Родните стоки в големи и малки магазини - 70%

Големите вериги купуват от местни производители
Обновена: 4 сеп 2017 18:54 | 4 сеп 2017 18:44, Камелия Цветанова
29
Родните стоки в големи  и малки магазини - 70%
Снимка: Reuters, архив

Около 70% от стоките в търговските вериги у нас са на български доставчици, сочат данните от изследване на Института за пазарна икономика, цитирани от БНР.

Изследването разбива още митовете затова, че големите търговски вериги водят до фалити на малките квартални магазини и до загубата на работни места.

Икономистите потвърждават тезата си с данни от статистиката, че за десет години заетите в търговията на дребно са нараснали с около 12 на сто. Освен това търговските вериги предлагат чувствително по високи заплати, твърдят от института.

По данни за периода на проучването през 2015 година средната месечна брутна заплата е била в размер на 976 лева. Повечето модерни търговски вериги изграждат дългосрочни отношения с местните доставчици и фермери, млеко- и месопреработватели, като ги стимулират да внедряват европейските и международни стандарти и да излизат на външните пазари.

В изследването се посочва още, че през последното десетилетие броят на обектите и оборотът на фирмите за модерна търговия в България расте. Въпреки това тази тенденция няма почти никакъв ефект върху традиционната търговия, коментират от института.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
1
 
! Отговори
Скънка до Голяма вер преди 6 години
Голяма верига, прочети коментар #14. Напълно подкрепям.
26
2
 
3
 
! Отговори
Голяма верига: преди 6 години
Отваряме магазини във всеки град, получаваме евро субсидии в Германия, и затваряме всички малки магазинчета, способни да предложат разнообразна стока от малки доставчици. Собствениците стават касиерки, а печалбата отива в Германия.
25
1
 
3
 
! Отговори
Голяма верига: преди 6 години
Извиваме здраво ръцете на производителите, по - малките фалират, по - големите са принудени да снижат качеството, за да отцелеят. Например благодарение на химията пилетата "порастват" за 30 дни.
24
1
 
3
 
! Отговори
fen преди 6 години
До Бай ***, ами виж кой ги спонсорира - същите, които съсипаха българската икономика и производство.
23
4
 
14
 
! Отговори
Нека преди 6 години
Стоките са български,но веригите ни свалят кожите. Скъпотия. Дори промоциите им са скъпи,а печалбите им- огромни.
22
4
 
15
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Разбрахте ли за гафа на Лидл ??
21
6
 
10
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 17Печалбата не ме интересува къде отива.Бг производител си купува имот в чужбина и печалбата пак я няма но той дава работа на няколко десетки или стотици работници.Техните осигуровки плащат пенсии и здравеопазване.Техните заплати остават на нашия пазар.
20
6
 
1
 
! Отговори
От 10 до шматка преди 6 години
В грешка си с коментара за съдържанието на продуктите им.Пак казвам. Вредни са. Но не съдържат такива неща.Искам да ти кажа едно доказателство. Диабетиците не пият кока кола. Пият кока кола лайт. Защото наподобява на това за което говориш. Но пак е нива над другите които коментираме.
19
3
 
7
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 18Ще ме убиеш:)Вкус от химикали(изкуствени подсладители за ИЕ)Цвят от боя за яйцаПлащаш за маркетингова стратегия и си удовлетворен.
18
5
 
8
 
! Отговори
От 10 до шматка преди 6 години
А има и нещо друго. Сравни етикетите на кола и дерби кола. Ако са еднакви дерби колата ще струва 5-6 лева. Има мн разлики.
17
6
 
10
 
! Отговори
От 10 до шматка преди 6 години
Когато пия фанта знам, че не е полезна за здравето. Не търся това. Обаче ако ми се пие газирана напитка с вкус на портокал /от всички вредни/ ще взема точно нея.Защо ли? Кока кола е марка защото ако си производител точно по тази марка можеш да се учиш, като от Библия. Дълго е за разказване. Но са номер 1.Вкус, качество, цвят, цена, стратегия, пласиране на пазара, съобразяване с местни предпочитания, реклама и мн. мн други.
16
2
 
19
 
! Отговори
Adam преди 6 години
Абе селянджъри това, че са от български доставчици не значи , че са български. То и кока кола е от Български доставчици но печалбата отива другаде:)
15
6
 
12
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 15Заинтригува ме.Дерби кола съм пил само веднъж и не повторих:) затова ти писах конкурентни стоки.Защо си мислиш че Фанта с 5% плод(ципа от портокали)е много по добра
14
8
 
6
 
! Отговори
От 10 до шматка преди 6 години
Напротив.Купи си това което ти харесва според възможностите. Казвам да не подбираш според произхода.Аз избирам спред вкуса си. Не според произхода. Няма да си купя Дерби кола защото се прави в бг. Няма да си купя горчица от бг и т.н.За пример сирене си купувам от бг производител, но го прави за познати. Защото той не дава на децата си да опитват продукцията му.
13
6
 
23
 
! Отговори
Скънка преди 6 години
Поръчкова статия.Помня, преди била и кауфланд, и т. н., в квартала имаше минимум 10 пъти повече квартални магазини. В тях продукцията( хляб, месо, зеленчуци биваше придобита от представители на малкия/среден бизнес.Сега тези магазини ги няма, няма и малък, и среден бизнес. Големите вериги не плащат данъци, защото осигуряват работни места в дългосрочен план. Чист монопол.., и още, и още..41944Аре не ядем доматите с колците...
12
5
 
12
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 12Искаш да кажеш да предпочитам вносни г.о.в.н.а пред наши.Това което пишеш е истина но не разбрах защо трябва да си купя гръцко кисело мляко а не наше
11
2
 
17
 
! Отговори
От 10 до шматка преди 6 години
И като производител ти казвам да не разчиташ, че евтините стоки от чужбина са по-кофти от тези произведени в бг.Като се купи гмо семе /а друго няма дори и за на баба ти градината/, се пръска с препарати за гмо за максимални резултати. После идва ред на преработвателя по същия начин и така. Пак като производител ти казвам. В производството печалбата идва от мащаба. Колкото по-голям си, толкова можеш да свалиш цената, а в същото време да вдигнеш качеството. Изводите си прави сам.
10
5
 
6
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 10Да де заплати.Едни хара работят при тебе плащаш им осигуровки данъци.По ли ще е добре моите пари да отиват за заплати и осигуровки за някой поляк.
9
3
 
10
 
! Отговори
До шматка преди 6 години
Аз като производител ти казвам следното: Ако искаш част от парите ти да остават в бг, не си купувай бг стоки от веригите.Има една верига с жълт фон и червен надпис. Иска около 50 к да продаваш в нея и по 1 к на магазин в бг. Там се продава на загуба, но такива като теб има 500 000 на ден в този магазин. Предимството да си там е реклама и че въобще продаваш. Парите ги плащаш на тях. Останалото е само колкото да има на себестойност за заплати горе долу.
8
10
 
7
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До7Топли ме защото аз купувам основно стоки произведени в България по две причини.1 Защото така част от моите пари остават в Бг но това е въпрос на личен избор2 Защото ефтините западни стоки с които заливат нашия пазар са с по лошо качество и от кучешка хпана.Затова изрева цяла Източна ЕвропаРазбира се купувам само когато нашите стоки са конкурентни като цена и качество.

Спонсорирани публикации