекламата.
1
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не беше ГМО технологията Папаята щеше да изчезне, а скоро ако не се намеси и Банани няма да ядете. ГМО не значи отрова.

Спонсорирани публикации