Вялите европекти препъват строителния бранш

По-малко и по-малки обекти свиват оборотите в сектора
24 авг 2017 20:02, Бойчо Попов
14
Вялите европекти препъват строителния бранш
снимка: Олег Попов, Investor Media Group

 След силната 2015 г. за строителната индустрия заради приключването на програмния период 2007-2013 г. ситуацията в строителния бранш през 2016 г. и първата половина на 2017 г. отново се влошава, показват данни на Камарата на строителите в България.

2015 г. беше последната по правилото n+2 за усвояването на средства по оперативните програми от предишния програмен период. Заради забавяния на проекти и прехвърляне на средства към други проекти, за да не се изгубят пари годината беше ударна за строителството. И един пример – в последния момент стартира изграждането на Северната скоростна тангента, чието строителство струваше 180 млн. лева.

Това напомпа приходите и печалбите на бранша и секторът отчете постижения, близки до тези от предкризисния период. Статистиката на Камарата сочи, че през 2015 г. приходите от дейността на строителните фирми достигат 16 млрд. лева – близки до най-високото ниво преди кризата (17,7 млрд. лева). В годините назад от 2011 г. до 2013 г. компаниите постигат нива от порядъка на 11-12 млрд. лева.  

В голямата част постигнатите резултати се дължат на европроектите в пътната и енергийната инфраструктура, признават от организацията.

Осезаемо забавяне

Общата тенденция през годините по сегменти показва за сградното строителство плавно намаляване на нивата от 2010 г. до 2014 г. и нарастване през 2015 г. без да достига предкризисните нива. В годините назад инженерното строителство бележи постепенно нарастване, като 2014 – 2015 г. са пикови и в този период се регистрират почти двойно по-високи нива в сравнение с предкризисния период, посочва се в доклада на Камарата.

Строителната индустрия за 2016 г. в България за разлика от предходната година се характеризира със забавена динамика и с връщане отново към отрицателен баланс. Равносметката от данните за строителния бранш за 2016 г. е променлив темп за развитие, заключава се в анализа.

Проектите с финансиране по линия на европейските структурни и инвестиционни фондове остават движещата сила за реализирането на напредък в отрасъл „Строителство”, признава камарата. Само че големите строителни проекти се бавят. Във ВиК сектора заради недовършената реформа новите проекти могат да стартират най-рано в края на 2018 г. ако няма обжалвания. В момента се работи по недовършените проекти от предишния програмен период и по няколко ранни проекта, но за повечето изпълнителите бяха избрани по-рано.

Пътният сектор пък не разчита чак толкова на европейско финансиране през този програмен период. Пътните проекти са значително по-малки, с изключение на недостроения участък на магистрала Струма, който още не е стартирал заради подготовката на промяна на трасето. Това поставя под сериозен риск изпълнението на проекта и сумата за цялата магистрала.

Надеждите на строителния бранш до 2022 г. са свързани с жп строителството. Търгове за над 1,3 млрд. лева обаче са блокирани заради жалби в Комисията за защита на конкуренцията. Така изпълнението им няма да тръгне преди 2018 г., а за строителните фирми разчитат на по-малки проекти, включително и санирането.

Продължението на материала вижте в Investor.bg


14
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
тей тей преди 1 година
До Анонимен

Че стагнация на софийския растеж няма - няма, обаче проблемът е навсякъде другаде. Сега като е сухо вече европейското кранче, се отдалечават всичките проекти за тунели под Стара Планина, укрепване на свлачищата по северното черноморие и тям подобни. А без порядъчна инфраструктура няма как да се развиват регионите, уви. Поне сега като ще се строи по-малко, нека да се прави качествено....
13
0
 
0
 
! Отговори
ми да преди 1 година
След 2020 год ще стане само на евросубсидии!..
12
1
 
4
 
! Отговори
Българина преди 1 година
Едно време бай тошо строеше денонощно без субсидии, що за държава сме щом строителния бранш живее от субсидии, съдебната система е на други субсидии, имамите са на трети субсодии. Цялата държава е на външни независими субсидии, ебаааа си държава на герб!
11
0
 
7
 
! Отговори
nkavrakov преди 1 година
Ами то само на дрога от европари не може да се кара дълго..
Така че ще има свободно падане скоро
Така е и с имотите в момента ,понеже цените ги изстреляха нагоре все едно сме в Лос Анжелис или Копенхаген.Банките дават едни лихви и текат едни филмчета за мечтания дом,само че всички забравяте че е най-притеснително когати изведнъж всички се окажат с уж собствен дом и ипотечните кредити станат рекордни...2008 година не беше далеч ама нали сме късопаметни....скоро ще стане интересно
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европект или европроект като оня мозък със стил тип топ место хип хоп умни мъже
9
0
 
3
 
! Отговори
11 преди 1 година
До Анонимен 7

То "вялите" е правилно, бе малoумен идиoт, ама кво е "европект" не знам.
8
0
 
1
 
! Отговори
Всички европроекти преди 1 година
Се оказаха препъни- камъни за България. Непрекъснато ни препъват..
7
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво е вялите???нещо като голЯмите може би???явно нЕкакАф друг български се преподава вече,якане до поси..не....ужас за моето ухо!
6
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това евроПЕКТИТЕ са голема работа.
5
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сигорно така са свикнали цял живот хора срамота е което е дадено е дадено за всички а не за някои нали с това иначе има оронване на престиж на фирми ми ко орони нали се сещате че ко заведа в брюксел или женева дело какво следва рони престижа на държавата тия данъци не вървят с вода но понеже така ги научихте на държавна институция е време да се замислите чение малките фирми са доста качествени не само един да яде от пая а дали е качествен вие се сетете и то хора професионалисти а не аматиори
4
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От тия проекти главата ме заболя дали валчери на еени и същи в ловеч господа моля не насочваите клиентите се на тия срамота е прохрамите са за всички а колкото до това да ми обеснявате че валчерите са свършили кого да попитам че не са програмата е до 2020 защо само едни да са гладни ли са
3
0
 
4
 
! Отговори
Заглавието моля.... преди 1 година
...заглавието си оправете
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-добре да няма толкова много строителство в София.То не са самосвали с пясък и чакъл то не са бетон-помпи,кранове,бетоновози,трактори,валяци,багери и купища бачкатори от трудноговорящите български.Ест винаги се строи в паркове и градинки.Никъде го няма тва само в Индия и Пакистан може би.
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе из зелените площи и паркове в Младост не се забелязва стагнация на строителният бранш.