Фирмите губят над 70 млн. заради болнични от стрес

Бърнаут - проблем, а само 6% от компаниите имат решение за него
29
Фирмите губят над 70 млн. заради болнични от стрес
Снимка: Булфото, архив

Бизнесът е загубил около 70 млн. лева през миналата година, дадени за болнични обезщетения на служители, засегнати от стрес на работното място. Това обяви Тончо Томов от Българската стопанска камара,цитиран от БНР.

По данни на работодателите, само 6 на сто от българските компании прилагат програми за намаляване на стреса сред служителите им.

Бизнесът и държавата като работодатели подценяват проблема и нямат капацитета да се справят със синдрома на така нареченото "професионално изчерпване", познато като "Бърнаут", а последиците от това ще бъдат сериозни, предупреди Томов.

"С този подход да управляваш всички с еднакъв стил, да не вникваш в особеностите на хората, просто ще се загубят много ценни хора във всяка организация", предупреди той..

Най-застрашени от "професионално изгаряне" са работещите в здравеопазването, образованието, социалните услуги, особено мениджърите.

Според Томов, трябва да се обърне внимание на профилактиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
7
 
9
 
! Отговори
True story преди 6 години
Има 3 вида болнични. 1-Не ми се бачка,с личния лекар се имаме,ще взема 2-3 дена. 2-Имаш часмак някъде и искаш да си изработиш някой лев отгоре. 3-Болен си.
4
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако съм работодател и видя, че има стресирани и преуморени хора ще ги пусна в отпуска.На никого не са нужни такива хора. защото невредят само на себе си а на всички.
3
1
 
23
 
! Отговори
Работник преди 6 години
И аз така, като ми писне от щуротиите на началник и хоп, при докторката - от 10 до 15 според големината на стреса.....
2
1
 
16
 
! Отговори
Маркс преди 6 години
така е при капитализма
1
2
 
25
 
! Отговори
Дрът комдсгербер преди 6 години
Ха,ха,болнични от стрес. Та то си е баш както преди, на нервна почва. Ходиш, залягаш и хоп още месец към годишният отпуск. Аз ли да ви уча? Имаш ли си лична работа, си вземаш болнични. А работодателите като оня делиормански зализняк, крадеца на бмф,завода в Ловеч и един фонд, нека си вият.

Спонсорирани публикации