Чужди вериги, но пък половината от стоките по щандовете са родни

Големият процент "имитиращи продукти" пак са наши производители
54
Чужди вериги, но пък половината от стоките по щандовете са родни
Снимка: Булфото, архив

Проучване разбива редица митове за големите "лоши" вериги хипермаркети. Например, че пренебрегват българските производители и продават предимно вносни стоки, че предлагат храни второ качество, че крият печалби и данъци, че заради тях фалират малките магазини.

Още по темата

Според анализ на Института за пазарна икономика действителната картина е съвсем друга.

Пазарът е динамичен, но не и доминиран от големите вериги, информира Bulgaria ON AIR.

Те държат 1/3 от пазара. А над половината от стоката по щандовете им е българско производство, сочи проучването.

Към края на 2015 г. преките чуждестранни инвестиции в търговията на дребно са над 2,5 милиарда лева. Освен това веригите предлагат по-добри условия за служителите си от малките магазинчета.

Средната брутната месечна заплата в големите вериги е 976 лева през 2015 г. или над два пъти по-висока от тази в най-малките фирми.

Големите фирми са ангажирали около 12% от всички заети в сектора – преди две години в тях са работили около 36 600 души. Всъщност най-много заети има във фирмите с между 1 и 9 служители.

А колкото до качеството на стоките - големият процент "имитиращи продукти" са алхимия на наши производители, не на чужди компании.

За потребителите веригите са привлекателни най-вече с разнообразието си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
Давид Коба преди 11 месеца
Пълни глупости. Всичките продукти, които уж са произведени в България всъщност са опаковани тука, а съдържанието им е от трети страни извън ЕС, които нямат никакъв стандарт на производство. Така се внасят продукти с ГМО и какво ли не още.
50
1
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
От няколко години организирам на колегите и ги водя по Европата. Като вляза в някой хранителен магазин и чудо, ами то половината магазин като в България.Как да кажа на някой, че например шоколадите Милка съм ги купил от Италия, а не от България? Това с 50% родно производство май го бъркат с 50% от стоките с етикети на български език!
49
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам обаче преди 1989 аз бях дете и обожавах да ходя до София с родителите ми (аз съм от Пловдив) и се чувствах, сякаш съм отишла в чужбина :) Там имаше всичко за каквото в Пловдив не можех даже да помечтая. Например Централни хали и ЦУМ се пръскаха от стоки. Както и магазините по Витошка и около НДК. И сега е горе - долу същото - има неща, които само в София могат да се открият, а провинцията си е провинция. Голям лукс беше тогава да си купя от София мляко в кофички (на Сердика) , понеже в Пловдив млякото беше в буркани... хахаха. Романтика. Даже и хляб си купувахме от софийския :))
48
0
 
8
 
! Отговори
До 49 преди 6 години
А във Фантастико , където робуваш за жълти стотинки е супер , нали.Стига да не поискаш да напуснеш-тогава разбираш , че си бил осигуряван на минимална заплата и аплодисментите за шефа са били гавра с тебе.Но пиши си ти , Кауфланд много го боли , направо с китара в мола ще ***.
47
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не много отдавна продавах препарати за хранително-вкусовата промишленост и отивам при един известен колбасар мой клиент и му искам да ми продаде някакав хубав колбас.А той ми казва няма хубави.И ми разказа че преди е гледал прасета и от тях е правил колбаси,но сега за да продава в Кауфланд те го задължават колбасите да са от немско месо, а то било с много лошо качество.Та стоката може и да е от български производители, но с чий суровини....
46
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напълно неадекватен анализ. Аз съм давал продукция за голяма верига. Взеха я, пуснаха я на двойно по-голяма цена отлкото можеше да се закупи от пазара наблизо. Бавиха ме цял месец и накрая ми платиха само за количеството което са продали (което беше много малко заради цената). Останалото го бракували
45
10
 
20
 
! Отговори
До46 от Млади преди 6 години
36 ст. Хляб добруджа и млякото след увеличението през 79-та. И кво, *** и баща са вземали по 200-300лв., за телевизор, пералня, бойлер колко са чакали? За кола колко? Щото трябваше Москвича, да ходим на село , да вземаме всичко от баба и дядо - месо, зеленчуци, мед, буркани, щото в града, на една заплата умираш прав. Хубав комунизъм!
44
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук-там се вижда някой фирмен магазин за месо или млечни продукти, но потребителя го влече шаренията и да има избор и за това не са от най-посещаваните. Истината е че свикнахме да отиваме на пазар без да сме наясно какво точно ще купим и затовя харчим много и за ненужности. Още помня как баба ми отиваше за един хляб или торбичка прясно мляко с ТОЧНАТА сума - 0,36лв , а сега влизам и малко от това от онова ...
43
4
 
