НАП погва фирми, декларирали големи суми в касите

Данъчните подозират скрито разпределение на печалбите
29 авг 2017 14:23, Анисия Иванова
21
НАП погва фирми, декларирали големи суми в касите
Снимка: Reuters, архив

Национална агенция за приходите започва проверки на фирми и нестопански организации, които в своите счетоводни баланси са посочили, че имат голяма сума пари в брой. Данъчните ще проверяват дали селектираните дружества не са извършили по този начин скрито разпределение на печалба.

Според данните, които сами са подали в НАП, 1289 от фирмите имат в касите си по над 1 милион лева в брой, съобщиха от НАП.

Съмненията на ревизорите са, че като декларират голяма сума пари в кеш, фирмите избягват плащането на корпоративни данъци и дивиденти. В най-масовия случай става въпрос за чисто счетоводно изписване на средства от касата в полза на съдружници и свързани с тях лица за разходи, които не са свързани с дейността на дружеството – например, скъпи командировки до екзотични държави, ползване на чужди активи за лични нужди на акционерите и т. н.

Подозренията на данъчните се засилват и от факта, че в момента съществува забрана за разплащания в брой над 10 000 лв.

Ако при проверките бъдат открити данъчни и осигурителни нарушения, ще започнат ревизии, за да бъдат установени неплатените данъци и осигурителни вноски за последните пет години, предупреждават от НАП.

НАП приема сигнали за данъчни и осигурителни нарушения на единния си телефон за цялата страна 0700 18 700 или на електронна поща infocenter@nra.bg.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
От дек на дек? преди 6 години
Имам много сромно желание - да напна нападжийката гербава от Добрич,която напъна и бастиса фирмичката за гербераски суджуци.
20
0
 
3
 
! Отговори
Недоволен преди 6 години
Кога някой ше погне НАП за техните разходи. Струва ми се че и там се разпределят пари без да се плащат данъци. Не знам дали съм прав.
19
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде в цивилизованият свят някой има много кеш. Банките за какво са? Това е манталитет на българинът. Влиза в мола и тегли пари от банковата. Същото е и с фирмите.
18
0
 
0
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Дадаа..за следващата година да знаят,и всичко да,си скрият!хахахааа.. Тиквата и пророците му са уникални ***!
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Масово малки баничарници и пицарии укриват оборот.
16
0
 
3
 
! Отговори
Някой преди 6 години
До ЧОВЕК10Мда, миналата седмица ходих до НАП, и на входната врата имаше лепенка с големи букви. Пишеше "БУТНИ"! Наистина небяха написали "на кога" и "колко", но така си пише на входната врата.
15
0
 
7
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
....а и един етнос живее изцялоот помощи и далавери, трябва пари да се събират...
14
0
 
4
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До сега погваха тези, които имаха малък оборот.Или пращаха уведомително писмо, че според някакъв софтуер, фирмата попада в рискова група и се наблюдава...Какво да се прави, трябва да се събират пари, то,държавна администрация, то армия, полиция, доктори даскали,
13
1
 
4
 
! Отговори
Сандо преди 6 години
мноо ясно, инцвнира се обор, касата разбита и празна зее, вика се полиция, пише се протоколо и сумата дето се води на каса се отписва
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За въпросните пари в касата фирмата вече е платила 10% данък печалба. НАП прекаляват!
11
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Писалият статията няма дори и бегла представа от счетоводство! Как ще "изпишеш" разход за луксозна "командировка", и кеша ще набъбне от това?!?!?! М? Това с кеша е съвсем друга история, но така или иначе дървото ще го отнесат тия дето са на светло. Сивите и партиините фирми няма да бъдат докоснати, както винаги. И после как да не презираш такова управление?
10
0
 
12
 
! Отговори
ЧОВЕК преди 6 години
БРАВО, АМА ТЕЗИ ПАРИ СА ЗА РУШВЕТИ В НАП, НЕ ГИ ПИПАЙТЕ.
9
1
 
5
 
! Отговори
Ник преди 6 години
Това са пари,които ги няма в касата. Отишли са за рушвети. Примерно една фирма има задължения за 2 милиона, а на каса и се води,че има 1 милион. Как става това? Що не си плаща задълженията? Ми защото тез пари ги нямаааа. Само счетоводно са там.
8
1
 
14
 
! Отговори
12513 преди 6 години
В Бг не е за бизнес,това само глупаците не го разбраха.
7
0
 
22
 
! Отговори
Тъпи преди 6 години
НАП могат да закачат изрядни фирми но защо не проверяват собственици на луксозни автомобили и безброй имоти ,сегашни и бивши политици вече собственици на хотели ,няколко апартаменти и др. .НАП защо не проверяват прокурори и съдии които са най богати в БГ ,кметове и бивши кметове .Затова си оставяме най бедната и скап.на страна в целия ЕО.
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До василенавасилено, а затвор за шайката на арменския поп, убили хиляди семейства - кога ше има?
5
1
 
8
 
! Отговори
КУКУ преди 6 години
Брей те открили америка, масово фирмите прикриват печалба за да не плащат данъци. В края на годината като им гледаш финансовите отчети то 1000 лв. , 500 лв. и некви такива според големината на дружеството.
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами законите които са приети от мутрите в парламата позволяват да се правят далавери. Няма ли постоянни представители от НАП назначени на щат и това да им е работата. Да следят за незаконни действия от страна на фирмите? Или ще кажете абе кой е луд да плаща заплати на такива внедрени? Да никой не е луд затова на година милиарди потъват в нечии джобчета необявени мангизи. Вместо да отидат в хазната за пенсии отиват за яхти джипчета мезонети и сладки хубавици.
3
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дали парите си държиш в кеш в касата, или ти стоят на сметката, няма принципна разлика. Разплащателните документи и в двата случая са идентични и взаимозаменяеми, само дето в единия случай нямаш заверка от банката/за което тя те таксува/. Това не може да бъде основание за проверка, но може да бъде основание за тенденциозна проверка на определени фирми.
2
3
 
6
 
! Отговори
василена преди 6 години
въпрос:колко процента от приходите на фирмите не се декларират, колко процента от доходите в България се укриват-50 % или повече, има ли подкупност в данъчната ни система и колко, колко процента от съдии и прокурори са подкупни ?Да го има липлоския данък ?Защо за магазини и заведения укриващи оборот не се приложимярка:закриване завинаги и затвор за собственика. Моля, дайте отговори.

Спонсорирани публикации