Зимнината – най-скъпа в най-бедния район на България

Олиото на едро в областите Враца и Монтана стигна 2 лева
11 сеп 2017 09:15, Петя Славова
12
Зимнината – най-скъпа в най-бедния район на България
Снимка: архив, Булфото

Заради високите цени на захарта и олиото правенето на зимнина в най-бедния район на ЕС и на страната - Северозападна България в момента излиза най-скъпо, съобщава "Монитор".

Минималните цени на едро на захарта в областите Враца и Монтана през миналата седмица са били над 1,60 лв./кг, като само в два други района на страната те са били над тази граница. Във Врачанско един от продуктите за направата на домашни сладка, компоти, нектари, сокове, лютеница, туршии или за джибрите за ракия за периода се предлагаше по тържищата на цени от 1,65 до 1,82 лв./кг.

В съседната област Монтана пък цените бяха около 1,66 лв./кг. Подобна бе цената и във Великотърновско, а най-високата минимална борсова цена от 1,80 лв./кг бе отчетена през миналата седмица в област Бургас.

Най-евтино сладкият продукт на едро се предлагаше в София по 1,16 лв., но в столицата максималната цена стига 1,70 лв./кг. В Пловдивско цените варираха от 1,40 до 1,50 лв./кг, а в Добричко от 1,37 до 1,42 лв./кг.

10 са районите в страната, където в периода от 4 до 8 септември олиото се продаваше на едро за 2 лв. литъра и нагоре, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Две от тях са отново Враца и Монтана. Над тази граница бяха минималните тържищни цени още в областите Бургас - от 2,30 лв./л, Велико Търново и Кърджали - по 2,10 лв., Добрич - 2,04 лв., Стара Загора - 2,5 лв., Русе - 2,20 лв., Сливен - 2,25 лв. ,Смолян - 2,22 лв.

Под 2 лева е била цената в 8 от 19-те области, за които ДКСБТ дава информация за котировките на едро на основните хранителни продукти.

През миналата седмица най-евтино слънчогледовото масло по 1,73 лв./л можеше да се намери по борсите в област Плевен. Максималната цена по тържищата там обаче достигна 1,91 лв./л, сочи още статистиката.

В столицата олиото за периода се предлагаше по борсите на минимална цена от 1,75 лв./л. Максималната в София от 2,50 лв. бе най-високата в цялата страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И с какво Североизточна България е по-богата от Северозападна?Някой знае ли да каже?По-вечето сме на мин. раб.заплата,освен учителите и докторите.
11
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Соц проблеми :)
10
0
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
червени чушки в билла по 1=39 лв за кг след 2 дни престои на стаина темп сега сана петна и с дупки за мен това е целенасочена политика на изтребване на бьлгаритенямам друго обяснение защо трябва да изкупуват такива гадости които използватакива семена и отглежда отрови да си понесе отговорността
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До фдфна едро бе умникпри 2 лева на едро, при теб в магазина идва на 2.40 - 2.60
8
0
 
9
 
! Отговори
фдф преди 6 години
'Олиото на едро в областите Враца и Монтана стигна 2 лева' - ела във варна , тук е 2,30
7
0
 
10
 
! Отговори
Илиян преди 6 години
Така е. Баща ми от Видин идва в София на женския пазар за да си купува по-евтини корнишони и чушки за зимнина.
6
1
 
24
 
! Отговори
До 3... преди 6 години
Какво червено наследство бе, глупaк?? Зимнина се прави много преди червените да стъпят по нашите земи...
5
5
 
7
 
! Отговори
Мермерски преди 6 години
Не яжте лютеница защото цапа гащите
4
1
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
какви са тези консервни домати по 69 ст в тьрг вериги такова отвратително нещоот кьде ги вземат тези семена за посев не изкупуваите такава продукция отнася сеза домати краставици пипер тиквички чушки всичко е с отвратителен вкус и вид
3
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Червеното наследство и буркани още преследват някой части на България. Ей така е било преди 89та. Правиш за зимата, че после само вода и сол.
2
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един фризер в мазата и си спестяваш много време за приготвяне на буркани, аз от години си прибирам зелен боб, пипер, грах и всичко е нарязано и като ще готвя - нарязвам картофи , подправки , добавям една шепа от тази смес и гювеча е готов. Ако спират тока , обикновенно е през зимата и за ден-два нищо не му става на фризера, а лятото го изключвам.
1
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В EU сме мед и масло тече от всякъде живеем в ШВЕЙЦАРИЯ на БАЛКАНИТЕ западняците ни завиждат