20
 
! Отговори
ЧУЖДИ ВЕРИГИ..ХА,ХАА преди 6 години
ТОВА СА ВСЕ БЪЛГАРСКИ ТАРИКАТИ СЪС .....98%--БЪЛГАРСКО УЧАСТИЕ И КАПИТАЛ И ..2%-ЧУЖДО УЧАСТИЕ САМА ЗАРАДИ ИМЕТО НА ИЗВЕСТНАТА ФИРМА , КОЯТО ПОЛЗВАТ !!ТОВА Е ---ЧУДЕСНИЯ НАЧИН , ЗА ДА ИЗПЕРЕШ , КАПИТАЛА ЗАГРАБЕН И ИЗНЕСЕН ЗАД ГРАНИЦА ПРИ ПРЕХОДА...И ДА ГО ВЪРНЕШ В БЪЛГАРИЯ , КАТО СОБСТВЕН!!!ХИТРО , НАЛИ...ТАКА СА ПОВЕЧЕТО , ВЕЛИКИ ЗАГЛАВИЯ КАТО БИЛЛА , МЕТРО, ...И Т.Н....
42
7
 
15
 
! Отговори
още до Аааа, преди 6 години
Да, ти действително си ааааааа.Липсата на памят е типично за червените *** - няма по-гадно нещо от смърдящия "плод-зеленчук" и гнусните бакалии, мръсни, с нагли и лъжливи продавачи, а на вратата вечно написано "получавам стока" и на склада съм", обедна почивка . А стоката краве сирене, мармалад на големи тухли, наливно олио, салам "кучешка радост", и още 4-5 вонящи названия. Само извратеняк може да ги назове "прекрасни магазини"!!!
41
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато работих за българска фирма получавах само аванс, колкото да не умра от глад !И още имам да вземам около десет хиляди лева, които се натрупаха за четири години! Ще ги взема ама друг път както в онзи филм ,мама ще ми купи колело ама друг път! Сега работя в чужбина и получавам пет пъти повече за същата работа. С договор осигуровки и всичко останало.За разлика от българския работодател, който караше Мерцедес а също така и жена му и сина му караха същата марка тукашния шеф кара Рено!
40
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ааа,"Български" портокали няма. Както и киви, мандарини, банани, фурми, шам фастък, криви ядки, ананас и още ред плодове и зеленчуци. Понял, ***????
39
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ааа,Кои "прекрасни" магазини изчезнаха бре?? "Плод и зеленчук " ли със спаружената стока? Или кварталната бакалия миризлива без грам хигиена с три вида риба: скумрия, хек с глава и хек без глава?
38
9
 
27
 
! Отговори
Берлин преди 6 години
Едно време, като влезеш в бакалията, вътре миришеше много неприятно. И ако има трима човека пред тебе - половин час чакане не ти мърда. Всичко се пише с химикалка на кафява амбалажна хартия, смята се, бърка се, задрасква се, пак се смята... бaси кошмара беше.
37
18
 
21
 
! Отговори
Ааа, преди 6 години
Я стига,бе!!!Чужди вериги с български стоки,които ни съдират кожите. Питам,де изчезнаха нашите прекрасни магазини,които продаваха предимно наши стоки? Кой ги фалира и ликвидира и то в полза на чуждите вериги?... Въпросите ми са реторични. Всички знаем КОЙ и ЗАЩО.Онези същите,които плащат на нашите производители да намалят производството си,в полза на европейските.... Никъде няма подобно безумие. Убиха всичко родно,в полза на чуждото.
36
9
 
22
 
! Отговори
Доволен преди 6 години
Абе много мърморковци, а все има опашки пред касите. Аз досега 2-3 пъти съм купувал без да чакам ред. Значи работят както трябва. Само Пени се оттеглиха от пазара. Който се смята за много умен, да ходи по зеленчуковите борси, по селата за кокошки и прасета, до кварталния за бира и лимонада и т.н.
35
1
 
10
 
! Отговори
дуро преди 6 години
Цени от днес-верига "Беннет"Кайма 50/50 4.20 кгсвински джолан 2.90 кголио -1.39/лвратна пържола с кост -4.80 /кгхляб-2.90/кгмин вода-0.17 /2лскумрия/средизмноморска/ -6.90 /кглаврак/хърватски/ -6.90 /кглаваца червена мляна-6.90 /кгтелешко- 12,90/кгкраставици/испански талашит/-0.89/кгдомати- 0,89-2.40/ на вкус всичките не ставатпатладжан/супер!/ 0.69 /кгпрах за пране "ДАШ"/Ариел/ -13, 40 /100 пранета/Самсунг S-7 /на промоция/ 399 евроТа така........и тук не е чак толкова "супер"
34
8
 
22
 
! Отговори
/// преди 6 години
Явно написалия статията не е наясно как точно работят големите вериги, та ще му обясня. Всъщност те изнудват българските производители да си продават стоката на възможно най-ниска цена, ако един производител не иска да им продаде стока евтино-минават на следващия.Това води и до понижаване на качеството на продуктите, ял съм кашкавал директо от производител, кашкавал със същата марка в бил***т@ няма нищо общо с това което бях ял, натъпкан е с какви ли не ***, за да може да се намали и цената му
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 33Посипвам си главата с пепел. виноват.
32
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"пренебрегват българските производители и продават предимно вносни стоки, че предлагат храни второ качеств"Ами спрете да пазарувате от там. АА, чакай. ... ама има "акция" и е с 40 стотинки по-евтино. Така вече, може !

Спонсорирани публикации