За 6 месеца: Туризмът напълни хазната с 2,4 млрд. лв

През полугодието у нас са дошли 3,3 млн. чужденци
25 авг 2017 08:45, Петя Славова
19
За 6 месеца: Туризмът напълни хазната с 2,4 млрд. лв
Снимка: архив, Булфото

2,4 млрд. лева са постъпили в държавната хазна от сектор "Туризъм“ само през първите шест месеца на годината. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова. Сумата е с 13 на сто повече в сравнение със същия период на 2016 г.

Относно летния сезон министърът отчете, че за периода май-октомври се очаква да има над 5,7 млн. нощувки, предимно от българи, което е ръст около 5% спрямо миналата година. Близо 6 на сто се очаква да е нарастването на туристите през целия сезон. Посещенията от Германия, Великобритания и Франция са с около 20% повече. Толкова е и нарастването на летовниците от Чехия и Полша, пише "Монитор".

Руснаците са с 10% повече гостите от Гърция - с 5 на сто, а от Румъния - с 2-3%. През полугодието в страната са дошли 3,3 млн. чуждестранни туристи, което пък е с 8 на сто повече спрямо същия период на 2016 г.

По думите на Ангелкова България все повече се свързва с качество на предлагания продукт, а не като бюджетна дестинация. Според нея доказателство за това са инвестиционните намерения за изграждане на 5-звездни хотели по българското Черноморие.

"Повече информация за тях ще има, когато бъдат завършени плановете, но тези сериозни намерения показват, че сме на прав път по отношение на предлагания туристически продукт", обясни тя.

Относно контрола Ангелкова каза, че проверките на министерството на плажовете и заведенията тази година показали, че нарушенията намаляват "Около 5% са нарушенията в туризма спрямо всички“, каза министър Ангелкова.

При инспекциите на плажове едно от най-честите нарушения било липсата на достатъчен брой спасители. На някои ивици пък се наблюдавало и разминаване между свободната зона за поставяне на чадъри и кърпи и площта с платени чадъри и шезлонги. Най-често отклонението било около 10% спрямо регламента, който предвижда площите да са по 50% от ивицата.

Тази година обаче инспекторите се натъкнали и на по-различни нарушения, свързани неправомерно използване на плажове Ангелкова поясни, че това са случаи, при които има приключени търгове за отдаване под наем, но избраният стопанин не подписва договор и ползва неправомерно ивицата, без да плаща задълженията си към държавата, но извършвайки търговска дейност на нея. Сигнализирали сме компетентните органи и за два от плажовете вече има плащане, бе категоричен министърът.

Също така Англелкова сподели, че е необходимо да се определи статутът на нашите национални курорти, както и дейностите, които могат да се извършват в тях. Това означава да се разграничат местата за семейна почивка, за културно-исторически туризъм или на съчетание от двете, на парти-дестинации и друг вид отдих.

До края на годината у нас ще бъдат разкрити 11 винено-кулинарни маршрута, което е в резултат на високия интерес на чуждите туристи към вътрешността на страната ни, отбеляза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
sousa преди 6 години
Мен prénomme ми Лора Исус де СОУСА. Аз съм с португалски произход днес съм банкер в реформата. Аз предлагам заем между специално имат всички хора сериозно и възстановява заема в обичайното време. Имам 48.580.000.00 евро капитал с моята банка, Еко банка. Предлагат заеми са част от 10 000 евро на безкраен. Моля, не мисля за това като шега, но знае че направи заеми от 8 години и никой не може даказва, че той е погрешно за мен да заблудят или повече доверие можете да посетите моя Facebook профили и
14
0
 
0
 
! Отговори
sousa преди 6 години
Мен prénomme ми Лора Исус де СОУСА. Аз съм с португалски произход днес съм банкер в реформата. Аз предлагам заем между специално имат всички хора сериозно и възстановява заема в обичайното време. Имам 48.580.000.00 евро капитал с моята банка, Еко банка. Предлагат заеми са част от 10 000 евро на безкраен. Моля, не мисля за това като шега, но знае че направи заеми от 8 години и никой не може даказва, че той е погрешно за мен да заблудят или повече доверие можете да посетите моя Facebook профили
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смешното е, че повечето от тези постъпления, не идват от редовни платци, ами от перачите. Бях в хотел, в който един от управителите ми сподели, че на вечер имат писани по 3000 гости на вечер, но капацитетът им беше едва 500. При цена от 250 лева (Екстра делукс пакета, или някаква такава дивоия, иначе бе по 80 лева) на нощувка и шест месеца, активен период, то сами си правете сметката, колко нещо се е прало и колко е постъпило в държавата, само от една съборетина. Нормално, да има постъпления ...
12
0
 
1
 
! Отговори
До тъпия по-долу преди 6 години
Какво общо има оборот с постъпили средства в държавната хазна, специалисте...
11
1
 
4
 
! Отговори
Тъпи преди 6 години
5.7 милиона туристи Х 1000 лева = 5.7 милиарда лева5.7 милиона чуждестранни туристи Х 1000 евро = 5.7 милиарда евроКак са ги сметнали ?
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И това при положение,както добре знаем,че само една малка часг обявяват доходите си реално.
9
0
 
4
 
! Отговори
До 4 преди 6 години
Ти пък къде се буташ? Искал нещо да печели той от туризма, защото какво, какво си направил ти за да печелиш, с какво си допринесъл? Това са данъци, те трябва да отиват за обществено-полезни дейности, а не в джобовете на мързеливи ***.
8
3
 
4
 
! Отговори
военен. преди 6 години
До АнонименЗаплатите на военни и полицай не са увеличаване от 8години, стига сте си мислили друго , то затова в армията има 6000 места и няма мераклии
7
2
 
7
 
! Отговори
promo преди 6 години
туризма пълни, герб изпразва , няма как, закон на природата
6
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Туризма , ще е напълни ами . Валерко ли да е напълни ? Морските общини пълнят хазната на държавата , а им се връща малка част от парите. Тези общини трябва да получават много ппвече пари. За да могат да инвестират в инфраструктура и бизнес. Да печелят още повече туризъм и пари. Неможе бюджета на гр като Варна да е 200 милиона , а да вади милиарди. Как да оправят плажове , как да строят пътища , как да дърпат по-богати туристи ?
5
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато не разбираш нещо, не е лоша за си мълчиш, а журналистите да проверяват, преди да пишат глупостите на някой! 2,4 млрд. е оборот, а не пари в бюджета, ама й е простено на пазарната, толкова си знае, но на журналистите не е!
4
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво печели обикновенния човек от тия милиарди? Даже най нахално собствениците на хотели си избират работници от русия и беларус понеже те били по компететни с руския език срещу месечна заплатка статия 250 евра!
3
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-големият проблем е какво прави държавата с тези пари в хазнатаЕ как какво? Каквото и до сега. Пак ще увеличи заплатите на милиционери и военни и ще се набият едни милиарди пак за магистрали, които след 3 години трябва да се преправят наново.
2
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпроса е,какво ще направи държавата с тези пари,на юг от Царево няма нито едно населено място с канализация а именно там почиват повечето българи а не в слънчев бряг.
1
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Двойният регистър все още съществува в доста хотели. Сумата щеше да е 2-3 пъти повече ако малките хотели, а и не само те не крият заетост. Не плащат туристическа такса на човек, на нощ като прикачат по-малко хора към хотелската програма. По-големият проблем е какво прави държавата с тези пари в хазната

Спонсорирани публикации