Чужди вериги, но пък половината от стоките по щандовете са родни

Големият процент "имитиращи продукти" пак са наши производители
54
Чужди вериги, но пък половината от стоките по щандовете са родни
Снимка: Булфото, архив

Проучване разбива редица митове за големите "лоши" вериги хипермаркети. Например, че пренебрегват българските производители и продават предимно вносни стоки, че предлагат храни второ качество, че крият печалби и данъци, че заради тях фалират малките магазини.

Още по темата

Според анализ на Института за пазарна икономика действителната картина е съвсем друга.

Пазарът е динамичен, но не и доминиран от големите вериги, информира Bulgaria ON AIR.

Те държат 1/3 от пазара. А над половината от стоката по щандовете им е българско производство, сочи проучването.

Към края на 2015 г. преките чуждестранни инвестиции в търговията на дребно са над 2,5 милиарда лева. Освен това веригите предлагат по-добри условия за служителите си от малките магазинчета.

Средната брутната месечна заплата в големите вериги е 976 лева през 2015 г. или над два пъти по-висока от тази в най-малките фирми.

Големите фирми са ангажирали около 12% от всички заети в сектора – преди две години в тях са работили около 36 600 души. Всъщност най-много заети има във фирмите с между 1 и 9 служители.

А колкото до качеството на стоките - големият процент "имитиращи продукти" са алхимия на наши производители, не на чужди компании.

За потребителите веригите са привлекателни най-вече с разнообразието си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
като сте си заоплювали брадите с одумване на чужденците, защо не кажете, аджеба, как не успя да се пръкне една българска верига за свят. Сал едно Макао, продава същите стоки, като Кауфланд или Била и др., но на по-високи цени.Добре, че има Кауфланд и другите, та да се види как се прави маркетинг и да могат хората да си купуват по-евтино. Не ми хвалете гаражните далавери!
10
13
 
8
 
! Отговори
дуро преди 6 години
До ПРИМЕРХахахахахахахахахахахахахахахахахаххахахахах! Признах та , ***, счупи ***!! Кво ОТК бе братче, кви печати, кви пет лева?!?!? ХхХАХХХАХХАХАХАХАХААХАХАХАХАХАХААХАХААХ!! Някой да е виждал шоколад или бомбони с пичат "ОТК"??!?!?! Ххахахахахахах!! Ехооооооооооо, събуди се, социализЪма го няма отдавна!
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Лидъл бая вносна стока има някоя от която си е качествена.Кауфланд много вдигнаха цените а за Билла да не говорим също скъп магазин.Единствения хубав магазин беше Пени и макар да ми беше далеч често от там пазарях. Утре в моя град на негово място датската верига Swordson shopping открива третия си магазин в България да видим какво ще е положението с цените и стоките там.
8
9
 
20
 
! Отговори
ПРИМЕР преди 6 години
НЕСТЛЕ има Завод в София - там (всеки работил там може да потвърди) се правят различни Шоколади и Десерти - За Германия има и за България има - ОТК имат различни Печати .Защо ДАНС или Прокуратурата не се заеме с този сигнал - Та тези *хора* тровят Децата ни .
7
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
AMA ПЕЧАЛБИТЕ НЕ СА ИМИТАЦИЯ И НИЩО НЕ ПОЛУЧАВА БЪЛГАРИЯ ЗА ТОВА.
6
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цените в Лидл са еднакви до цент в Италия и България за едни и същи продукти.
5
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имитиращите продукти трябва да бъдат забранени.
4
8
 
16
 
! Отговори
kiro преди 6 години
Инкасото от Била се внася в Райфайзенбанк и от там се превежда в Австрия. Я пак, че нещо не ми стана ясно печалбите къде остават.
3
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поръчкова статия , а 976 лева бруто е около 750 лева нето и като сметнем че тук е и управляващия персонал е ясно защо никой не иска да работи за 500 лева чисто като продавачка в Т Маркет или Била .
2
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бирите ни и те до една се държат от чужди фирми.
1
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вафла Морена е на монделез. Други традиционно български марки/брандове да изброявам ли, които са собственост на чужди компании?

Спонсорирани публикации