500 000 българи пътуват, за да работят в друг град

Вътрешните мигранти се трудят най-вече в строителството
5 сеп 2017 08:00,
11
500 000 българи пътуват, за да работят в друг град
Снимка: flckr

Около 500 000 българи пътуват всеки ден средно по 40 км, за да стигнат до работата си. Това сочат данни на КНСБ. Най-много мобилни работници има във Варна, Стара Загора, Пловдив, Бургас и Ловеч.

Препитание в друг град или село търсят предимно мъже между 30 и 55 г.

Според статистиката всяка година се увеличава и броят на жените, които работят в друго населено място. Две трети от пътуващите служители са със средно образование и богат трудов опит. Всеки пети мобилен работник е висшист, като повечето от тази категория са жени.

Вътрешните мигранти се трудят предимно в сферата на преработващата промишленост, производството, търговията, строителството и транспорта, пише "24 часа".

За да се стимулира наемането на безработни от други градове държавата дава по 200 лв. на всеки, който намери препитание на разстояние до 50 км от дома си. Тези пари може да се използват за наем, сметки за ток, вода или интернет, както и за покриване на и такса за детска градина или ясли. Средствата по мярката може да се отпускат за не повече от 12 месеца.

За да се облекчи процедурата, от социалното министерство предлагат промени в правилника за прилагане на Закона за насърчаване на заетостта. Според тях областният управител по предложение на местната комисия по заетостта ще сформира работна група, която да организира, координира и провежда набирането на информация от работодатели от областта.

Целта е да има актуална информация за търсенето на пазара на труда по области и по-прецизно отчитане на потребностите на местните работодатели от работна сила с определена квалификация, обясняват от социалното министерство пред "24 часа".

Регламентират се и условията за прилагане на мярката, насърчаваща териториалната мобилност на безработните.

Средства за такси за детски ясли, детска градина, наем на жилище и интернет ще ползват хора, регистрирани като безработни в поделенията на Агенцията по заетостта. Право на помощта от 200 лв. на месец имат и младежи, които напускат социалните жилища и домове при намиране на работа.

Безработните ще подават заявления за помощ в териториалното бюро, в града, в който ще работят. Всеки ще трябва писмено да декларира, че отговаря на условията, а ако излъже, ще носи наказателна отговорност.

Парите за наем ще се дават при сключен договор за работа, но ще трябва да се предоставят документи за направени финансови разходи - фактури за платен наем, комунални сметки, транспортни разходи и пр.

Ако наетите напуснат по свое желание работата си преди определения срок, те ще трябва да върнат парите на държавата.

Средства за териториална мобилност, които покриват транспортните разходи, вече ще се изплащат и при сключен трудов договор за срок, по-малък от 6 месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
4
 
! Отговори
ref преди 6 години
Метро районът на Стара Загора е някъде около 300 000 души и е втората икономика в България.
8
1
 
5
 
! Отговори
ЛА преди 6 години
Стара Загора не виждам да има 320 00, но със сигурност са над 170 000. И си нямам представа защо се води още по-малък от Русе, след като Русе е най-обезлюдяващият се град наред с Плевен и губи на година по 1500-2000 души, а Стара Загора увеличава населението си.Тука говорим за населения, иначе по всичко останало ОТДАВНА Стара Загора е задминала клетото и изостанало Русе и всякакви сравнения с русе будят само и единствено смях.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е точно така. Аз например се водя жител на провинцията, но работя и живея в столицата вече повече от 10 години. Тоест влизам им в статистиката че пътувам всеки ден по 50 километра за да ходя на работа, а реално не го правя, а живея на квартира.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"ще трябва да се предоставят документи за направени финансови разходи - фактури за платен наем"Хаха. Вие виждали ли сте през живота си хазяин да издава фактура за получен наем?
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
100-200-300хил са само догатки май френд. Гадната истина е, че наличното население живее в 4-5 силно урбанизирани района, а 80% от селата са обитавани от роуми, баби,дядовци и пия ндета или пък пустеят. Има изоставени масивни къщи по селата, а в големите градове се строят жилища нон-стоп. Пътуват хора около големите градове, които имат хубав имот в близко село и живеят като белите хора в къща с двор
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
с всяка следваща "Помощ" от държавата само се постигат все по-лоши резултати. Давали 200лв на всеки пътуващ, значи ще дадем на 100 човека от град Х да пътуват по 40км на ден и да взимат 20 000 държавна пара на месец, вместо да се помисли за работа по градовете им. Объркана ми е логиката на подобен вид помощ.
3
7
 
6
 
! Отговори
Заралия преди 6 години
Стига глупости! Ако община Стара Загора (не градът!!!) има 100 000 души население в момента би било повече от добре!
2
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Реалното население на агломерацията на град Стара Загора е 320 000 души. Много мигранти идват всяка сутрин и се връщат в провинцията вечер.
1
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Навсякъде на Зспад хората живеят на 100-200 километра от работата си.Това е нормално.Кое ви се струва не реално в бг, нищо ново.

Спонсорирани публикации