Икономиката ни расте, но с изключително бавно темпо

Какво не ни стига, за да догоним средноевропейското равнище?
30 авг 2017 20:00, Екип на Bloomberg
19
Икономиката ни расте, но с изключително бавно темпо
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако има оптимизъм сред мениджмънта, както показват скорошните данни на НСИ, то това е добре, но що се отнася до реалните постижения, към момента съм по-скоро скептичен. Не смятам, че има много съществени проблеми и забележим ръст.

Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria финансистът Тодор Николов.

По думите на госта е студиото има дадени повишения на активността на бизнес сектора, както и сериозни сезонни увеличения на печалбите в туризма. „Но що се отнася до общите показатели, не бих могъл да кажа, че има сериозен растеж“, добави той.

"Ние трябва да се стремим към икономически растеж, който да надхвърли 4-4,5%, за да можем да кажем, че сме постигнали нещо. България трябва да има изпреварващ ръст спрямо средния такъв в Европа, защото трябва да догонваме европейските нива, да се намали разликата в стандарта на живот", допълни госта в студиото.

В продължението на разговора бе направена обстойна дисекция на въпроса, като също така бе засегната темата за ключовата важност на китайските инвестиции.

Вижте повече във видеото!

 


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
вай вай вай преди 1 година
работодателите не искаха да плащат за прослужено време и опит, а ще трябва да плащат
скоро европейски заплати и у нас, т. с. десет пъти по-големи..
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 13

Да де, ама срещу тези заеми, които имахме тогава, и които бяха 8 пъти по-малки от сега, имахме много нещо. А сега, какво имаме...Като народ, не като ганьо-олигарсите. А престъпници продадоха ЦУМ и Халите - емблематични български сгради и ние сега трябва да платим 20 пъти повече на собствениците им, за да не стои Българският Национално-исторически музей, запратен на 2 часа път от София, защото преди години предател на българщината, изпревари и ги продаде с голяма муфта. В затвора!
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Господин Николов да не е песимист? Защото посланикът на големия сегашен брат рече, че българите слушали платени от някого люде, които ни лъжели, че живеем зле, а всъщност ние сега сме живеели много добре. Е, той затова е дошъл в България - да живее добре, ма с неговото заплащане всеки българин би живял не "добре", а като Крез. Ама на него затова му плащат - да ни вдъхва оптимизъм. То бива наглост, ама толкоз ...
13
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Румъния никога не е била по-зле от нас.
Бъркате макроикономиката с доходите и сандвичите.
Румънците гладуваха и излязоха от комунизма без външен дълг, без зависимост от Русия и с развитоа индустрия.
Ние трупахме заеми и размахвахме плакати за братската дружба.
12
3
 
20
 
! Отговори
Злобари, такива! преди 1 година
Айде сега - растяла била, ама бавно! Ама тиквата ни пък големее бързо!
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сложен казус за Правителството Му! Ако затворят пастира, няма кой да пасе стадото! Ако го пуснат, може пак да запали планината. И в двата случая сме на загуба! Сигурно ще го пуснат като започнат есенните дъждове, но тогава пък пашата ще е попарена от сланите...!!!!!
10
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Помня добре, че когато преди 89-та пътувахме с влак през Румъния ми беше неудобно да извадя нашите сандвичи. Хората в купето така ги гледаха, особено децата. Налагаше се и тях да черпим.
Сега май стана обратното. Ние се чудим, те се развиват.
9
1
 
15
 
! Отговори
Logic преди 1 година
От минус 2.3% е нарастнала на минус 3.2 % . Похвален растеж
8
0
 
9
 
! Отговори
Птиче преди 1 година
Имаше един говедар от Кресна... Заключиха го, като много опасен и го храним и пазим... А, човека си работеше.
7
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
показателно е сравнението м/у Румъния и България, бяха по-зле, мноого по-зле от нас по време на комунизма, в ден днешен са мноого по-добре от нас! Къде са ни съдебните реформи и модерните закони?...В парламента са се събрали само некадърници и крадци, селя.ндури!
6
4
 
19
 
! Отговори
Член преди 1 година
Защо ли Домусчиев поръча 6 кораба в Китай, а не във Варна?
Защо ли?
Защото социализма унищожи всичко, що расте...
В Барселона съм, гледам небето, на 3 минути каца самолет, пристанището прекрасно, работи... Хората щастливи и нормални...
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Липсват истински бизнесмени, с много малко изключения, като тези от Панагюрище, които са родолюбци. Другите са въртоглави комунисти, които мислят как да крадат и те да са добре!
4
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Какво не ни стига, за да догоним средноевропейското равнище?"

Политическа воля да защитаваме националните си интереси, вместо безмозъчно да изпълняваме прищявките на брюкселските иди оти.
3
2
 
32
 
! Отговори
Tangra преди 1 година
За съжаление с нашата ишлеме икономика няма много шанс. Горе долу си унищожихме както образованието, така и научните центрове, така и производството като сложим в допълнение и народопсихологията освен едно голямо Менте нищо друго нямаме Менте икономика, Менте държава, Менте хора
2
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Продадоха някой автомат и РПГ повече и това е!
1
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
никакъв разтеж няма, аз съм все по-беден, а работя... оаче пък, хора, които не работят раполагат със солидни средства... обезкуражаващо е някак