Живеем на кредит: Напазарували сме стоки на лизинг за 3,5 млрд.

Данните на БНБ са само за първите шест месеца
29 авг 2017 07:00, Петя Славова
45
Живеем на кредит: Напазарували сме стоки на лизинг за 3,5 млрд.
Снимка: архив, Булфото

Стоки и услуги на лизинг за 3.5 млрд. лв. са напазарували българите - домакинства и бизнес, към юни 2017 г. Това показват данните на БНБ.

Според статистиката на централната банка този тип пазаруване продължава да расте - на годишна база с 6.9 % или с 225.3 млн. лв., а спрямо края на март тази година с 4.2% или със 141.6 млн. лева.

Чрез плащане на части вече се купува почти всичко: от традиционните коли и мобилни телефони през вноски за пенсия и дори проекти за малък бизнес.

Предпочитан от българите все още е финансовият лизинг, при който след плащане на последната вноска се извършва прехвърляне на собствеността над съответната вещ.

Общата сума на вземанията на лизинговите дружества при този тип лизинг са 3.3 млрд. лв, като на годишна база растат с 5.5% или със 173.5 млн. лв, а спрямо края на първото тримесечие на 2017 г. растат с 3.4 на сто или със 109 млн лв.

Според статистиката има едва забележимо, но постоянно намаляване на неговия дял от 96% в края на юни 2016 г. до 95% в края на юни 2017 г.

За тримесечието април-юни са сключени нови договори за финансов лизинг за цели 425.5 млн. лв, като този обем традиционно се увеличава всяка година в началото на лятото. Най-голям обем от финансовия лизинг продължават да държат автомобилите - към юни т.г. покупките на коли са 1.115 млрд. лв като увеличението при тях е със 7.7% спрямо края на 2.16 г и с 2.3 % или с 24.7 млн. лв в сравнение с края на март, пише "24 часа".

Този дял в общия размер на финансовия лизинг продължава и да расте от 32.9% в края на юни 2016 г до 33.6 в края на същия месец на 2017 г.

Стойността на лизинговите договори за леки автомобили е 1.101 млрд. лв. Относителният им дял се увеличава от 29.2% в края на юни 2016 г. до 33.2 в края на същия месец на 2017 г.

Освен автомобили бизнесът пазарува разсрочено машини, съоръжения и индустриално оборудване. Към юни тези покупки са 666.5 млн. лв. и при тях се вижда намаление.

Най-много пазаруват на лизинг фирми и нефинансови предприятия. Техните договори са за 2.994 млрд. лв.

По отношение на продължителността на лизинговите договори предпочитанията определено са към отношения със срок над 1 и до 5 години, които са за 2.4 млрд. лв. Тези договори са 69% от всички лизингови договори, показва статистиката на централната банка.

От данните на БНБ става ясно, че оперативният лизинг, при който се ползва дадена вещ или актив срещу заплащане и без добиване все още не се е наложил на нашия пазар.

В края на юни 2017 г. общите пасиви на лизинговите дружества са 4.165 млрд. лв. срещу 4,022 млрд. лв в края на юни 2016 г. В структурата на пасивите преобладават получените кредити, като относителният им дял нараства от 73.9% в края на юни 2016 г. до 74.1% в края на същия месец 2017 г. Техният размер е 3 млрд. лв. в края на второто тримесечие на 2017 г. като на годишна база те нарастват с 3,8%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
nerealist преди 6 години
До Бедни ли сте?Прочете ли статията- живеем на кредит. Ползваме неща, които не сме платили и не са наша собственост. Какво не разбра? Защо израждаш коли, смартфони, почивки и ала-бала!?
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гоше, жилище се купува когато цените са ниски, а не когато са на върха или около него. Да си изгърмиш кеша за жилище, което му предстои да падне с 40, 50 или 90% цената е наистина много умно :-). И когато го разбереш, ще се намери кой да ти е виновен, но не и самия ти. Дали си теглил кредит или не е въпрос на риск и лична глупост. Но в общество движено от кредита опазването на кеша е висш пилотаж. Т.е. не е за всеки. Кредита формира цикъл-а а той не е като месечния ;-).
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Момчета, както Мартин Армстронг го написа наскоро, ЕЦБ-то ви създава илюзията с ликвидността, а реалноста е че тя е два пъти по-ниска от 2008-а. Изводите са си за вас. Препоръчвам ви, като Мартин, ако не сте гледали "Биг шорт" гледайте го. Сметката си е ваша, сълзите после също. Лично аз се лишавам от скрупули в наказването на наивниците. Но последно в това уравнение, след Рубикон, винаги е оръжието. А повечето от вас сте аджамии там. Така, че умната.
32
0
 
3
 
! Отговори
hmn преди 6 години
До ГошуГалабин Боевски и той като тебе... ама него го изплющяха. Като идеш пак - ще те изплющат и тебе.
31
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледам някои гладници,теглят кредит за Айфон 8,а говорят по Вайбъра,щото излизало по-евтино!
30
1
 
