Българската роза – изместена от еквадорската!

99% от производство остава тук и почти нищо не се изнася
7 сеп 2017 11:45,
7
Българската роза – изместена от еквадорската!
Снимка: архив, Булфото

Еквадорската роза измести българската. Оказва се, че месечно в софийския район се произвеждат между 5 и 10 хил. стръка, но за да задоволят потребителското търсене, на търговците им се налага да внасят 3 пъти по-голямо количество от Еквадор, съобщи председателят на Националното сдружение на цветарите Евлоги Василев, цитиран от "Монитор". Той не се ангажира с абсолютна точност за цифрите, но според неговите наблюдения производството и вносът на подобни цветя се доближава до тези количества.

Василев уточни, че еквадорската роза се търгува на едро по 1,20 – 1,80 лева, а в зимните месеци цената скача дори над 2,50 лева. За един стрък българско цвете пък сумата, която плащат продавачите, е между 30 стотинки и левче.

Въпреки по-добрия търговски вид на розата от Еквадор, изглежда, че българите искат да подаряват на любимите си хора родни китки и основно търсят рози, произведени в България. Причината е, че нашите са доста по-трайни от еквадорските, нищо, че тяхната чашка е 2 пъти по-голяма от нашата.

Василев заяви, че около 80% от потреблението на България за рязан цвят е от внос, а посадъчният материал за паркове и градини е повече български. Така според експерта между 800 хил. и 1 млн. цветни разсада правим всяка пролет като бегонии и петунии. Саксийни цветя, готови за подарък, пък произвеждаме годишно около 100 хил. За да се задоволи търсенето на подобни продукти обаче търговците се принуждават да внасят растения в саксии от южната ни съседка Гърция.

Интересно е да се отбележи, че 99 на сто от всичко, което произвеждаме в нашите цветни ферми, остава в страната и почти нищо не се изнася зад граница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
8
 
! Отговори
до 5 преди 6 години
Еквадорките са едни от най-красивите жени по света.Не случайно розата е символ на Еквадор и е известна в цял свят.
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През 2003г. посетих държавата Еквадор за около 3 месеца. За белите мъже там е Рая. Бях близък с 11 различни момичета за това време. Бяха невероятни. Еквадор има спецално място в сърцето и панталона ми!
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цветарския бизнес в България е много печеливш. Колко хора станаха милионери от продаване на китки ...
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
предпочитали българските, заради по-добрите качества, ахахаха, цената удобно премълчана като фактор
2
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еквадорските рози все пак са #1 в света.Те са много по-красиви и по-нежни от родните.И доста по-трайни.Аз от около 2 години вече, купувам само еквадорски.
1
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз лично преди подарявах отрязани китки, но е много тъжна картинка след 2-3 дена. Затова в последно време купувам саксии -хем си ги отглеждаш после, хем радва окото!

Спонсорирани публикации