Неравна битка: Родните срещу гръцките праскови

Българските преработватели отказват да купуват родната продукция
4 сеп 2017 22:15, Екип на Bloomberg
18
Неравна битка: Родните срещу гръцките праскови
Снимка: Reuters

Българските преработватели отказват да купуват родни праскови. Това обяви членът на УС на Асоциацията на овощарите в България Живка Гроздева в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите ѝ през тази година в Гърция има свръхпроизводство на компотни праскови. "Поради климатичните условия там те зреят по-рано и преработвателите в България имат възможност да ги закупят и да ги преработят преди узряване на българската продукция", коментира тя. 

"Изкупуваме от всеки един производител, който отговаря на качествените критерии, които имаме", коментира от своя страна оперативният директор на Фрукто-Сливен Димитър Кънев. 

На този етап 30% от нуждите на Фрукто-Сливен са задоволени чрез българска продукция. Неговото предприятие има нужда от 10 хил. тона годишно, а българските производители не могат да предложат повече от 5 хиляди, сподели още той. 

"Приоритет за предприятието ни е българската суровина, тъй като в Гърция имаме транспортни разходи от 0,08 до 0,10 лв", допълни Кънев. 

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria


18
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От прасковите в долината на Тунджа по-хубави няма.
14
5
 
10
 
! Отговори
азхаресвам преди 1 година
прасковите. Купихме от производител от сливенско праскови за компоти по 1,20 лв. килограма. Изобщо не съм купувал гръцки, дори не знам къде продават такива. Недостигът на суровини за големите консервни фабрики си е техен проблем. За мен е важно да има евтини, сравнително вкусни и полезни стоки по магазините. Да се решат проблемите с пенсиите, ниското заплащане на труда, извънредния труд, укриването на данъци, неплащането на осигуровки. *** проблем е нерешим, защото няма диктатура.
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
пак ви бутат фишеци и вие се хващате.

Работата е че Фрукто е в много обтегнати отношения с асоциациите от години. Нещо като "брак по сметка" - работят заедно не заради друго а защото им е икономически изгодно. Тази година има свръх производство и за това Фрукто ги отсвиви. Догодина се очаква бедна година и те ще отсвирят Фрукто. Просто бизнес - понякога печелиш, понякога губиш
12
7
 
21
 
! Отговори
Факти преди 1 година
В Гърция земята е отровена до 800 м дълбочина, поради лакомията им и прекомерната химизация. Дори и водата им не се пие. Тази продукция по същата причина никъде в ЕС не се приема освен - сетете се къде. А в Гърция един познат искаше да внесе тир с картофи, но го върнаха от границата без обяснения. Вие видяли ли сте нещо от Бг за Гърция да ходи или наша фирма да развива бизнес там?
11
11
 
4
 
! Отговори
,.,.,. преди 1 година
vinagi predpo4itam na6oto , rodnoto . s ogromno udovolstvie . aromatni , i so4ni sa. vkusni .
10
11
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Купих си гръцки нектарини излязоха безвкусни и гадни.Купих си сливенски праскови-големи хубави вкусни и сочни.По никакъв начин българското не отстъпва по вкус на гръцкото що се отнася за плодове и зеленчуци.С изключение на България целия ЕС консумира пластмасови плодове и зеленчуци.И ако не бяхме си унищожили селското стопанство нашата продукция щеше да се изнася и да срине западноевропейската с качеството и вкуса си а техните щяха да се развалят по щандовете
9
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много са ми чудни коментиращите не само тук,а въобще,ръсещи заклинания от рода на "нашите праскови са по-добри и ще се наложат на финалния щурм"!

На какъв "финален щурм",след като става въпрос не за природен вкус,а за индустриален вкус,формиран от комплекс неща,като се започне от реклама и се стигне до фактологията "това го има в магазина и е по джоба ми"!

Особено натежава,"това е по джоба ми"!

И накрая се примиряваш с боклука,като си внушаваш "вкуса" от рекламата,а родното отива в забвение!
8
9
 
28
 
! Отговори
Geri_M преди 1 година
Нашите праскови са най-хубави,гръцките са по тъмни с хлебен вкус.Не бих заменила нашите сочни праскови с гръцките.
7
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Poy вероятно е абсолютно прав. Като смешното и жалкото е, че част от гръцката субсидия, дори и малка, идва и от бг членски внос в ес.
6
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва ние да засеем маслини
5
23
 
39
 
! Отговори
роу преди 1 година
Виновни са тези които , ни вкараха в тази лицемерна кочина наречена ЕС....А тази аномалия с цените е за това ,че на гърците и западните /стари/ членки на ЕС за една и съща работа /продукция/ плащат между 5-9 ПЪТИ ПО-ГОЛЯМА СУБСИДИЯ..ОТ ТАМ ИДВА И НЕРАВЕНСТВОТО.....ОЩЕ С ВЛИЗАНЕТО НИ ТРЕТИРАТ КАТО ВТОРО КАЧЕСТВО ....СПАСЕНИЕТО Е ДА СЕ ОСВОБОДИМ ОТ ТОВА РОБСТВО И ДА СЕ ПОТЪРСИ /НАРОДЕН СЪД/ СЪДЕБНА ОТГОВОРНОСТ ЗА ВИНОВНИЦИТЕ....
4
10
 
8
 
! Отговори
роу преди 1 година
Мръсни гадове
3
10
 
14
 
! Отговори
пешо преди 1 година
Нямам нищо против гърците да ме хранят, стига продукцията им да е качествена.
2
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БГ работа-винаги предпочитаме чуждото.
1
6
 
14
 
! Отговори
Футболен коментатор преди 1 година
Нашите праскови ще направят финален щурм и нищо чудно да обърнат резултата в последните решителни минути!