Вот в дигитални времена – проблеми и решения

Дали в е-гласуването ще участват повече гласоподаватели?
29 авг 2017 13:15, Екип на Bloomberg
9
Вот в дигитални времена – проблеми и решения
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Очакванията към въвеждането на дистанционно електронно гласуване в България не се свеждат само до намаляване на разходите, а до това да бъдат включени повече гласоподаватели в изборния процес. Това коментира политологът Ваня Нушева в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите ѝ от ключово значение е преди да бъде въведена бъдещата електронна система да бъде подложена на реална ситуация, в която да се тества нейното ниво на защита и способност да гарантира тайната на вота. 

"Когато говорим за въвеждане на подобна система, не трябва да пропускаме съществени проблеми в изборния процес - купуването на гласове и контролирания вот. Когато избираме една подобна система, трябва да бъде предвидена опция за отмяна на вече направен избор", обясни още политологът.

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
32
 
! Отговори
Pinochet преди 6 години
Един единствен път ще е достатъчен да тръгнат нещата в БГ на оправяне ако се гласува само срещу представен оригинал диплом за завършено средно или висше образование. И без това останалите не могат да мислят................
6
0
 
33
 
! Отговори
аз експертът преди 6 години
да, ще се пази, но не може да е на сървъра ...Разбирай админите/ченгетата/... да не могат да извадят от сървъра информацията, защото няма таква тама ...Тази информация трябва да е собственост на крайния потебител, ако изрично я поиска.
5
0
 
33
 
! Отговори
аз експертът преди 6 години
Любима тема ми е 'кОпуването на гласове и електроното дистанционно гласуване' ...Купуването няма да стане физически на "сайта за гласуване" и следователно не може да е се реши от "сайта за гласуване". Страхът, че някой ще разбере как съм гласувал или подмяната на вота ми е нещото с което "сайта за гласуване" трябва да се бори и убеждава.
4
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отмяна на вече направен избор ? Това значи че някъде трябва да се пази кой за кого е гласувал, което противоречи на тайната на вота! Когато пуснеш хартиена бюлетина там нямаш такава опция да си анулираш бюлетината и да гласуваш пак
3
0
 
32
 
! Отговори
goso преди 6 години
Защо по медии и телевизии непрекъснато хора с важен вид и строг поглед говорят баналности, многократно предъвквани неща, говорят много казват малко?Какъв е смисъла да преповтарят многократно казвани неща? Като нямат какво да кажат защо пак се натрапват
2
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Определено-да.Как можахме да се преброим електронно,така можем и да гласуваме.Тук проблема е,че някои маргинализирани групи пак ще гласуват за когото им кажат и това не знам как може да се промени.
1
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще лайкваме политици до откат ;)

Спонсорирани публикации