Неравна битка: Родните срещу гръцките праскови

Българските преработватели отказват да купуват родната продукция
4 сеп 2017 22:15, Екип на Bloomberg
18
Неравна битка: Родните срещу гръцките праскови
Снимка: Reuters

Българските преработватели отказват да купуват родни праскови. Това обяви членът на УС на Асоциацията на овощарите в България Живка Гроздева в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите ѝ през тази година в Гърция има свръхпроизводство на компотни праскови. "Поради климатичните условия там те зреят по-рано и преработвателите в България имат възможност да ги закупят и да ги преработят преди узряване на българската продукция", коментира тя. 

"Изкупуваме от всеки един производител, който отговаря на качествените критерии, които имаме", коментира от своя страна оперативният директор на Фрукто-Сливен Димитър Кънев. 

На този етап 30% от нуждите на Фрукто-Сливен са задоволени чрез българска продукция. Неговото предприятие има нужда от 10 хил. тона годишно, а българските производители не могат да предложат повече от 5 хиляди, сподели още той. 

"Приоритет за предприятието ни е българската суровина, тъй като в Гърция имаме транспортни разходи от 0,08 до 0,10 лв", допълни Кънев. 

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От прасковите в долината на Тунджа по-хубави няма.
11
5
 
10
 
! Отговори
азхаресвам преди 6 години
прасковите. Купихме от производител от сливенско праскови за компоти по 1,20 лв. килограма. Изобщо не съм купувал гръцки, дори не знам къде продават такива. Недостигът на суровини за големите консервни фабрики си е техен проблем. За мен е важно да има евтини, сравнително вкусни и полезни стоки по магазините. Да се решат проблемите с пенсиите, ниското заплащане на труда, извънредния труд, укриването на данъци, неплащането на осигуровки. *** проблем е нерешим, защото няма диктатура.
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
пак ви бутат фишеци и вие се хващате.Работата е че Фрукто е в много обтегнати отношения с асоциациите от години. Нещо като "брак по сметка" - работят заедно не заради друго а защото им е икономически изгодно. Тази година има свръх производство и за това Фрукто ги отсвиви. Догодина се очаква бедна година и те ще отсвирят Фрукто. Просто бизнес - понякога печелиш, понякога губиш
9
7
 
21
 
! Отговори
Факти преди 6 години
В Гърция земята е отровена до 800 м дълбочина, поради лакомията им и прекомерната химизация. Дори и водата им не се пие. Тази продукция по същата причина никъде в ЕС не се приема освен - сетете се къде. А в Гърция един познат искаше да внесе тир с картофи, но го върнаха от границата без обяснения. Вие видяли ли сте нещо от Бг за Гърция да ходи или наша фирма да развива бизнес там?
8
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много са ми чудни коментиращите не само тук,а въобще,ръсещи заклинания от рода на "нашите праскови са по-добри и ще се наложат на финалния щурм"!На какъв "финален щурм",след като става въпрос не за природен вкус,а за индустриален вкус,формиран от комплекс неща,като се започне от реклама и се стигне до фактологията "това го има в магазина и е по джоба ми"!Особено натежава,"това е по джоба ми"!И накрая се примиряваш с ***,като си внушаваш "вкуса" от рекламата,а родното отива в забвение!
7
9
 
28
 
! Отговори
Geri_M преди 6 години
Нашите праскови са най-хубави,гръцките са по тъмни с хлебен вкус.Не бих заменила нашите сочни праскови с гръцките.
6
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Poy вероятно е абсолютно прав. Като смешното и жалкото е, че част от гръцката субсидия, дори и малка, идва и от бг членски внос в ес.
5
23
 
39
 
! Отговори
роу преди 6 години
Виновни са тези които , ни вкараха в тази лицемерна *** наречена ЕС....А тази аномалия с цените е за това ,че на гърците и западните /стари/ членки на ЕС за една и съща работа /продукция/ плащат между 5-9 ПЪТИ ПО-ГОЛЯМА СУБСИДИЯ..ОТ ТАМ ИДВА И НЕРАВЕНСТВОТО.....ОЩЕ С ВЛИЗАНЕТО НИ ТРЕТИРАТ КАТО ВТОРО КАЧЕСТВО ....СПАСЕНИЕТО Е ДА СЕ ОСВОБОДИМ ОТ ТОВА РОБСТВО И ДА СЕ ПОТЪРСИ /НАРОДЕН СЪД/ СЪДЕБНА ОТГОВОРНОСТ ЗА ВИНОВНИЦИТЕ....
4
10
 
8
 
! Отговори
роу преди 6 години
Мръсни гадове
3
10
 
14
 
! Отговори
пешо преди 6 години
Нямам нищо против гърците да ме хранят, стига продукцията им да е качествена.
2
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БГ работа-винаги предпочитаме чуждото.
1
6
 
14
 
! Отговори
Футболен коментатор преди 6 години
Нашите праскови ще направят финален щурм и нищо чудно да обърнат резултата в последните решителни минути!

Спонсорирани публикации