Експерт по инвестиции: Чужденци да купуват земеделска земя!

Има инвеститорски интерес, а това ограничение пречи
Обновена: 6 сеп 2017 10:27 | 6 сеп 2017 10:15, Камелия Цветанова
32

Забраната за закупуване на земеделска земя от чужденци трябва да отпадне, тъй като в момента има сериозен инвеститорски интерес към България, а това ограничение пречи. Все пак един от основните активи при една инвестиция е земята. Това отбеляза в студиото на "Денят ON AIR" изпълнителният директор на българската агенция по инвестициите Стамен Янев.

"Българската икономика започва да става все по-отворена. Тенденцията е инвеститорите да се ориентират към по-малките градове в страната, тъй като в големите работната ръка е изчерпана. Това може да развие някои от западналите райони в страната", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

Според Янев това, което правителството може да направи в новия си мандат, е да намали излишните административни пречки, като олекоти тежестта на бюрократичния апарат. По негови думи това е основната пречка за инвеститорите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
6
 
! Отговори
:( преди 6 години
Мисли с главата си бе, хахо!Не те знам що за специалист си в областта на инвестициите, но онзи, който те е сложил на ръководна длъжност, акъл няма!Когато става въпрос за земя (ЗА ТЕРИТОРИЯ !!!), не само еднократният паричен приход е от значение и не той е на първо място!
25
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако всички експерти на България са такива то тежко ни.
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В "ПО_УМНИТЕ" държави не се продава, а се дава за период от време напр.50год или 100год. В Германия мисля, че ако човек няма наследници, земята не се "лапва" от адвокати или фирмички, а се връща в общинския/държавен поземлен фонд. Дори като ти дадат земя за къща-също е вписано времето на валидност ако нямаш наследници. Нас при тези цени ще ни купят за 5-10год и КРАЙ
23
1
 
5
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
Аз пък имам сериозен инвеститорски интерес към Драгалевци и Бояна иска да изсека дърветата и да ги нацепя за огрев, не ме интересува трябва да се осигури тази възможност.
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Един българинСредна цена на декар: 1600 лв.Средна годишна рента: 50 лв. "Какво ни плаща съвременния Чорбаджи Нено за да обработва една нива?" --> 3% от стойността на земята, данъчно необлагаеми пари. Ако ти се струва малко, Посочи коя банка или друга институция предлага по-висока рентабилност. Ако ти се струва малко 50 лв, можеш да си я дадеш като Видинчани срещу 80 лв. аренда на фирма дето я преотдава на офшорка - 3 години вече пари не са видели и земята ня могат са си вземат
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Един българинСтигам до заключението че говорите наизуст. Явно не знаете нито колко струва земя в момента, нито колко и е рентата. С тези популистки клишета които ръсите реално не помагате, а вредите на държавата и сънародниците си.
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът произтече от слабото(това е слаба дума) ръководство на ЕС.Аутсорсингът е начинът да се завземе и отстоява територия.Но между бизнес-грамотност и органична химия има цял европейски провал разстояние.САЩ направиха всичко по силите си да оду-шат ЕС, но във вселената няма празно и докато САЩ се трудиха в тази насока успоредно със съвместните усилия с ЕС да сринат Русия, целият свят се дестабилизира и позициите на играчите се промениха като големият победител е...Китай.
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Продавайте, те китайците това чакат.Някой да ви е казал, че европейците искат българска земя?!На Китай им трябва база в ЕС и България им е супер на сгода или иначе казано им е баш по пътя на пояса.
18
1
 
5
 
! Отговори
BG преди 6 години
До 19 - ами онази държава където образованието е на бройка, където парите следват ученика и студента и онази държава която има едни от най-плодородните почви в света, пък най - популярната специалност във висшето образование е ... ПСИХОЛОГИЯ !!!Така че тази земя самите ние сме си я изоставили - дали ще я купят или завладеят чужденци - вината си е само наша и е въпрос на време! Масово бягахте от селата да се гушите по гарсониерите в София, масово презирате земеделския труд, що ревете ?!
17
1
 
12
 
! Отговори
ами преди 6 години
Коя нормална държава си продава земята,а бе предатели,ненаяли се на пари,продажници....земята българска НЕ СЕ ПРОДАВА!В ада да гниете-ДАНО!
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Инвеститорския интерес е за 300лв/декар а ако стане 30000лв/декар няма да има инвеститорски интерес. ***!
15
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако отпадне тази забрана то тя ще бъде последният пирон в ковчега на държавата България.
14
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами най-пресният случай, като резултат от подобна глупост е Крим. Давайте, продавайте на турци и след това, ама те искат анексиране на Кърджали, че земята била пълна и принадлежала само на турци.
13
2
 
15
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Освен това ниви се дават и под аренда. Какво ни плаща съвременния Чорбаджи Нено за да обработва една нива? Жълти стотинки ни плаща, по селата е пълно с баби които си дават нивите колкото да имат да си купят хляб и сирене да ядат.Арендата трябва да отговаря на съвременния европейски пазар. От аренда можете да печелите много! Пишман "патриотите" пишат петиция да ни се изравнели заплатите с тези на европейците. Земята е злато. Подпишете да се изравни арендата с тази в Европа, това е реално!
12
3
 
12
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 13Абе, ти да не си от тия, чорбаджиите изедници? Щото няма как да си друг, колко умствено изостанал трябва да е човек, за да твърди подобни безумия?Навремето още, в Царство България, родителите са продавали някоя друга нива, за да може детето им да отиде я в Германия, я в Швейцария, я във Франция, в Сорбоната например, за да се изучи. И да се върне. С една нива плащат образованието!Я ми кажи ти ако продадеш сега една нива можеш ли да си платиш да учиш в Англия например?
11
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
земя не се продава, земя тсъбирана от вашите баби, дядовци с много лишения и труд. Само един безродник може да иска такъв закон, от който се облагодетелстват единствено измамници и чиновници. Още по-зле е да се продаде тази земя на чужденци, единственто което ще направят е да я експоатират максимално а след тях ще остане пустиня.
10
3
 
10
 
! Отговори
велик преди 6 години
продавайте всичко и се изнасяйте
9
4
 
4
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 8 (зжс)Виж прочети какво е написал "tt" (под номер 9)За да не го повтарям и да пиша излишно.Той също е българин - като мене. И не е чорбаджия. Само чорбаджиите реват срещу този закон, така както мутрите реват срещу валутния борд.
8
6
 
2
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: Номер 8 (зжс)Аз съм си български българин. А с такива като тебе България никога няма да се оправи!Винаги ще сме най-бедната държава в Европейския Съюз, защото няма инвестиции, няма работа, а пишман "патриотите" в същото време хвърлят прах в очите като правят подписки за това заплатите ни да се били изравнили с тези на другите европейци. Без инвестиции. Е как да стане? А българските чорбаджии които се разпореждат със земята ни са по-лоши от тези по турско!!! Имам личен опит с тях!!!
7
4
 
9
 
! Отговори
tt преди 6 години
Законът чужденци да не могат да купуват земя в България си е лобистки. Така се държи цената на земята ниска.А през това време така наречените арендатори с S-класите и бентлита изкупуват земи за без пари.С една дума-партиите в парламента взимат пари от арендаторите.

Спонсорирани публикации