4
 
! Отговори
Я пак преди 6 години
До бедни ли сте , щом мак Доналд и пица хът ги водиш луксозни марки , щом пазаруването в Лидл е за богати гастербайтери на социал , българското море и к у тв и не ти е по джоба и чисто нов Опел внос от запад ти се вижда хай тек то ти си богат умствено , мини през Практ икер да си вземеш наградата една куха поливна лейка ..........
29
3
 
12
 
! Отговори
Бедни ли сте? преди 6 години
50 млрд лева са спестяванията на домакинствата в Бг- според банковите документи. Явно има и доста нетегистрирани доходи.Новите коли са все повече. Всяко семейство има поне по 2 коли, 2-ра ръка. Всеки е с модерен смартфон, в градовете -задръствания. Значи и за бензин имаме щом се карат толкова много коли. Масово се почива на море, у нас и в чужбина- тва не е за бедни хора. Само се оплаквате, не сте бедни, а мързеливи и глуупави.
28
2
 
8
 
! Отговори
Гошу преди 6 години
До До Гошу"Така се прави" за теб. Аз не мисля така. И плюс това вече имам собствено жилище и то в центъра на София. Бях една година в Перу, изкарах доста пари, купих си го, сега му правя ремонтите. Ето така се прави пък за мен :))) Човек винаги трябва да търси, за да намери в тоя живот. А не да бачка 20 години в една фирма с надеждата да "израсте" и да му вдигнат заплатата с 500 лева и това да е връх в живота и мечтите му
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом пазаруваме, значи имаме пари, къде е проблема ?
26
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами кой почна да ви бие да купувате вода от магазина ?!Това е най-скъпата течност.И по технология над 50% вътре водата е чешмяна, съвсем законно.Нали уж сте бедни, защо и водата купувате ?!Нашата чешмяна вода е с много добри качества, не като в Чехия напр. Или Истанбул, където навсякъде пише да не пиете водата.
25
2
 
6
 
! Отговори
До Гошу преди 6 години
Ами почни да изплащаш от 20 годишен бе ;)И защо някой трябва да ти дава гаранции?Жилището ще се доизплати от децата ти, ще го наследят ... такъв е живота, така се прави.
24
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама никой не ви кара насила да купувате, защо се оплаквате ?!Сега отговорноста е ваша, мислете с тези глави.Има ТВ по 4 хил лв, но има и по 900 лв. - избирай.Много е лесно да плюем банките, да алчни са, но никой не ви кара да влизате в тях.
23
3
 
14
 
! Отговори
Гошу преди 6 години
До 22Жилище се купува не на кредит, а с цялата сума накуп. Иначе 30 години изплащане. Ако си като мен на 40 години, кой ти дава гаранция, че ще си жив до 70 годишна възраст, а и какво ще работиш като одъртееш, че да си плащаш вноските?
22
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако купуваш разумно - няма проблем.Ако опиташ да се изхвърлиш много нависоко ... често падаш на земята.Пазарувайте с разум бе, не е сложно.
21
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Винаги се е купувало със заеми, и преди и сега, що се правите на луди?Просто при бай Тошо нямаше какво да си купиш, а сега има.
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И защо си мислите, че всички трябва да са еднакво богати?Един ще има палат, друг ще има колиба. Това е нормално.Хората са различно, доходитем - също.Не казвам че у нас е добре, но все пак сме ми али през комунизма и това е развалило всичко у народа - бит, мислене, поглед към света и себе си.
19
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
поспестих някой лев, като за първоначални разходи за покупка на жилище с креди и взехме да правим огледи с жена, едно не ми харесва, второ не. То тристайно около 100кв. метра се оказа, че струва 200 000 лева или 100 хил евро, за да звучи по малко и викам това е много, дай двустайно и се оказа, че 50 квадрата са 50 хиляди евро, т.е. цена кв. метър си е пак същото, една брокерка пък предлаго двустайно - 46 кв м, чиста жилищна площ за 59 хил евро и се отказах, който може да купи, аз не мога
18
0
 
6
 
! Отговори
Мхм до 15 преди 6 години
Така де, сравнително високи доходи не са 1000лв еквивалент. :)
17
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
бла бал кредит теглят връзкарите, които са началници, бедните обикновени хора не можем да си позволим
16
0
 
29
 
! Отговори
nkavrakov преди 6 години
Хората не разбират че банките нарочно свалят лихвите до отрицателни стойности и така насила карат спестителите да харчат да взимат кредити.Създава се илюзия че купона е за всички,има пари,заплатите се вдигат,но реално банкерите надуха нов балон и при имотите и при всичко ,така е в момента в цял свят.В момента в който запичнат да вдигат лихвите,кранчето спира.Мислите ли че някой ще ви остави спикойно да си живеете и да си плащате уж ниските вноски цял живот или 10 години ?

Спонсорирани публикации